shila1404 Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 witam zna ktos moze hodowle mazowiecka zgraja , znajomi szukaja pieska i chca kupic wlasnie w tej hodowli , szukam wiecej info Quote
ppaula2 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 Z tego co mi się udało z ich strony wywnioskować to co? Mają jednego psa i jedną sukę. Kryją cały czas tym samym skojarzeniem? Pies ma zrobione tylko łokcie i stawy, nie ma nawet OptiGenu Jeżeli chodzi o sukę to nie ma info n/t badań - trzeba by było zapytać. Nie znam osobiście tej hodowli i nie jestem w stanie powiedzieć czy jest dobra czy nie. Ale mnie osobiście informacje zawarte na ich stronie by nie przekonały :( Quote
shila1404 Posted August 11, 2011 Author Posted August 11, 2011 znajomi zdecydowali sie kupic pieska z tej hodowli , bylam razem z nimi i takie sa moje spostrzezenia - rodzice nie maja optigenu ale sa wolne od postepujacego zaniku siatkowki poprzez dziedziczenie - szczeniata sa dosc dobrze odkarmione ale wiele pozostawia jeszcze do zyczenia - ludzie troche mala wiedza o hodowli nawet sami nie wystawiali mysle ze ktos kto szuka pieska wylacznie do kochania moga sie zastanawiac nad kupnem z tej hodowli szczegolnie gdy nie stac na zaplacenie za malucha 2000 zł Quote
ppaula2 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 [quote name='shila1404'] - rodzice nie maja optigenu ale sa wolne od postepujacego zaniku siatkowki poprzez dziedziczenie [/QUOTE] W takim układzie dziadkowie szczeniąt ze strony matki i ojca muszą mieć OptiGen A. Sprawdziłyście to? Bo tak na słowo to nie bardzo...... :( Życzę wspaniałego przyjaciela na wiele długich lat dla Twoich znajomych. Quote
ppaula2 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 Już poszukałam: Matka szczeniąt to: YADIRA YOKA BELLA MARE FCI Jej rodzice to: m. ORANGE BLOSSOM Bella Mare z badaniami: HD-A, ED 0/0, PRA 0/0 o. Rocheby SMOKESCREEN HD 0/0 , ED 0/0, PRA 0/0 Czyli Yoka wolna od PRA poprzez dziedziczenie. Ojciec szczeniąt to: XERO HERBU ZADORA F.C.I. Jego rodzice to: m. ZEBU ZADZIORA Herbu Zadora z badaniami: HD - A o. Nimloth LOGAN AT HERBU ZADORA HD - A, OptiGen - A Xero może być nosicielem wadliwego genu. Poza tym jego rodzice nie mają przebadanych łokci :( Yoka wolna od PRA. Xero może być nosicielem, ale nie musi. Nawet jeżeli jest nosicielem to szczenięta z tego skojarzenie będą w 50% wolne od PRA, a w 50% nosicielami. Natomiast nigdy nie zachorują na postępujący zanik siatkówki. Z tym, że gadanie, że szczenięta wolne od PRA poprzez dziedziczenie to bajka (tzw. wciskanie kitu). Ciekawa jestem czy poinformowali Was, że szczenięta mogą być nosicielami? Jeżeli psiak nie będzie hodowlany to nie ma bólu. Ale jeżeli ma być użyty do hodowli koniecznie trzeba mu przebadać OptiGen. Ufffff Ale śledztwo przeprowadziłam. Wszystko z netu więc mogę się mylić, ale starałam się sprawdzić rzetelnie. Pozdrawiam Quote
shila1404 Posted August 12, 2011 Author Posted August 12, 2011 [quote name='ppaula2']Już poszukałam: Matka szczeniąt to: YADIRA YOKA BELLA MARE FCI Jej rodzice to: m. ORANGE BLOSSOM Bella Mare z badaniami: HD-A, ED 0/0, PRA 0/0 o. Rocheby SMOKESCREEN HD 0/0 , ED 0/0, PRA 0/0 Czyli Yoka wolna od PRA poprzez dziedziczenie. Ojciec szczeniąt to: XERO HERBU ZADORA F.C.I. Jego rodzice to: m. ZEBU ZADZIORA Herbu Zadora z badaniami: HD - A o. Nimloth LOGAN AT HERBU ZADORA HD - A, OptiGen - A Xero może być nosicielem wadliwego genu. Poza tym jego rodzice nie mają przebadanych łokci :( Yoka wolna od PRA. Xero może być nosicielem, ale nie musi. Nawet jeżeli jest nosicielem to szczenięta z tego skojarzenie będą w 50% wolne od PRA, a w 50% nosicielami. Natomiast nigdy nie zachorują na postępujący zanik siatkówki. Z tym, że gadanie, że szczenięta wolne od PRA poprzez dziedziczenie to bajka (tzw. wciskanie kitu). Ciekawa jestem czy poinformowali Was, że szczenięta mogą być nosicielami? Jeżeli psiak nie będzie hodowlany to nie ma bólu. Ale jeżeli ma być użyty do hodowli koniecznie trzeba mu przebadać OptiGen. Ufffff Ale śledztwo przeprowadziłam. Wszystko z netu więc mogę się mylić, ale starałam się sprawdzić rzetelnie. Pozdrawiam[/QUOTE] oczywiscie sama to wczesniej sprawdziłam , piesek ma byc wyłacznie domowy chociaz jesli bedzie ladny to moze kiedy go na wystawy troche zabiore . Ten hoodowca ma swoje psy z Herbu Zadora a ta hodowla z reguły bada prawie wszystkie psy Quote
ppaula2 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 Na temat HZ się nie wypowiadam, bo nie znam :) Trochę o nich czytałam w rozmowach ludzi na innych forach ale nie będę nic powtarzać, bo to nie moje doświadczenia. Oby wyrósł z niego śliczny, zdrowy Champion :D Powodzenia! Quote
shila1404 Posted August 12, 2011 Author Posted August 12, 2011 ja też nie bede sie wypowiadac na temat HZ bo mam troche nie mile doswiadczenia , ale cenie jakos ich psow maja sporo dobrych repow Quote
panbazyl Posted September 3, 2011 Posted September 3, 2011 to może ja wtrącę kila słów - z doświadczenia - wolę małe, prawdziwie domowe hodowle z dobrze socjalizowanymi psami gdzie nie ma możliwości "pomyłki" przy braniu na badania konkretnego psa. I nie piszę, że ktoś się mylił, ale przy kilkunastu psach jest to mozliwe a na pewno nie są odpowiednio socjalizowane. I jakie są koszty wystaw i badań - ja na swoje repy wydałam fortunę i jeszcze nie mam wszystkich badań które bym chciała zrobić. w HZ maja psy z ładnymi głowami - podobają mi się. Mój Młody ma dziadków od strony matki z tej hodowli. a w każdej hodowli mogą się trafić "czarne owce wystawowe" nawet po pięknych rodzicach. Jak równiez z paskudnych może wyjść cudny szczeniak. a jak tam maluch? jak się miewa? Quote
shila1404 Posted September 4, 2011 Author Posted September 4, 2011 maluch miewa sie swietnie , rosnie jak na drozdzach , ale musialam znajomym powiedziec jaka karme dawac i ile hodowcy zalecili im gotowany ryż z puszkami z lidla poniewaz jak twierdza nie ma nic lepszego jak cieple jedzenie a nie sucha karma . Nie wiem jak z ta socjalizacja w tych malych hodowlach tez roznie bywa . Ich pies zadbany widac , ze jest w centrum uwagi , ale suka zastala od razu zamknieta i trafila do kojca widac , ze pies to pupil , a suczka tylko dla towarzystawa . Hodowca stwierdzil , ze pies jest tak ladny , ze koniecznie musi geny przekazac i kupil suke . Quote
panbazyl Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 przynajmniej dobrze, że maluch ok :) Ja bym nie kupowała z hodowli kojcowej. Bo mam sucz z takiej hodowli i nigdy więcej! Zupełnie inaczej ma się psychicznie do psów które są hodowane w domach, bez kojców. a z tym jedzeniem gotowanym - wiesz, to jest jednak lepsze niż suche - serio. Choć ja jestem zwolenniczką barfa (jest tu na dogo olbrzymi dział o tym sposobie karmienia), ale jakbym miala wybrać czy suche bobki (czyli w tańszych kukurydza ze smakiem a w droższej wersji ryż ze smakiem), to wolę wiedzieć jednak co psu do gara wrzucam. Polecam topiki barfowe. Ja swoje psy na barfie mam, odchowałam na tym miot i polecam. Quote
shila1404 Posted September 4, 2011 Author Posted September 4, 2011 rozumiem ze barf jest ok i moje tez dostaja miesko i ryz , ale puszki z lidla bym nie dała juz wole sucha karme wysokiej jakosci Quote
panbazyl Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 ja zarówno bym omijala puszki z lidla jak i suchą - nawet najwyższej jakości. Dlatego karmię surowym. Quote
Recommended Posts