Jump to content
Dogomania

Trucizny (rodzynki, winogrona, cebula, czekolada i inne)

Recommended Posts

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[SIZE=2][COLOR=black]Na temat czosnku zdania są różne.
W sieci znajdziesz informację, że jest składnikiem BARFu i wiele osób podaje go psom.
Ale również takie: [FONT=Verdana]
[/FONT][/COLOR][/SIZE][FONT=Comic Sans MS][SIZE=2][COLOR=black][FONT=Comic Sans MS][FONT=Arial]cebula, czosnek, szczypiorek - substancje w nich zawarte powodują zaburzenia w utlenianiu hemoglobiny - wskutek tego powstaje methemoglobina i dochodzi do zaburzeń w oddychaniu oraz duszności.[/FONT]
[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4][COLOR=black][SIZE=2]U psa o masie około 15 kg spożycie 30 g czosnku przez 3 dni powoduje wystąpienie niedokrwistości i hemoglobinurii /niedokrwistość hemolityczna. [/SIZE]

[/COLOR][/SIZE][/FONT]Do poczytania - artykuł [SIZE=2]autorstwa prof. dr hab. Roman Lechowski i prof. dr hab. Piotr Ostaszewski [/SIZE][SIZE=2]([/SIZE] [SIZE=2]Katedra Nauk Klinicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie)[/SIZE] - Mity w żywieniu psów: [URL="http://www.klubgoldena.com/index.php?url=76&sub_url=10&info=105"]Klub Mi�o�nik�w Goldena - Skarbnica wiedzy o goldenach[/URL]

• 11 months later...
Posted

szkodliwe też są pestki np.wiśni czy brzoskwiń. zawierają one cyjanek,niektórzy przy produkcji domowego wina wrzucają dosłownie parę wiśni z pestkami "dla smaku"- większa ilość jest niebezpieczna dla ludzi...co dopiero dla psów.kiedyś przez własną głupotę zostawiłam pestki na stole w miseczce a weszłam do pokoju już w trakcie konsumpcji mojej psiny...na szczęście nic się nie stało,ale od tamtej pory zawsze sprzątam po sobie pestki wszelakie.

co do pestek winogron to z tego co wiem flawonidy dodaje się do preparatów mineralno-odżywczych więc szkodliwe być nie powinny.