Guest ursa81 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 To jest identycznie tak jak u nas - ludzi - wszystko może być lekarstwem lub trucizną, jest tylko kwestia dawki ... np. czosnek ma właściwości zdrowotne ale tylko w minimalnych ilościach (jest składnikiem wielu karm). Quote
kingula Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Moj samoyed tez uwielbia winogrona, kradl sobie kiscie z krzakow ktore rosly na naszej dzialce. Prawie dwa lata temu okazalo sie, ze ma chore nerki... Byc moze to tylko zbieg okolicznosci, ale moze "zasluga" winogron wlasnie... Quote
Brucio Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 moj wet wysylal takie listy z ostrzezeniem do wszystkich swoich pacjentow, wiec uwazam, ze cos w tym musi byc.Ja mojej suni przestalam dawac winogrona choc je bardzo lubila:-(. No i te rodznki, ponoc sa jeszcze gorsze:-( Quote
Guest ursa81 Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Karmię swoje kochane śmierdziele karmą, która zawiera czosnek. Posłałam maila z zapytaniem jak się sprawy mają w tej kwestii. Zmartwiłam się po przeczytaniu artykułu. Nie chcę zafundować psiakom niedokrwistości hemolitycznej spowodowanej czosnkiem. Napiszę gdy otrzymam odpowiedź. Quote
Guest ursa81 Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Odpowiedź jaką otrzymałam: "Pierwsze objawy niedokrwistości pojawiają się zarówno u kotów jaki i psów przy spożyciu 35 g czosnku na 15 kg wagi ciała przez trzy dni pod rząd to ogromna ilość. Ilości czosnku zawarte w naszej karmie są nie porównywalnie niższe. Nie mniej karmy nasze nie będą go zawierać ale dopiero od stycznia. ----- Original Message ----- " Nie uspokoiło mnie to bo skoro jednak wycofują się z dodatku czosnku to coś w tym musi być (a może robią to tylko z faktu, że na hasło "czosnek" pojawia się czerwona lampka w głowie właścicieli psów i kotów"?). [B]Ponadto czy ktoś z was wie czy negatywne działanie czosnku nie kumuluje się? [/B]Wyczytał ktoś z was coś na ten temat? Jeśli jest to działanie skumulowane to bez względu na ilość - czosnek jest szkodliwy, wtedy tylko negatywny efekt jest odłożony w czasie. Quote
requiem. Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 [quote name='basia']Czytaliście ostatni nr PSA? [/quote] Cóż nie tylko było to w PSIE ale także w Moim Psie przyjacielu psie i inne. Myśle że wysławiają to tak, żeby nie było przypadków zatrucia. I bardzo dobrze. Nie chcemy zatruć naszego psa jakimis "syfami". AWiedziałam o czekoladzie i cebuli ale nie miałam pojęcia o rodzynkach i winogronach! Nigdy w życiu psu nie dam winogrona. Naprawde? a jakie jeszcze "inne"? Quote
Martens Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 A jak to jest z olejem z pestek winogron, skoro rodzynki i winogrona sa trujące? Quote
asher Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 Mnie kiedyś olej z pestek winogron poleciła weterynarz, na problemy skórne psicy. Możliwe, że te niekorzystne substancje są tylko w miąższu, a w nasionach juz nie. Czasem przecież tak jest, że choć jakaś częśc rośliny jest trująca, to inne części można bez obaw zjadać. Quote
McDzik Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 Ja z innej beczki! Czy drapanie i lizanie ściany przez psa koniecznie oznacza niedobór wapnia? To jest szczeniak, karmię go wysokobiałkowym Royalem dla małych ras od 1-10 kg. Quote
Guest ursa81 Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 [quote name='McDzik']Ja z innej beczki! Czy drapanie i lizanie ściany przez psa koniecznie oznacza niedobór wapnia? To jest szczeniak, karmię go wysokobiałkowym Royalem dla małych ras od 1-10 kg.[/quote] Niekoniecznie ale najczęściej faktycznie tak jest więc na wszelki wypadek podawaj mu codziennie na zmianę twaróg lub kawalątek żółtego sera, obgotowaną chrząstkę z kości cielęcej, jogurt, gotowane jajko, warzywko, owoc. Czasem pies nie przyswaja jakiegoś składnika z karmy, nawet bardzo dobrej. Ja akurat nie jestem zwolenniczką Royala ale wiem, że wiele psów już na tej karmie się wyhodowało więc również nie odradzam. Gdybyś jednak chciała zmienić karmę to polecam Acanę, Orijen, Eagle Pack Holistic. Quote
McDzik Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 No właśnie nie wiem czy będzie chciał, bo czasem różne próbki z wystaw zabieram, to niechętnie je je.. A serek, jajko etc podajemy mu.. Mam nadzieje, że ta ściana to tylko tak przez ten szczeniuęcy wiek, że wymienia ząbki i wszystko go swędzi etc... Quote
Guest ursa81 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 [quote name='McDzik']No właśnie nie wiem czy będzie chciał, bo czasem różne próbki z wystaw zabieram, to niechętnie je je.. A serek, jajko etc podajemy mu.. Mam nadzieje, że ta ściana to tylko tak przez ten szczeniuęcy wiek, że wymienia ząbki i wszystko go swędzi etc...[/quote] Może ale słyszałam, że czasem pies nie przyswaja wapnia lub jakiegoś innego składnika i pomimo, że karma go zawiera to pies może mieć niedobory. Lepiej dmuchać na zimne, jeśli psiak wyraźnie i często liże właśnie ścianę, a nie meble, podłogę, to ja bym to potraktowała poważnie ale odradzam podawanie dodatkowo preparatów wapniowych do karmy! Quote
UeMka Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Hmmm przepraszam że się wtrące ale dlaczego odradzasz preparaty wapniowe dosypywane do karmy? Mnie znowu je polecano i zastanawiałam się nad kupnem... Quote
McDzik Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 No to teraz ja juz nie wiem, lepiej pójdę z tym do weterynarza. Quote
Guest ursa81 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 [quote name='UeMka']Hmmm przepraszam że się wtrące ale dlaczego odradzasz preparaty wapniowe dosypywane do karmy? Mnie znowu je polecano i zastanawiałam się nad kupnem...[/quote] Dlatego, że suche karmy, nawet te najtańsze akurat wapnia mają tyle ile trzeba, a lekki niedobór wapnia jest mniej szkodliwy niż przedawkowanie dlatego jeśli już uzupełniać karmę to preparatami niedublującymi składników zawartych w karmie lub naturalnymi pokarmami. Są składniki, które raczej nie grożą przedawkowaniem np. glukozamina, chondroityna, preparaty z chrząski, sproszkowane pancerze homara, małży - też są ważne dla prawidłowego rozwoju kości i stawów. Wprawdzie pies może nie przyswajać wapnia z karmy ale nigdy nie mamy takiej pewności czy tak akurat się dzieje. Niektórzy podają np połowę dawki preparatów wapniowo-fosforanowych do karm ale lekarze wet odradzają (chyba, że lekarz zaleci inaczej ;) ) Quote
UeMka Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 No tak, całkiem logiczne :) Ale szczerze powiem że czasami mam wątpliwości co będzie dobre dla psiaka a co nie. Biorąc przykład np mojej suni, wet doradził karmienie saszetkami pedigree bo inne jedzenie ciężko trawi a tutaj widzę ogólny sprzeciw... Trzeba sie nagłowić jeśli chce się dobrze dla czworonoga! Quote
ktrebor Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 [quote name='UeMka']Hmmm przepraszam że się wtrące ale dlaczego odradzasz preparaty wapniowe dosypywane do karmy? Mnie znowu je polecano i zastanawiałam się nad kupnem...[/quote] Wielu lekarzy weterynarii dysponuje wiedzą nabytą w trakcie swoich studiów kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu. Co gorsza wielu z nich nabywa obecnie wiedzę, na podstawie książek pisanych kilkadziesiąt lat temu. Wiedza ta nie uwzględnia postępu cywilizacyjnego dotyczącego produkcji komercyjnych karm. Najlepszym przykładem jest doradzanie dodawania preparatów wapniowych lub skarmianie karmą pedigree. Przeciętna karma komercyjna ze średniej półki zawiera wystarczającą ilość witamin i mikroelementów. Nie ma potrzeby dodawania dodatkowych witamin. Owszem warto dodać witaminy w przypadku karmienia psa karmą gotowaną w domu. Quote
UeMka Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Ten problem niestety jest dość popularny. Jako główny przykład mam przed oczami moje konie. Nie wielu weterynarzy w mojej okolicy specjalizuje się w zwierzętach gospodarskich więc czasem musiałam ściągać kilku weterynarzy. Każdy po obejrzeniu konia stwierdzał co innego. W ten sposób także zginął jeden z moich psów. Nie wykryto u Niego parwowirozy a - uwaga - kłopoty sercowe. Miał podawane lekarstwa na serce. Jednak ja czytałam wiele i w końcu trafiłam na artykuł o parwowirozie. Od razu zmieniliśmy weterynarza. Pies zdrowiał. Na ostatniej wizycie właściwie lekarz stwierdził że to końcówka leczenia bo stan z dnia na dzień jest coraz lepszy. W nocy pies zmarł - przyczyna? Zawał serca... Serce było osłabione przez podawane niesłusznie lekarstwa... Wiem że rzeczą ludzką jest błądzić i mylić się ale tego akurat nie potrafię wybaczyć. Ja mając około 11 lat potrafiłam znaleźć podobne obiawy do parwowirozy a lekarz po studiach leczył psa na serce... Strach pomyśleć ilu takich "znawców" leczy nasze zwierzęta... Quote
basia Posted March 3, 2008 Author Posted March 3, 2008 Dlatego trzeba sprawdzać diagnoze jednego weta u innych, zawsze się konsultować. Również trzeba samemu się dokształcać i stale uczyć. Wiem, że weci nie lubią takich klientów jak ja, bo lubie z nimi dyskutować (nie sprzeczać się, ale po prostu dyskutować) i potwierdzać lub zaprzęczać jakieś przeczytane lub zasłyszane opinie. Jednak tak w weterynarii jak i w ludzkiej medycynie, błąd może kosztować życie. Quote
Guest ursa81 Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Tak. Ja też mam 2 wetów, a w ważnych sprawach konsultuję się z trzecim, czwratym... :) Quote
basia Posted March 16, 2008 Author Posted March 16, 2008 A ja mam jeszcze takie pytanie. Czy mozna dodawać do jedzenia natkę cebuli, ten taki szczypiorek cebulowy?? Quote
Guest ursa81 Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 [quote name='basia']A ja mam jeszcze takie pytanie. Czy mozna dodawać do jedzenia natkę cebuli, ten taki szczypiorek cebulowy??[/quote] Myślę, że jeśli cebula jest szkodliwa to podobnie szczypior (w sumie wyrasta z cebuli więc zawiera podobne substancje) ale to tylko moje rozważania. Quote
Russellka Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Witam, słyszałam, że psom szkodzi czosek i cebula. Czy to prawda? :hmmmm: Quote
Aziza Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 CEBULA może wywołać zatrucie - [URL="http://therios.strefa.pl/porady/zatr_ceb.html"]Klinika Weterynaryjna THERIOS - zatrucie cebula[/URL] Zatrucie może wywołać również: winogron (rodzynki) i czekolada. WINOGRON - [URL="http://therios.strefa.pl/porady/zatr_rodz.html"]Klinika Weterynaryjna THERIOS[/URL] CZEKOLADA - [URL="http://therios.strefa.pl/porady/zatr_czekol.html"]Klinika Weterynaryjna THERIOS[/URL] Quote
Recommended Posts