as_ko Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Dzisiaj u mojego Spajka zauważyłam bardzo dziwne zachowanie, nie mam pojęcia co się dzieję i jutro jeśli to się powtórzy lecę do weta, ale może wy się z czymś takim spotkaliście? Dzisiaj w pewnym momencie gdy podeszłam do niego, pies zaczął się kulić i zesztywniał, wygiął kręgosłup w tzw. "koci grzebiet" i przy dotyku czułam że lekko drży. Wszystkie mięśnie miał napięte. Dziwnie się poruszał, w pewnym momencie chodził do tyłu, przysiadał albo próbował się położyć, jednak jak go wołałam szedł dalej taki wygięty. Po kilku minutach to znikło i pies zachowywał się normalnie, jednak na wieczornym spacerze to zachowanie się powtórzyło :( Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Pies ma 7 lat, ma apetyt i wszystko oprócz tego wydaje się ok. To był zawsze okaz zdrowia dlatego jestem mocno zaskoczona. Quote
gryf80 Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 kurcze,chyba bez wizyty u weta się nie obędzie,może to być problem z samym kręgosłupem,może być też objaw padaczkowy(może zaburzenie gosp.mineralnej to spowodowało,było goraco na dworze). Quote
M@d Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Do weterynarza! Jak wyżej - badanie kręgosłupa. Oprócz tego przypomnieć sobie czy pies nie doznał urazu łba. Sprawdzić uszy - nie leczony długotrwały stan zapalny może wpłynąć na zmysł równowagi... Obserwować i postarać się nagrać (czymś co robi przyzwoite filmy) atak. Pokazać nagranie wetowi, to powie mu więcej niż słowa ... Trzymamy kciuki za to aby wszystko było OK i aby to był jednostkowy przypadek... Quote
as_ko Posted September 21, 2011 Author Posted September 21, 2011 Sytuacja powtórzyła się 2 dni później tylko raz i na szczęście wszystko wróciło do normy :) Nie mam pojęcia co było przyczyną, może miały na to wpływ upały jakie wtedy panowały. Quote
Recommended Posts