Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich dogomaniaków !
Mam taki nietypowy problem. Mój 4 letni kundel ma grzbiet bardzo wrażliwy na dotyk. Wystarczy delikatne muśnięcie sierści, a skóra zaczyna przesuwać się i wędrować po grzbiecie. Stan skóry jak i sierści jest bez zastrzeżeń, nie ma łupieżu, krostek, ani pasożytów (była pobrana zeskrobina). Pies nie cierpi na depresję, jest wesoły i skory do zabawy. Naprawdę śmiesznie to wygląda, kiedy sobie leży, a na grzbiecie siada mu np. mucha i powoduje ruch skóry. Weterynarz powiedział, ze nie sprawia mu to bólu, a raczej silne swędzenie. czasami przychodzi do mnie i domaga się masażu grzbietu. Widać, że sprawia mu to dużą przyjemność. Co jest powodem tej dziwnej przypadłości? To sprawa alergiczna, czy neurologiczna ?

Posted

moje psy też tak "mają"szczególnie w ciepłych porach roku kiedy jest dużo owadów,u dużych zwierząt gospodarskich też mozna spotkać się z podobna sytuacją.

• 4 weeks later...
Posted

Jeżeli to sobie dobrze wyobraziłam czytając Twój opis to czytałam kiedyś o czymś takim u kotów, to się nazywało chyba "zespół falującej skóry" albo jakoś tak. Polegało to na tym, że dotyk powodował drgawki na grzbiecie, nie było to groźne pod względem zdrowia fizycznego, to były bardziej problemy psychiczne.

• 5 weeks later...
Posted

witam,
mam podobny problem u swojego psiaka. Sunia to shih tzu z długim włosem, ostatnio ma bardzo wrazliwy grzbiet a do tego się drapie do tego stopnia w tym miejscu,ze ma we włosach wydrapaną dziurę. Jeśli chodzi o wygląd skóry to wszystko wyglada ok, wet nic nie widzi. Drapie się jedynie w miejscu tej wrażliwej na dotyk skóry na grzbiecie...
Nie wiem już co to może być i jak z tym walczyc.