malagos Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Mieszkam na wsi od 25 lat, ludzie poznali mnie jako osobę lubiacą zwierzęta. I do mnie często zgłaszają jakieś psie nieszczęscia, jakieś tragedie. Wysyłam czasem tam męża - jako lekarz wet. jest znany przez wszystkich, ale czasem sama muszę iśc i zobaczyć, w jakich warunkach jest trzymany pies. Jak wczoraj -dobrze, ze to znajomy chlopina, i jak tylko weszłam na podwórko i zagaiłam blefując "Wie pan, panie Wojtku, jestem z fundacji działajacej na rzecz zwierząt..." od razu pan Wojtek odpowiedział "Wiem" - a nie jestem...... Czyli: chciałabym mieć legitymację, uprawniania czy jak to nazawać, że jesli inny rolnik, bardziej dociekliwy powie "Poproszę dokumenty" to nie ucieknę. Na ludzi działa papier. A do tego jak idę na policję zgłaszać jakis przypadek, zgłosiłabym jako inspektor, a nie Małgosia B. radna gminna.........
malagos Posted July 18, 2011 Author Posted July 18, 2011 Do jakiego oddziału moge sie zapisać, mazowieckiego? Warszawskiego? Czy w ogóle mozna sie zapisać do TOZ?
aleola Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 Może to tak nieładnie odsyłać, ale zdaje się, że wszystkie informacje masz na stronie TOZu [url]http://www.toz.pl/index.php[/url] Po lewo masz zakładkę "członkostwo", a po prawo deklarację członkowską, statut i wykaz jednostek terenowych. :)
malagos Posted July 22, 2011 Author Posted July 22, 2011 Dziekuję, nie pomyslałam o tym.... Zaraz zajrzę. nie ma oddziału blisko mnie, najbliżej Warszawie, 100 km.
aleola Posted August 6, 2011 Posted August 6, 2011 To może załóż jednostkę terenową (potrzeba 10 osób). Potem może Koło, potem Oddział... ;) Trzeba się porywać na duże rzeczy :]
hektor2461 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Zapraszm Cię do Straży dla Zwierząt w Polsce. Tel. 22/353 50 60. Gdy zostaniesz członkiem Straży dla Zwierząt w Polsce, możesz zakwalifikować się na kurs inspektorski. Telefon do mnie 698 506 235. Wszystkie informacje na temat SdZ znajdziesz w internecie. Pozdrawiam B.A.
OBSERWATOR 2O11 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 Szlachetne przedsięwzięcia dużo organizacji bardzo dużo problem zwierząt przerasta wszystkich
piecyk Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 też myślałam o wstąpieniu do tozu, żeby być inspektorem, ale nie spodobało mi się jak toz potraktował nasze rozpadające się towarzystwo. Poradzono nam, żeby napisać do jego głównej siedziby prośbę o kontrolę. Co prawda prośba została spełniona, ale myśleliśmy, że to oni skontrolują schronisko, a nie powiatowy lekarz weterynarii, który robił już tam kontrolę i nie dopatrzył się nieprawidłowości.
malagos Posted March 29, 2014 Author Posted March 29, 2014 I mnie zapędy trochę ochłodziła rozmowa z inspektorem TOZ - wysyłają go w teren i 70 km od Warszawy, na interwencję, potem po raz drugi, by sprawdzić zalecenia pokontrolne - ponoć to wszystko na własny koszt (czas, paliwo)... W konkluzji rozmowy: jak masz dużo czasu i pieniądze, to mozesz działać.
Bonsai Posted July 9, 2014 Posted July 9, 2014 malagos, a nie lepiej założyć własną organizację? Jeśli potrzebujesz jedynie umocowania do podejmowania określonych czynności, to wystarczy założyć stowarzyszenie zwykłe. Wiąże się z tym minimum formalności, i choć ca prawda ma pewne ograniczenia, to z tego co piszesz, wydaje się, że będzie to odpowiednia dla Ciebie forma: [url]http://poradnik.ngo.pl/x/823785[/url]
malagos Posted July 9, 2014 Author Posted July 9, 2014 Jestem członkiem dwóch stowarzyszeń społeczno-kulturalnych, w tym w jednym z zarzadzie, i nie bardzo mam siłę zakładać trzeciego - członkowie, KRS, sprawozdania, walne itp. Raczej podłączyłabym się pod istniejące, byle nie fundację, bo jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju organizacji.
Karmi Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 [quote name='malagos']Jestem członkiem dwóch stowarzyszeń społeczno-kulturalnych, w tym w jednym z zarzadzie, i nie bardzo mam siłę zakładać trzeciego - członkowie, KRS, sprawozdania, walne itp. Raczej podłączyłabym się pod istniejące, byle nie fundację, bo jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju organizacji.[/QUOTE] Może fundacja? Jest prościej. Albo zostań członkiem jakiegokolwiek stowarzyszenia w kraju(zajmującego się statutowo taką ochroną zwierząt), zrób uprawnienia i działaj na swoim terenie.
malagos Posted July 11, 2014 Author Posted July 11, 2014 [quote name='Karmi']Może fundacja? Jest prościej. Albo zostań członkiem jakiegokolwiek stowarzyszenia w kraju(zajmującego się statutowo taką ochroną zwierząt), zrób uprawnienia i działaj na swoim terenie.[/QUOTE] no własnie o to pytam w 1 poście tego - starego jak świat- watku. Dziękuję za rady i poproszę moda o zamknięcie watku.
Recommended Posts