Jump to content
Dogomania

Co dawac oslonowo na watrobe/zoladek przy antybiotykach/sterydach?

Recommended Posts

Posted

Moim zdanie to warto cos podawac ale wg Szwedow to nie ma sensu ani przy sterydach ani przy antybiotykach...

A co wy podajecie? Moja sunia od listopada 2010 bierze steryd (10 mg prednizolon na swoje 11 kg )i chcialabym jakos pomoc jej watrobie. Przez jakis czas dostawala essential forte ale potem zmienilismy na nolpaza. Jak te leki sie maja do siebie? Ktos wie? a moze Hepatil jej podawac?

A co z zoladkiem? Lakcid i jego pochodne? a moze takie cos? [URL]http://zooapteka.pl/aptus-aptobalance-p-149.html[/URL]

Przy okazji roznych badan miala tez badana krew dwa razy w pewnym odstepie czasu i wysokie ALAT i AspAT ulegly zmiejszeniu. Niedlugo planuje zrobic kolejne badanie krwi. Ale zauwazylam ze jak dostaje mieso czy surowe czy gotowane to pojawia sie sluz, a czasami tez i biegunki. Na szczescie to sa chwilowe i szybko sie daja opanowac. Nic takiego sie nie dzieje po ryzu z ryba.

Posted

[quote name='lilia1983']Ja dawałam lakcid, trilac - do kupienia w aptece bez recepty, ale gdzieś czytałam że te typowo przeznaczone dla zwierząt są lepsze.[/QUOTE]
Dziekuje za odpowiedz!

Posted

[quote name='deer_1987']Moim zdanie to warto cos podawac ale wg Szwedow to nie ma sensu ani przy sterydach ani przy antybiotykach...

A co wy podajecie? Moja sunia od listopada 2010 bierze steryd (10 mg prednizolon na swoje 11 kg )i chcialabym jakos pomoc jej watrobie. Przez jakis czas dostawala essential forte ale potem zmienilismy na nolpaza. Jak te leki sie maja do siebie? Ktos wie? a moze Hepatil jej podawac?

A co z zoladkiem? Lakcid i jego pochodne? a moze takie cos? [URL]http://zooapteka.pl/aptus-aptobalance-p-149.html[/URL] [/QUOTE]

Tak dla uporządkowania informacji to przy antybiotykach na pewno lakcid lub trilac w celu odbudowania zniszczonej przez antybiotyk flory jelitowej.

Ale przy encortonie, należy osłaniać żołądek, nie jelita , podając nolpaza lub aptus bo są to leki na refluks, wrzody dwunastnicy, żołądka czyli zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego (zwykle podaje się przy lekach przeciwzapalnych niesterydowych ale encorton również powoduje zwiększone wydzielanie kwasu co w konsekwencji doprowadza do nadkwasoty ) ale przede wszystkim wątrobę (tym bardziej,że jak piszesz enzymy wątrobowe były podwyższone) podając hepatil,essentiale forte.Te leki najogólniej mówiąc, odtruwają wątrobę, regulują gospodarkę lipidową.

Posted

Wiem ze znajoma tutaj dostala od swojego weta wlasnie taki lek na refluks jak jej sunia dostala kortyzon. Nic zaczne wprowadzac jej znow essential forte ale najpierw musimy doprowadzic do porzadku zoladek bo dostala biegunki ze stresu :(

• 5 months later...
Posted

jeśli chcesz weterynaryjny niedrogi to z firmy vet expert-hepatiale forte(jest tez wersja large breed)ornityna +fosfolipidy,natomiast z "ludzkich"to nie musze polecać,bo tv pewnie masz

Posted

Na wątrobę z ludzkich mój pies dostawał Heparegen (na receptę) - sprawdził się super: po 2 tyg. wyniki wątrobowe były już w normie.
Opis: Lek chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn bakteryjnych i wirusowych oraz trucizn. Działa regenerująco na komórki wątrobowe.