Nelek Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Więc mam 16 miesięcznego psa rasy Australian Cattle Dog, który zawsze był fajnym zrównoważonym psem. 2 dni temu, gdy zaczeły wiać silne wiatry, chciałam wpuścić psa do domu, lecz gdy tylko otworzyłam drzwi pies skulił się i uciekł do budy. Kiedyś już miewał takie zachowania, więc pomyślałam "zobaczymy jutro". Następnego dnia znowu próbowałam wpuścić go do domu, a gdy tylko otworzyłam drzwi pies uciekł do budy. Nasza rodzina bardzo kocha Axela, nikt go nigdy nie bił i nie zrobił mu krzywdy. Na dworze jest teraz dosyć zmino, a pies chce cały czas siedzieć w budzie. Nie, że boi się nas, bo każdy z nas wychodził na dwór i pies ochoczo się z nim bawił i zachowywał zupełnie tak samo jak zawsze. Nie wiem co mogę zrobić... Liczę na pomoc z waszej strony. Pozdrawiam gorąco Nel Quote
kofee Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 A wcześniej wchodził do domu? Czy teraz miał wejść po raz pierwszy? Piszesz, że miewał takie zachowania: czy dotyczyły wchodzenia do domu, czy czegoś innego? Quote
Nelek Posted November 10, 2006 Author Posted November 10, 2006 miewał takie zachowania ale po max 2-dniach przechodziły, a teraz to trwa około tydzień. Zawsze lubił przebywać na dworze, ale nigdy na widok otwieranych drzwi nie uciekał do budy czy też nie słaniał się tak jakbym go miała zlać. Quote
Atrisko Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Nie wiem czy dobrze rozumię, ale pies cały czas przebywa na powietrzu? Tzn. powiedz:czy biega luzem po ogrodzie, czy śpi w budzie i czy jest wyprowadzany na smyczy poza teren ogrodu? Bo jeśli cały czas przebywa i przebywał poza domem, to wydaje mi się że dom go przeraża nieznajomością. Może zbyt mało czasu spędził w środku? Może nie miał czasu poznać ciemnych zakamarków domu i one teraz go przerażają?? (Niekoniecznie musi to być jakaś konkretna krzywda) Domyślam się,że nie chcesz mieć psa kanapowca,który wolny czas spędza przed telewizorem, ale izolowanie psa od stada czyli Twojej Rodziny to też nie jest najlepszy ,jak widać, pomysł. To jeszcze młody psiak i dla niego wiele rzeczy,nawet trzaśnięcie drzwiami od kuchennej szafki jest po prostu "niewyobrażalnie strasznych", stąd trzeba je powolutku mu przedstawiać i przyzwyczajać do "codziennego" życia. Zastanów się ...może częstsze przebywanie w domu trochę go oswoi... Quote
Atrisko Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Nelek....i jak tam zmagania Axela? Minęło kilka dni,może podzielisz się nowymi wieściami? Quote
Eurasierka Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='Nelek']2 dni temu, gdy [B]zaczeły wiać silne wiatry[/B], chciałam wpuścić psa do domu, lecz [B]gdy tylko otworzyłam drzwi pies skulił się[/B] i uciekł do budy[/quote] Psiak ewidentnie reaguje lękowo - coś musiało go w związku z drzwiami mocno wystraszyć. Możliwe, że drzwi wejściowe trzasnęły kilka razy w obecności psa (przeciąg, silny podmuch?). Poobserwuj, czy pies obawia się przechodzić obok drzwi wejściowych - wyjdź do niego i spróbuj pobawić się z nim stopniowo przybliżając się do drzwi. A może ktoś niechcący uderzył psa drzwiami wejściowymi - otwierając je?... Quote
Recommended Posts