Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo duzo tu samych nazw szamponów/odzywek a mi one nic nie mówią, jestem poczatkującym właścicielem grzywki. Prosze powiedzcie czym myć grzywacza, jak pielegnować jego skórę, czy smarować kremem ( tak słyszałam ze z uv)?

Posted

Ja kąpię Lailę raz w tygodniu w szamponie PetSilk Rainforest, następnie nakładam odżywkę PSH Rewitalizującą na włos :) przy wyborze kosmetyków ważne by szampon i odżywka były przeznaczone do włosa jedwabistego ;) podczas kąpieli można łysolowi podgolić nadprogramowy włos (używam golarek jednorazówek Gillette i profilowanych Bic), jeśli jest problem z zatykającymi się porami można podczas kąpieli zrobić peeling na skórze (drobnoziarnisty, bezzapachowy).
Po kąpieli psikam włos odżywką do rozczesywania firmy Khara (łatwo rozczesać lekko skołtunione miejsca, u nas lubi kołtunić się ogon ;)), a skórę nacieram mleczkiem hipoalergicznym dla niemowląt Nivea, choć są specjalne spray'e dla psów.
Na bardzo słoneczne dni używamy filtra UV 45, hipoalergicznego.

I to tyle ;) można podawać też witaminy na kondycję włosa i skóry - gammolen, biotynę albo olej z łososia :)

• 1 month later...
Posted

[quote name='YokoOnoLenard']Bardzo duzo tu samych nazw szamponów/odzywek a mi one nic nie mówią, jestem poczatkującym właścicielem grzywki. Prosze powiedzcie czym myć grzywacza, jak pielegnować jego skórę, czy smarować kremem ( tak słyszałam ze z uv)?[/QUOTE]

W Plush Puppy przygotowaliśmy specjalne zestawy startowe dla psów nagich.
Zestawy występują w dwóch wielkościach:

[URL="http://www.plushpuppy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=196&category_id=13&option=com_virtuemart&Itemid=60&lang=pl&vmcchk=1&Itemid=60"]Zestaw Duży [/URL]

[URL="http://www.plushpuppy.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=13&flypage=flypage.tpl&product_id=195&option=com_virtuemart&Itemid=60&lang=pl&vmcchk=1&Itemid=60"]Zestaw Mały[/URL]

Dodatkowo można używać peeling [URL="http://www.plushpuppy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=59&category_id=7&option=com_virtuemart&Itemid=60&lang=pl"]COAT RESCUE[/URL] a na grzywę, włos na łapach i ogonie można zastosować odżywkę z proteinami jedwabiu [URL="http://www.plushpuppy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=28&category_id=7&option=com_virtuemart&Itemid=60&lang=pl"]SILK PROTEIN CONDITIONER[/URL]

• 3 months later...
Posted

[quote name='mychaaaaa']Ja kąpię Lailę raz w tygodniu w szamponie PetSilk Rainforest, następnie nakładam odżywkę PSH Rewitalizującą na włos :) przy wyborze kosmetyków ważne by szampon i odżywka były przeznaczone do włosa jedwabistego ;) podczas kąpieli można łysolowi podgolić nadprogramowy włos (używam golarek jednorazówek Gillette i profilowanych Bic), jeśli jest problem z zatykającymi się porami można podczas kąpieli zrobić peeling na skórze (drobnoziarnisty, bezzapachowy).
Po kąpieli psikam włos odżywką do rozczesywania firmy Khara (łatwo rozczesać lekko skołtunione miejsca, u nas lubi kołtunić się ogon ;)), a skórę nacieram mleczkiem hipoalergicznym dla niemowląt Nivea, choć są specjalne spray'e dla psów.
Na bardzo słoneczne dni używamy filtra UV 45, hipoalergicznego.

I to tyle ;) można podawać też witaminy na kondycję włosa i skóry - gammolen, biotynę albo olej z łososia :)[/QUOTE]
Mycha bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedż
Powiedz proszę mi jeszcze- twój psiak na zdjeciu ma ogolony pyszczek czy jemu włoski na pyszczku nie rosnął? Mój ma włoski na pysku, a na zdjeciah widzę łysiutkie grzywki i się zastanawiam czy one tez mają golone wąsy? No bo jak to zgolić omijając wąsy?

Posted

Mordkę grzywkom się goli. Wąsów nie pomija. Ja moje kąpię najczęściej w ludzkich szamponach, /na psie zawsze któryś miał uczulenie i nigdy nie pamiętałam który na który a miałam 3 psy/ nakładam odżywke do spłukiwania na włoski a następnie wcieram jedwab. Kremuję tylko po kąpieli /Dave, Garnier czerwony/ nie używam oliwek bo moim nie służą i dostawały wyprysków.