Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ile waży pies? Karmienie kilka razy dziennie jest nawet wskazane, ja swojej suce rano daję 100g karmy a o godzinie 18 150g. Najpóźniej dostaje koło 20, ale to w wyjątkowych sytuacjach.

• 1 month later...
Posted

Oczywiście wszystko zależy od tego jaki to piesek oraz ile waży. Tak czy inaczej nie ma żadnych przeciwskazań do tego aby podawać jedzenie 2 lub 3 razy dziennie,rozkładasz to po prostu na porcje.

Guest luna.1999
Posted

Zle jest gdy podaje sie psu "pelna miske" czyli ze pies je kiedy ma na to ochote. Po pierwsze jest to zle bo gdy pies zje cos np. o 23.00 pozniej bedzie mial zapotrzebowanie na kupke a przeciez nikomu nie chce sie w nocy wyprowadzac psa na spacer a tym bardziej jezeli pies w nocy zrobi na podloge :p .

Guest _Kamila
Posted

Oczywiście, że nie! Tylko pamiętaj, żeby nie dawac za dużo. Ja mojej suńce daje narazie 3 razy dziennie ze względu na to, że jest szczeniorem, ale w przyszłości zamierzam dawac tylko rano i wieczorem, więc myślę, że w kolacji nie ma nic złego ;)

Guest luna.1999
Posted

Oczywiscie- kolacja jak najbardziej! Tylko chodzi o to zeby nie za pozno ;)

Posted

[quote name='LubiePsy3333']Witam
Jeśli będę rano dawał psu małą część jedzenia a resztę wieczorem to może to być dla niego szkodliwe?[/QUOTE]

szkodliwe może być dawanie wszystkiego na jedną porcję. zdrowsze dla psiego żołądka jest dzielenie na dwie lub trzy porcje dziennej dawki karmy.
mój je 3 razy dziennie i jest gites. ważne żeby pory były stałe coby się pies dopasował ze spacerami i kupkaniem ;)

Posted

[quote name='luna.1999']Zle jest gdy podaje sie psu "pelna miske" czyli ze pies je kiedy ma na to ochote. Po pierwsze jest to zle bo gdy pies zje cos np. o 23.00 pozniej bedzie mial zapotrzebowanie na kupke a przeciez nikomu nie chce sie w nocy wyprowadzac psa na spacer a tym bardziej jezeli pies w nocy zrobi na podloge :p .[/QUOTE]

Z tego co ja zauważyłam, tego typu problem powstaje najczęściej, jak pies dostaje całą dużą porcję wczesnym wieczorem - i jak pies ma problem z robieniem kupy w nocy w domu, pomaga często właśnie karmienie go później, ok. tej 23.00, bo wtedy kupa przesuwa się na tą 6-7 rano, już na poranny spacer. Pies przecież trawi do 24 h, zanim jedzenie z niego wyjdzie; nie zjada i nie wydala tego pokarmu po godzinie.
Grunt to przyzwyczaić psa do w miarę stałych pór spacerów i karmienia; organizm sam się dostosowuje, na kiedy ma przygotować "klocka" ;)

Posted

[quote name='Martens'] organizm sam się dostosowuje, na kiedy ma przygotować "klocka" ;)[/QUOTE]

:roflt:
no poprostu wymiękłam przy tym zdaniu:evil_lol:

Ja swoje psy karmię raczej raz dziennie, między 7 a 8 wieczorem. Piszę "raczej" bo mam tez psa podwórkowego i kiedy jest już okres zimowy to dostaje dwa razy dziennie, rano i wieczorem, wiadomo żeby się rozgrzał, wyhodował dużo tłuszczyku i pełny brzuszek miał. Z kolei w lato raczej dostaje raz, choć w tym roku zrobiliśmy wyjątek i dostaje też rano niewielką porcyjkę bo mój tata się uparł że "jemu jest lepiej jak rano coś zje" ;) On jest strasznym niejadkiem, jest raczej lichy jak na ONka, ale taka już jego natura. Z kolei mały je tylko raz, wieczorem. Czasami tata poczęstuje go psimi chrupkami w ciągu dnia. są już starsze(10 i 12 lat) więc nie chcę ich tak tuczyć tym bardziej że mała ma okropne problemy ze stawami, właściwie to żyje na lekach...Onek tez już czasami chodzi sztywno więc po co jeszcze im dokładac kolejnych kilogramów.
Jednak widzę że niektórzy sa przeciwni karmieniu o tak późnej porze. Ja karmię o takiej godziny bo do 16 jestem w pracy, jak przychodzę do domu to ich nie karmię bo zaraz idziemy na spacer i wogóle się bawić więc boję się o skręt żołądka, zanim ściągniemy wszyscy do domu to jest 19 i wtedy dopiero zaczynam szykować. U małego kupa jest po jedzeniu od razu jak automat :D druga kupa po 21 i wtedy jest ostatni spacer, a w ciagu dnia też robi kupy :D nie wiem skąd jej sie tyle tego bierze jak je tylko raz.
Myślicie że takie późne jedzenie faktycznie może być złe ??

Posted

Ja myślę, że karmienie raz dziennie jest ok, jak karmi się najpóźniej o 15... Nie wiem o co Ci chodzi, z tym, że piszesz, że "nie chcesz w nich tyle jedzenia pakować", przecież to można podzielić na dwie porcje. A jak pies czeka na jedzenie cały dzień, zamiast wykorzystać zżarte kalorie w ciągu dnia na bieganie i zabawy, to je "przesypia" chyba. Zresztą ja nie chciałabym czekać cały dzień na żarcie, żeby potem wieczorem pochłonąć naraz pół kilograma jedzenia. Karmienie kilka razy dziennie zmniejsza tez ryzyko skrętu.

Posted

Wszędzie gdzie czytałam o karmieniu psa raz dziennie, zalecano żeby robić to właśnie wieczorem.
Niemal wszystkie dzikie psowate idą polować o zmierzchu, większą część nocy schodzi im właśnie na ogromnym wysiłku, potem dopiero jedzą i po jedzeniu sjesta, sen.
Jak już karmić raz dziennie, to uważam, że właśnie wieczorem, kiedy nie przewidujemy już żadnego intensywnego ruchu tylko odpoczynek i spokojne trawienie. Jak karmimy psa raz dziennie, ta porcja jest naprawdę duża, i pies nakarmiony o 12 czy 15 to praktycznie przez resztę dnia ma wypchany przewód pokarmowy... Tłumaczenie, że pies w ciągu dnia spala to co zjadł rano też nie bardzo pasuje, bo pies nie je czystej glukozy, tylko głównie pokarm białkowy i tłuszczowy, który zanim zostanie przekształcony na czystą energię, to jednak trochę trwa. Prędzej zaszkodzi psu bieganie z pełnym żołądkiem niż na czczo.

Posted

[quote name='bobroska.']Ja myślę, że karmienie raz dziennie jest ok, jak karmi się najpóźniej o 15... Nie wiem o co Ci chodzi, z tym, że piszesz, że "nie chcesz w nich tyle jedzenia pakować", przecież to można podzielić na dwie porcje. A jak pies czeka na jedzenie cały dzień, zamiast wykorzystać zżarte kalorie w ciągu dnia na bieganie i zabawy, to je "przesypia" chyba. Zresztą ja nie chciałabym czekać cały dzień na żarcie, żeby potem wieczorem pochłonąć naraz pół kilograma jedzenia. Karmienie kilka razy dziennie zmniejsza tez ryzyko skrętu.[/QUOTE]

Fakt można podzielić na dwie porcje i tak jest z ONkiem narazie, z tym że u niego nigdy nic nie wiadomo, czasami zje rano, wieczorem już nie chce, nie zje rano, wieczorem zje, czasami zje wszystko a czasami nic przez cały dzień. Własciiwie to każdy z Was ma troche racje.

[quote name='Martens']Wszędzie gdzie czytałam o karmieniu psa raz dziennie, zalecano żeby robić to właśnie wieczorem.
Niemal wszystkie dzikie psowate idą polować o zmierzchu, większą część nocy schodzi im właśnie na ogromnym wysiłku, potem dopiero jedzą i po jedzeniu sjesta, sen.
Jak już karmić raz dziennie, to uważam, że właśnie wieczorem, kiedy nie przewidujemy już żadnego intensywnego ruchu tylko odpoczynek i spokojne trawienie. Jak karmimy psa raz dziennie, ta porcja jest naprawdę duża, i pies nakarmiony o 12 czy 15 to praktycznie przez resztę dnia ma wypchany przewód pokarmowy... Tłumaczenie, że pies w ciągu dnia spala to co zjadł rano też nie bardzo pasuje, bo pies nie je czystej glukozy, tylko głównie pokarm białkowy i tłuszczowy, który zanim zostanie przekształcony na czystą energię, to jednak trochę trwa. Prędzej zaszkodzi psu bieganie z pełnym żołądkiem niż na czczo.[/QUOTE]

Tak jest jak piszesz, jedzenie dostają przed 20 i potem już jest tylko odpoczynek. Właściwie nie wiadomo jak zrobić żeby było idealnie. Nie chcę żeby ktoś inny je karmił bo wiecie mam swoje "widzi mi się" ;) musi być wszystko idealnie, wszystkie leki muszą dostać itd. dlatego uznalam że taka pora będzie najbardziej odpowiednia.