Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marysiu, kochana jak już będą aukcje internetowe obrazów, podaj linki, będę udostępniać, bo w tych linkach powyżej widzę, jakby plakat - zaproszenie, a poszczególnych obrazów nie widzę, ale ja jestem cieniutka w fb:)

Posted

https://www.facebook.com/543028632376945/photos/a.1070451062968030.1073741865.543028632376945/1070451369634666/?type=3&theater

link do aukcji..... chyba Piotr nieco z cenami przesadził, ale on ma dobre intencje - jak najwięcej dla psiaków  "zarobić" ;)

obiecałam dobre wiadomości.... :)

dzisiaj pieski odwiedził  "święty Mikołaj" w osobie ślicznej, młodej dziewczyny, która przywiozła prezenty - dary zebrane wśród pracowników firmy - posłanko jest jedno, smycz i obroża, trochę puszek i suchej  karmy, w większości " Pufi".

Pani miała piękny aparat i obiecała fotki przysłać, jak stadko piesków "ogląda" położone na schodach upominki :)

Dziewczyna była zachwycona psiakami, które radośnie ją powitały, oczywiście Pirat najserdeczniejszy był, bo najwyżej siegał łapskami, liżąc po twarzy ;))

Z kolei na jutro zapowiedzianą mam wizytę zawodowego fotografa - ma zrobić fotki do ogłoszeń psiaków.

Wizyty u wetki wciąż prawie codzienne, bo mała Sonia kichała i kaszlała, choć na spacerki wychodzi w "po-Dropsikowej" kurteczce. Tu chora  " w pościeli" ;))[attachment=19490:Zdjęcie3023.jpg][attachment=19491:Zdjęcie3022.jpg]

Węgielek niestety wciąż chory ( psychicznie? ), próbujemy różnych leków, bo Kalm Aid działał tylko 3 dni :(

Jest już ( raczej dopiero) wynik badania krwi Bony na leptospirozę - negatywny, więc chyba mogę być spokojna o swoje nerki, zapewne moje złe wyniki nerkowe  nie mają z tym związku.

Posted

"zarobek" to ma być dla piesków ;)  koszty materiałów ( blejtramy, pędzle, farby olejne) poniósł nasz dom kultury, młodzież maluje podczas zajęć i ofiarowała swoje prace na aukcję dla zwierzaków :) inicjatorem był oczywiście ich instruktor, nasz pracownik Piotr.

Piotr nie ma zwierzaków, ale jak wybuduje swój wymarzony dom - za pewno adoptuje jakąś biedę :)

Co do Węgielka - wetka miała chyba dobry pomysł - zaleciła Depakine - dała mi saszetki, dostaje od wczoraj i już dzisiaj jest spokojny, nawet mruczy i podchodzi do głaskania.Lek ma wyrównać, uspokoić układ nerwowy i chyba działa - poczekamy.

Łatek i MIłeczka mieli badania - komplet dla każdego, wielkie jest moje zaskoczenie, bo spodziewałam się nerek u Miłeczki ( miała ostatnio podwyższone wskaźniki), a wątroby lub trzustki u Łatusia.... no i wszystko jest OK !!!!

Ale skoro Łatek nie jest chory, to badania zrobić muszę Puszkowi, bo jeden z nich ma naprawdę nieładne koopy (żółto=pomarańczowa galaretka, sory za szczegóły), podejrzenie padło na Łatka, bo myślałam, że po tych odczulaniach coś się dzieje w organizmie. Ale nie - Łatulo zdrowy!

Nerwowa Morelka w ramach eksperymentu zamieszkała z Dino w nowym kojcu - wydaje mi się, że jednak tam lepiej, swobodniej się czuje, tu stresowało ją wiele "wydarzeń". Oto kojcowo-deszczowa Morelcia i Dino bojący się zdjęć  :)

[attachment=19521:Zdjęcie3017.jpg][attachment=19522:Zdjęcie3020.jpg][attachment=19523:Zdjęcie3024.jpg][attachment=19524:Zdjęcie3031.jpg][attachment=19525:Zdjęcie3009.jpg][attachment=19526:Zdjęcie3015.jpg]

oraz ja po powrocie od tych dwóch kochanych wariatów ;)[attachment=19527:Zdjęcie3032.jpg]

a to aktualny "obrazek" wokół mnie :)[attachment=19528:Zdjęcie3040.jpg][attachment=19529:Zdjęcie3035.jpg][attachment=19530:Zdjęcie3034.jpg]

i sprawczyni dzisiejszego "zamieszania" oddana rano, odebrana wieczorem przez właścicielkę ( innego wyjścia nie miałam, musiałam oddać jej "własność")

[attachment=19531:Zdjęcie3053.jpg][attachment=19532:Zdjęcie3049.jpg][attachment=19533:Zdjęcie3047.jpg][attachment=19534:Zdjęcie3046.jpg]

Posted

Cieszę się z dobrych wieści :)

Morelka jest prześliczna, a ziółko z niej jak z "mojej" Florki. Tyle, że Florka miała o wieeeeeele więcej szczęścia niż rozumu i jej ludzie na głowie stawali, żeby jej nie oddawać.

A oddana własność dobrze, że wróciła do siebie ;)

Posted

czyli wokół Ciebie same futra, tzn że w ziemie nie zmarzniesz:)

oj, gorąco czasem aż ! w nocy to nawet rąbka kołdry uchylić nie mogę, bo pod kołdrą Strażak i mała Sonia, a na kołdrze wzdłuż w kolejności losowej reszta małych, czasem nawet Pirat! Tylko Puszek i Łatka nie dają rady wskoczyć ( pewnie tylko dlatego jeszcze nie uległam uduszeniu ;) )

Posłanka mają na dzień i wieczór ;)

Cieszę się z dobrych wieści :)

Morelka jest prześliczna, a ziółko z niej jak z "mojej" Florki. Tyle, że Florka miała o wieeeeeele więcej szczęścia niż rozumu i jej ludzie na głowie stawali, żeby jej nie oddawać.

A oddana własność dobrze, że wróciła do siebie ;)

O oddaną własność trochę się martwię, bo kobieta do odpowiedzialnych nie należy, a to sunia jest :(

Morelka śliczny trzpiot, w "małżeństwie" z Dinusiem ewidentnie ona rządzi :)

a ja dzisiaj.... zostałam "ratowaczką" dzikich zwierząt, nawet początkowo pomagała mi Kasia. Chora sarenka zabłąkała się na pobliskie podwórko, potem uciekła nad kanał portowy, odnalazłyśmy ją z Kasią, potem sama już ponad godzinę czekałam na pana Pawła, który wziął ją na ręce i zabrał do "ostoi" u siebie

[attachment=19583:Zdjęcie3066.jpg]

nie da się dodać tu więcej zdjęć, wklejam więc link:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1707278279506828&id=1504665079768150&notif_t=like

to koziołek z wiosennego miotu, chory już na tyle długo, że wychudzony i slaby nie miał siły uciekać, złapanie poszło bardzo łatwo.

Posted

W sumie szczęście w nieszczęściu, że dał się złapać. Dzięki temu można mu będzie pomóc... I fajnie, że od razu wiedziałaś gdzie "uderzyć". Ja półtora dnia szukałam kiedyś ratunku dla malutkiej sarenki z lasu mojej mamy. Na szczęście się udało, maluch został uratowany, odchowany i wrócił do natury :)

Posted

W sumie szczęście w nieszczęściu, że dał się złapać. Dzięki temu można mu będzie pomóc... I fajnie, że od razu wiedziałaś gdzie "uderzyć". Ja półtora dnia szukałam kiedyś ratunku dla malutkiej sarenki z lasu mojej mamy. Na szczęście się udało, maluch został uratowany, odchowany i wrócił do natury :)

Żeby ,cholera ,potem jakiś durny myśliwy ją ustrzelił i się cieszył jak debil.

Posted

Żeby ,cholera ,potem jakiś durny myśliwy ją ustrzelił i się cieszył jak debil.

Są sposoby na uprzykrzenie życia myśliwym. Najprostszy to nacierania drzew kostką do WC w okolicach ambon przez co zwierzęta tam nie podchodzą, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć informacji w jakiej odległości od ambony należy to robić :unsure: Jednak zważywszy na "kodeks myśliwych", który zabrania strzelania do zwierząt powyżej 40-200 m (w zależności od rodzaju broni) to już można mieć jakieś pojęcie.

Mam tu spore zaległości, których raczej nie jestem w stanie nadrobić :( Chociaż pozdrawiam Mari i stadko :)

Posted

"kodeks myśliwych"..... hmmm... ustrzelić i zakrapiana impreza - taki "kodeks" znam z obserwacji okolicznych "myśliwych" :( z tymi kostkami WC rzeczywiście dobry pomysł !

Niestety jelonek nie przeżył pomimo intensywnego leczenia, widać od dawna był już chory, a dopiero  taki prawie umierający po pomoc przyszedł :(

załamało mnie to bardzo, kilka ostatnich dni nie mogłam się otrząsnąć :(

na "psim froncie" intensywne działania - tak bym to krótko streściła....

odkryłam przyczynę problemów gastrycznych łatka i nie tylko : ktoś dokarmia mi psy resztkami z obiadu - przerzucając przez ogrodzenie i do Łatusia, i na podjazd, ech :( wydrukowałam już prośby o nie dokarmianie, muszę tylko gdzieś za-laminować i wywiesić.

Do pilnej adopcji nieduża suczka i 7 szczeniąt - są chętni ? tylko po kolei, kto pierwszy, ten dostanie, reszta poczeka na następny miot !  ;)

ech, czarny humor mnie dopada już i depresja straszna :(

I jeszcze młodziutka, niespełna roczna prawie-labradorka - też do pilnej adopcji.... ale najpierw sterylka.

Mam dużo fotek dla Was, a nie mogę ani jednego zdjęcia wkleić, nawet z wklejeniem skanów faktur mam problem :(

z nową działką też mam problem - poprzednio sąsiad swoje dwa małe ujadacze zabierał na spacer, kiedy  widział, że moja psiarnia na podwórku.... teraz wypuszcza je po prostu i jego dwa, moich kilka biega wzdłuż ogrodzenia z ujadaniem przy czym Perełka sąsiada nie ma sobie równych :( no i chyba nie będą mogły moje piesy z tego wybiegu korzystać, bo sąsiedzi w końcu stracą cierpliwość. Na rozmowę z sąsiadem nie ma co liczyć, nawet nie próbuję, to jeden z tych "żyjących inaczej", z renty matki i ciągle na podwójnym gazie :(

Posted

Że też te suczki zatracają instynkt i na zimę rodzą dzieci... koty też - u sąsiadów miauki wczoraj marcowe wręcz odchodziły :(

U nas przybyła kolejna bidusia, choć Amisia nadal nie znalazła domu...

http://www.dogomania.com/forum/topic/334095-przeprasza-%C5%BCe-%C5%BCyje-m%C5%82odziutka-niewielka-suczynka-z-interwencji/

podobna do "mojej" prawie-labradorki

[attachment=19623:PIC_0382.JPG][attachment=19624:PIC_0381.JPG][attachment=19625:PIC_0383.JPG]

zdjęcia weszły, może uda się więcej ?????

[attachment=19626:Zdjęcie3043.jpg][attachment=19627:Zdjęcie3045.jpg][attachment=19628:Zdjęcie2886.jpg]

Strażak na parapecie i na biurku przy parapecie - wciąż wygląda domku.....

więcej się nie da, znów nie mogę dodać zdjęć :(

Posted

Ta "Twoja" suczka trochę bardziej labkowata niż "moja" :)

"labkowata" powiadasz?

oj, małpowata też :( po ogrodzeniu wyłazi, jak małpka :(

miała być dzisiaj sterylizowana, na stole okazało się, że ma bliznę - prawdopodobnie więc była sterylizowana, choć pewności nie ma.

Wiek - do 1,5 roku, młodziutka bardzo i wesoła, towarzyska, dla towarzystwa potrafi pokonać dość wysokie ogrodzenie kojca....