Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pytania skopiowane z innego forum:

[B][SIZE=2]2 psy. 2 suczki, 2 samce, a może parka?![/SIZE][/B]

[SIZE=2] [/SIZE][B][SIZE=2] Nie chcę sterylizować. Ale nie wiem jaką parkę wybrać. 2 samce,2 samiczki czy samiec i samiczka?
Będą to cavaliery king charles spaniele. I w jakkim ieku najlepiej kupić?!

Ok. Kupuję z chodowli. To lepiej kupić 2 samce czy 2samice? [/SIZE][/B]

[B][SIZE=2]Pytania o Cavalier King Charles Spanielu?![/SIZE][/B]

[B][SIZE=2] Opowiedzcie coś o nim, o pielegnacji, pozywieniu i jesli mozi to imiona dla: rudo-biłej suczki i czarno-biało-brozowego psiaka. Myslałam nad Snoopy i Mejsi :D [/SIZE][/B]

[B][SIZE=2]Wyprawka dla 2 cavalier king charles spanieli?[/SIZE][/B]

[B][SIZE=2] Napiszcie co trzeba na początek kupić dla 2 cavalier king charles spanieli samczyka i samiczki najlepiej napiszcie polecane firmy i linki, jeśli chodzi o zabawki to minimum 2 i jeszcze przysmaki itd. Proooszę! [/SIZE][/B]

[B][SIZE=2]Jaką polecacie karmę dla cavalier king charles spaniela? [/SIZE][/B]

Posted

Atoninka, szukałaś już hodowli z któej kupisz psa/psy? Pytania odnośnie wyprawki i karmy, i w ogóle wszelkie pytania, najlepiej zadawać hodowcy, od tego jest żeby Ci pomóc:) Jak hodowca nie będzie chciał poświęcić Ci czasu na udzielenie odpowiedzi, to go sobie od razu daruj i szukaj innej hodowli.
Naprawdę, hodowca jest od pomocy, do normalnego hodowcy możesz dzwonić z pytaniami problemami przez całe życie psa!

Co do karmy, szczenięta na pewno będą już do jakiejść przyzwyczajone, to tez powie Ci hodowca.

wiek-to też zależy od hodowcy:) niektórzy sprzedają w wieku 8tyg, inni 10-11tyg. Inni jeszcze inaczej:) Na pewno nie kupuj szczenięcia w wieku poniżej 8tyg, a jak hodowca w ogóle chce sprzedać tak młode szczenię poniżej 8tyg, też możesz go sobie darować.

co do płci: jeśli zamierzasz jeździć na wystawy, a koniecznie chcesz mieć 2 maluchy, to ja bym proponowała 2 suczki lub 2 pieski. Cavaliery są łagodne, psy powinny się dogadać. Nie polecam psa i suczki, bo jeśli to Twoje pierwsze psy, lub nigdy nie miałaś parki, cieżko będzie upilnować w trakcie cieczki- w tym przypadku proponowałabym sterylizację/kastrację- ale to wtedy kiedy na wystawy nie zamierzasz jeździć.

Posted

Jeśli już koniecznie 2 to albo 2 suki albo 2 psy. Wydaje mi się, że nie masz doświadczenia, więc wg mnie lepiej 1 psa, jak podrośnie można dokupić kolegę/koleżankę ;)

Radzę też zaopatrzyć się w jakąś fajną literaturę i najlepiej wybrać się do dobrego psiego przedszkola ;)

Posted

przedszkole fajna rzecz:)
kiedyś byłam nastawiona anty, ale jak widzę psiaki które uczęszczały do przedszkola, potem na jakieś szkolenia- zupełnie inny stopień socjalizacji.

Posted

pytanie czy upilnujesz suke i psa jesli sie pojawi cieczka?Bedziesz w stanie je od siebie izolowac?Dwa psy to 2x wiecej sikania,kupek,zniszczen,pieniedzy na weta,na ew wystawy jesli bedziesz chciala wystawiac psy.
Nie wiem czy nie lepiej nie brac najpierw jednego psiaka a dopiero pozniej jesli pokochasz rase dokupic drugiego z innej hodowli jesli bys o tym myslala...
Na wiekszosc tych pytan powinien odpowiedziec hodowca tak naprawde,wyprawka,karma itd to pytania do HODOWCY...
Co do pielegnacji,nie sa to jakos mega czasochlonne psy,wiadomo-dobry szampon odzywka(nie zadne hiltony,azorki itd ale naprawde dobre kosmetyki),nozyczki,grzebien,szczotke ew trymer miec bedziesz musiala.Ale to wszystko na spokojnie,na teraz bedzie ci potrzebna miekka szczotka zeby przyzwyczaic psa do pielegnacji i stania na stole podczas niej.

Posted

zanim postanowisz wziąć psa, najpierw może dowiedz się czegoś o rasie :roll: pies to obowiązek na lata, a nie na kilka tygodni, rozerzyj się za hodowla, porozmawiaj z hodowcami.
Poza tym na początek weź lepiej jednego psa, wychowywanie dwóch szczeniaków jednocześnie nie jest takie proste jeżeli chcesz mieć zrównoważonego towarzysza.

Czytajac twój post wydaje mi się, że nakręciłaś się bez sensu i podejmujesz pochopne decyzję, najpierw zdobądź jakąś wiedze na temat psów, a później podejmuj decyzję, bo na świecie, jest juz zbyt wiele niedopowiedzialnych włascicieli.

• 2 weeks later...
Posted

Wiem, może tak to wywnioskowaliście. Głupia zachcianka i już. Ale jako dziecko miałam 2 szczeniaki- znalezione, nikt ich nie chciał. No i rodzice byli kompletnie przeciw, ale jak się zgodzili to ja musiałam je trenować. Miałam 12 lat. Było ciężko- ale się udało. Teraz są te psiaki staruszkami i już mieszkają u miłych starszych państwa :) Wiem co to znaczy mieć 2 szczeniaki. W życie niejednego miałam psa. Pieniądze mam, czas też a kupek się nie brzydzę :) O cavalierach wiem sporo, bo czytałam o nich o pytałam znajomego hodowcę. Poza tym dla tych cudownych szczeniąt miałabym czas, i chyba same siedziałyby tylko max. 1 godzinę w domu, a o nudzie nie może być mowy- bo zabawek nowych to ja mam od groma- (miałam mieć psa ale nagle się zmieniła sytuACJA- narodziny siostrzyczki...)