martesa Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 witam,moze ktos wie w jakim wieku szczepi sie szczeniaka przeciw wsciekliznie ,jeden hodowca mowil ze od 7 tyg a inny ze dopiero w wieku 7-9 mies,dodam ze te szczepienie jest mi potrzebne do paszportu dla pieska,pozdrawiam wszystkich Quote
Włochaty Wałek Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Psy można szczepić na wściekliznę po ukończeniu przez nie 3 miesięcy i taki jest w Polsce obowiązek. Quote
Zwierzak6 Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Z tego co wiem to są takie przepisy, że pierwsze szczepienie przeciwko wścielkiźnie jest ważne dopiero po pół roku od wykonania i dopiero wtedy możesz legalnie zbrać psa za granicę ( do Anglii i Szwecji ) Quote
Włochaty Wałek Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Takie przepisy obowiązują na szczęście tylko w Szwecji i UK. W zasadzie szczepienie działa już po 10 dniach. Quote
puli Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 [CENTER][U][FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][SIZE=2][SIZE=2]Szczepienie uzyskuje ważność po upływie 21 dni od[/SIZE] [SIZE=2]jego dokonania w przypadku pierwszego [/SIZE][SIZE=2]szczepienia wykonanego u[/SIZE] [SIZE=2]zwierzęcia w wieku powyżej 3 m-ca życia. W przypadku kolejnych[/SIZE] [SIZE=2][COLOR=black]szczepień przeprowadzanych regularnie w odstępach rocznych (dawki przypominające), [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=black]szczepienie uzyskuje[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2]ważność w dniu podania dawki przypominającej szczepionki. Jeśli [/SIZE][/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2]właściciel lub osoba odpowiedzialna za zwierzę nie posiada zaświadczenia [/SIZE][/SIZE][/SIZE][/COLOR][/FONT][/U][/CENTER] [SIZE=2][SIZE=2][U][SIZE=2][FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][SIZE=2]o zaszczepieniu[/SIZE] [SIZE=2]zwierzęcia w roku poprzednim[/SIZE][/COLOR][/FONT][/SIZE][FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][SIZE=2],[/SIZE] [SIZE=2]kolejne szczepienie[/SIZE] [SIZE=2]jest[/SIZE] [SIZE=2]odpowiednio traktowane[/SIZE] [/COLOR][/FONT][/U] [/SIZE] [CENTER][U][FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][SIZE=2]jako[/SIZE] [SIZE=2]pierwsze szczepienie i nabywa ważności po upływie 21 dni od daty jego dokonania[/SIZE][/COLOR][/FONT][/U] [U][FONT=Comic Sans MS][/FONT][/U] [URL]http://www.wetgiw.gov.pl/[/URL][/CENTER] [/SIZE] Quote
Zwierzak6 Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Aha czyli tak.. wiedziałam, że jest takie coś tylko nmie pamiętałam dokładnie, które państwa. Zaraz zmienię mój post ;-) Quote
puli Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Praktyka jest taka,ze na granicach nikt prawie psów nie sprawdza.(Węgrzy raz sprawdzali jak na wystawe jechałam). Tydzień temu przywoziłam ze Słowacji szczeniaka i nikt nie zwrócił nawet uwagi,a jak jechałam w lipcu na wystawę za granicę to przemyciłam dwa psy w obie strony bez paszportów i swistków o szczepieniach.(Zgubiłam i znalazły sie po powrocie). Malcowi nie szczepionemu wystarczy świstek od weta. Quote
Zwierzak6 Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 To inna rzecz, ale miałam pare sytuacji, że raz celników wogóle nie obchodzi " jakiś tam kundel ", a czasem to, tamto i nudzą o dokumenty... więc różnie to bywa :) Quote
martesa Posted October 27, 2006 Author Posted October 27, 2006 wielkie dzieki za odpowiedzi,ale nie mozna szczepic mlodszego szczeniaka niz 3 mies?moze wie ktos jak jest na granicy polsko-niemieckiej z kontrola pieskow?;) Quote
karenina Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Moje wszystkie psy były szczepione na wscieklizne w wieku 3 mce - 21 dni ( bo do polski nie mozna oficjalnie wwozic szczeniat młodszych niż 3 mce), częśc była szczepiona noralną dorosłą szczepionką, a 1 dziewczynka "rabisin puppy buster". Weci w finlandi, najwczesniejszy wiek w którym szczepią szczyle podają 4 tygodnie, ale to tylko w wyjatkowych przypadkach. Dla odmiany dla wetów w danii juz te 3 mce -21 dni to było wczesnie, i hodowca podpisywała kwitek, ze robi to na własne ryzyko. Na szczęscie z zadnym z psów nie było kłopotów zdrowotnych. A na niemieckiej granicy bywa roznie, zazwyzaj jesli juz to pytaja tylko czy pies ma papiery i wystawrczy ze ma, wierzą na słwo. Ale raz nam sprawdzali wszystko dokładnie. Quote
martesa Posted October 28, 2006 Author Posted October 28, 2006 a ta szczepionka rabisin puppy buster to tez przeciw wsciekliznie i obowiazuje powyzej 3 mies?Jeszcze jestem ciekawa czy oprocz szczepien,paszportu i chipu potrzebne sa jeszcze jakies dokumenty na granicy Quote
karenina Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 [quote name='martesa']a ta szczepionka rabisin puppy buster to tez przeciw wsciekliznie i obowiazuje powyzej 3 mies?Jeszcze jestem ciekawa czy oprocz szczepien,paszportu i chipu potrzebne sa jeszcze jakies dokumenty na granicy[/quote] No ona jest tylko na wscieklizne, i nie robiłam juz szczepienia drugi raz. Pytałam 2 wetów czy należy powtarzac, ale powiedzieli ze absolutnie, nie, i ze puppy sygeruje tylko ze jest dla maluchów, i ze w polsce weci jej nie uzywaja, bo nikt takich małych glutów nie szczepi, ta suńka miała niecałe 7 tygodni jak była szczepiona na ta wscieklizne . Poza tym co wymieniłas to na granice z unią juz nic nie potrzeba. Quote
Zwierzak6 Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 No chyba, że czasem zaświadczenie o stanie zdrowia wydane nie więcej niż 72 h przed wyjazdem, a nie mniej niż 48 h. Ale to są jakieś szczególne przypadki ;-) W Twoim przypadku wszystko co masz zdecydowanie wystarczy :) Quote
kiwi Posted October 29, 2006 Posted October 29, 2006 martesa, ja tu czegos nie rozumiem ,przeciez szczepic na wscieckizne mozna chyba miesiac po ostatnim szczepieniu na wirusowki, zaszczepilas psa na choroby zakazne? Quote
karenina Posted October 29, 2006 Posted October 29, 2006 [quote name='kiwi']martesa, ja tu czegos nie rozumiem ,przeciez szczepic na wscieckizne mozna chyba miesiac po ostatnim szczepieniu na wirusowki, zaszczepilas psa na choroby zakazne?[/quote] kiwi, na wscieklizne mozesz zaszczepic psa nieszczepionego na nic. Mozna szczepic w dowolnym momencie, czy przed ostatnimi wirusówkami czy po. Byle zachowac jakis umiar i nienawarstwiac za duzo na siebie. Quote
martesa Posted October 30, 2006 Author Posted October 30, 2006 Chodzi mi glownie o wscieklizne gdyz chce kupic psa w Polsce a bede tylko tam 2 tyg,z innymi szczepieniami nie bede miala problemu Quote
martesa Posted October 30, 2006 Author Posted October 30, 2006 Jeszcze dodam,ze wiekszosc ludzi sprzedajacych psy szczepi je na wirusuwki przed oddaniem,ale nie znalazlam nikogo kto sprzedaje szczeniaki zaszczepione przeciw wsciekliznie Quote
karenina Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 Musisz sobie to ustalic z hodowcą, to normalne ze nikt maluchów nie szczepi na wscieklizne tasmowo. Quote
Bożena Posted November 4, 2006 Posted November 4, 2006 o fakcie wywozu psa musisz powiadomic hodowce )jesli jest to mlode szczenie np.8tyg) gdyz do 2-mcy mozesz wywiezsc malca bez wscieklizny natomiast powyzej musi byc zaszczepione i musi uplynac 30dni od daty zaszczepienia by opuscilo granice Polski a ponnadto winno posiadac rodowod exportowy by moc je zarejestrowac w kraju zamieszkania wlasciciela. Quote
martesa Posted November 5, 2006 Author Posted November 5, 2006 Dziekuje Wam wszystkim,wasze rady sa naprawde pomocne tym bardziej,ze ja tak naprawde o niczym nie mam pojecia,ale mam nadzieje,ze to sie zmieni:cool3: Quote
Flaire Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 [quote name='Bożena']do 2-mcy mozesz wywiezsc malca bez wscieklizny natomiast powyzej musi byc zaszczepione [/quote]To raczej zależy od przepisów kraju, do którego pies jedzie, niż kraju, z którego pies pochodzi. ;-) Quote
martesa Posted November 13, 2006 Author Posted November 13, 2006 Witam,to znowu ja i znow pytanie o szczepienie:oops:.Moj psiak byl szczepiony Rabisin w pazdzierniku(tylko jedno takie szczepienie),che wyjechac z nim w grudniu i nie wiem czy to szczepienie jest wazne czy musze jeszcze raz szczepic?:lol: Quote
Zwierzak6 Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Moim zdaniem nie powinnaś drugi raz, ale zaczekamy co powiedzą inni :) Quote
Bożena Posted November 14, 2006 Posted November 14, 2006 nie musisz szczepic ponownie przed wyjazdem wg. mnie lekarz powinien podczas szczepienia obecnego wyznaczyc termin nastepnego wpisujac date do ksiazeczki lub paszportu do kiedy jest waznosc obecnego a wazne jest przez rok. Quote
Recommended Posts