salad107 Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 Witam. Dwa lata temu kupiłam "shih tzu" bez rodowodu oczywiście. Niestety nie znałam się na tym za bardzo i pojechałam po pięknego białego szczeniaczka. Dziś piesek ma 1,5 roku i jest na granicy życia i śmierci. Olbrzymi torbiel (wada genetyczna) w mózgu, piesek w poniedziałek rano ma drugą próbę cewnikowania (pierwsza nieudana,krwotok). Niesamowity ból i cierpienie, również i mój. Elmo stracił wzrok miesiąc temu. Jest tak chętny do życia, nie wyobrażam sobie, że zabieg się nie uda. Zakupiłam go w hodowli w Siedliskach (Bobowa, małopolskie). Nie będę podawać imion i nazwisk, ale widzę, że pani nadal ogłasza się z kilkoma rasami: shih tzu, yorki, labradory i beagle. Chciałam przestrzec przed tą bezduszną osobą. Ma pewnie zmowę z wetem i rozmnaża psy byle jak. Prawdopodobnie mój kochany misiu powstał z kazirodzctwa. Gdy pani pokazała mi jego mamę ta była tak wystraszona, że od razu uciekła do pokoju . Ale przyjechałam z zamiarem jego wzięcia więc go wzięłam. Tragedia. Słyszałam odgłosy psów ze stodoły, skomlące, płaczące. Niestety nasze chore prawo nie uwzględnia tych biednych zwierząt i nic nie można zrobić z takimi okrutnymi ludźmi, którzy ciągną swój parszywy biznes na swoim życiu. Jestem wierząca i wiem, że to okropne, ale życzę tej pani jak najgorzej, aby te wszytskie cierpienia wyhodowanych przez nią psów uderzyły w nią równie mocno jak w te zwierzaczki i ich właścicieli. Skąd takie potwory jak ta kobieta biorą się na świecie. Mam nadzieję, że to czytasz podła istoto, możesz mnie podać do sądu za obrażanie czy coś, ale moje serce pękło przez ciebie a mój najukochańszy piesek cierpi niewyobrażalnie. Nie mówię o swoim błędzie, bo to oczywiście był wielki błąd biorąc psa bez rodowodu, ale gdybym go nie kupiła to nie miałabym Elmusia , a jest on dla mnei największym skarbem, moim serduszkiem, moją duszą, najcudowniejszą istotą jaka mogła mnie spotkać na ziemi. Proszę wszystkich o to by trzymali się z dala od tej kobiety !!! Ta wredna osoba jeszcze kiedys odpokutuje za to wszystko. Zrobię wiele, żeby prawo w PL uległo zmianie, żeby zablokować takie chore możliwości rozmnażania. Ta baba wystawiała shih tzu w marcu a kolejne na początku sierpnia. Mam nadzieję, że się opamięta ta chora istota i zacznie myśleć sercem a nie pustą głową napchaną chytrością na kasę. Pozdrawiam Quote
ewunian Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 ehhh.... [COLOR=white]"Bierzemy, o konsekwencjach pomyślimy później?"[/COLOR] Quote
pantolini Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Jaka to religia którą wyznajesz ?Chyba nie lepsza od religii wyznawanej przez tą kobietę u której kupiłaś psa Quote
shila1404 Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Jest jeden prosty sposob na likwidacje takich masowych pseudo... brak popytu brak podazy ... ci ludzie rozmnazaja psy poniewaz maja klientow jedyne co mozna zrobic to uswiadamiac ludzi a to nie jest proste w naszym kraju gdzie panuje stereotyp pies rasowy to ten ktory chociaz troche przypomina tego z rodowodem ... Quote
salad107 Posted May 9, 2011 Author Posted May 9, 2011 Wybacz, ale to nie Twój interes. To forum o zwierzętach nie o religii. Nie wierzę, że w złości na kogoś sam/sama nie powiesz 'brzydkich' słów. Cóż, ja tak mam. Człowiek to grzesznik. Tyle. EOT. Quote
pantolini Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Nie każdy pies to okaz zdrowia nawet jak ma rodowód niestety też mieliśmy chorego psa z rodowodem i nie kleliśmy na hodowcę Wielu ludzi też się rodzi chorych.Co do twojej wiary to nie pisz na forum o psach o religii to nikt nie będzie pytał.Życzę psu zdrowia . Quote
salad107 Posted May 10, 2011 Author Posted May 10, 2011 Wiem. Ale mój nie miał rodowodu. Z mojej własnej głupoty zakupiłam takiego pieska. Kwestia tego, że ta kobieta trzyma te biedne stworzenia w stodole, rozmnaża je pewnie w jakimś pokrewieństwie, bo badania mojego psiaka wykazują, że zapewne powstał z kazirodzctwa... Boli mnie to, że ludzie nie mają serca. Widziałam mamę mojego Elma, poszarpana, brudna i wystraszona. Gdy ta babka wypuściła ją z pokoju, pies wybiegł wystraszony na parę sekund i uciekł spowrotem. Yorki, beagle, labradory i shih tzu w jednym małym 2 pokojowym domu, a obok wielka stodoła... Samo mówi za siebie. Dziękuję za życzenia zdrowia i przykro mi, że Ciebie też dotknął ten ogromny ból gdy Twoje ukochane zwierzątko cierpi. Elmo jest dzień po cewnikowaniu torbiela (cewnik wbity w torbiel i shcodzący do jamy brzusznej) i teraz czekamy z wielką nadzieją, że będzie dobrze i dojdzie do siebie. Pozdrawiam shila1404, masz absolutną rację, sama byłam jedną z tych, które uważały: a pewnie rodowód to tylko papierek , który pokazuje, że pies może brac udział w wystawach. Jednak się myliłam. Ale ten najgłupszy błąd w moim zyciu był również przyczyną największego szczęścia jakie mnie spotkało ;) Także idealnie sprawdza się powiedzenie: nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Bo Elmo to dla mnie dar od Boga i tyle. Wszyscy wiedzą , że gdybym mogła to oddałabym za niego swoje życie. Czysta, absolutna, piękna i bezinteresowna miłosc do niego ukazała mi wiele wartości życiowych i tego, że każde stworzenie żyjące trzeba szanować i dobrze traktować. Dlatego wstyd mi, że obraziłam tą kobietę, ale nie mogę znieść tego, że można tak kogoś skrzywdzić...przesttrzegajmy ludzi przed tym ile się da, ale też powstrzymujmy bezduszne istoty , które chcą zarabiać na żywych skarbach. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Quote
Paulina87 Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Jeżeli jedzie się do takiego miejsca i widzi w jakich warunkach przebywają psy to się ich nie kupuje. Skoro ludzie widząc złe warunki i tak kupują szczeniaczka to jak to ma wpłynąć na zmianę warunków czy zniknięcie pseudohodowli? Litując się nad szczeniaczkiem z pseudo i płacąc za niego człowiek przyczynia się do powstania kolejnych kilku/nastu szczeniąt w kolejnym miocie. Jeżeli hodowcy raz nie zejdą szczeniaki, drugi raz nie zejdą szczeniaki... zmieni rasę na bardziej chodliwą i mimo tego nie zejdą mu szczeniaki... to być może zakończy swoją działalność. Quote
Recommended Posts