runner Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 witam.. No właśnie co mam zrobić bo piesek jeszcze jest za mały na kropelki na pchły. Słyszałem, że trzeba go wykąpać z użyciem szarego mydła. Proszę o radę Quote
OlaAB Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 są obróżki dla szczeniaków (pamiętam, że Atos nosił taką mocno miętową) oprócz tego są zasypki - typu puder Quote
runner Posted October 10, 2006 Author Posted October 10, 2006 i w przypadku małego husky "zda egzamin" taka obroża? i pies nie zatruje się itp? Quote
Cathedral Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 Psa trzeba solidnie wykąpać. Zamiast nacierać go np. szamponem, czy mydłem wsadzić go do miski z wodą i niewielką ilością łagodnego detergentu (np. delikatny szampon dla psów). Większość pcheł się potopi, resztę trzeba wyiskać, a kolejną resztę - utopić jeszcze raz ;) Miałam na tymczasie szczeniora, który pozbył się pcheł dopiero po kilku kąpielach. Dla szczeniaków odpowiednia jest zasypka ze środkiem przeciwpchelnym - ja miałam Insectin o ile się nie mylę. Wet powiedział, że jest bezpieczna. Quote
Piuma Posted October 14, 2006 Posted October 14, 2006 Dla szczeniat skuteczny jest Front Line w aerozolu i w dodatku calkowicie bezpieczny ,dla doroslych psow uzywam Fiprex . Quote
Pascal Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Właśnie miałam ten sam problem parę dni temu ze swoim maluchem. Najpierw pchły biłam kropelkami ziołowymi. Jednak te najmocniejsze zrobiły sobie i tak balangę na moim maluchu. Wreszcie zastosowałam polski środek na pchły - biało czerwone opakowanie - kropli się na kark. ....no i było po imprezie - pchły padły. Mały cały i zdrowy i wreszcie wolny od dzikich lokatorów. Quote
lullaby Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Miałam ten sam problem ze swoim 6 tygodniowym maluchem. Kupiłam w sklepie szampon przeciwpchelny dla szczeniąt od 6 tygodnia, wyszorowałam 2 razy, a następnie założyłam ziołową obroże przeciwpchelną. Nie ma śladu czarnych złośliwców.;) Quote
Masza13 Posted December 31, 2016 Posted December 31, 2016 Ewnetualnie zapobiegawczo można stosować spot-ony np fiprex Quote
Recommended Posts