gryf80 Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 stosowałam i smiało mogę polecić na wypadającą sierść-olej lniany budwigowy,olej rybi(np.ariovital),teraz testuję vetoskin.zobaczymy Quote
al'akir Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 A co z kotem ? Z mojego leci sierść przy głaskaniu (sporo, sporo) , mimo dobrej diety i potraktowania furminatorem (nie wiem nawet jaką obrać częstotliwość czesania go?). Nie znam się na tym kompletnie, to mój pierwszy kot, no i mam pudla. Sierść generalnie wygląda dobrze, błyszcząca etc. Quote
Padali Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 Nie jestem pewna, może jakieś preparaty/ tabletki? Ale jeśli ma dobrą dietę to cudów nie będzie. Ale tak sobie myślę. Sama mam psa, który sierści nie gubi i jak mam kontakt z psem z "normalną " sierścią wydaje mi się jakby latających włosów były miliony. Więc może kot w zestawieniu z pudlem daje takie złudzenie? Quote
Cockermaniaczka Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 na pewno:) raz na tydzien,dwa mozna kota czesac:) pudle sie strzyze odpowiednio wiec to wogole inna historia z ich wlosem:)a koty linieja strasznie czasem... Quote
al'akir Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Pudel też gubi sierść , tylko właśnie nazwijmy to w "niezauważalny" sposób. Może macie racje, że mnie się tak tylko wydaje. Ale czy to normalne, że czeszę kocura trzy dni pod rząd dość długo i na czwarty dzień głaskam i leci z niego ? Tylko raz na tydzień ? W okresie linienie , to wystarczy? Quote
Cockermaniaczka Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 furminator potrafi podrazniac skore,dlatego trzeba delikatnie:)Ale jesli sie nic nie bedzie z nia dziac to mozna czesciej... Quote
al'akir Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Nie wiedziałam tego. Jeżeli tak jest to zmienia postać rzeczy. A poza furminatorem jest coś dobrego do czesania kota, próbowałam pudlówką, ale fur jest lepszy. Quote
gryf80 Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 furminator jest ok.ja czesałam jeszcze koty taką małą szczotką firmy trixi(w zestawie z grzebykiem)tez było ok.rękawica gumowa też w porządku(zakładam że to kot rasy europejskiej),teraz gdy mają możliwość przebywania na dworze to nie linieją w taki straszny sposób niż gdy siedziały cały czas w domu.może spróbuj tego vetoskinu. Quote
al'akir Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Kot to faktycznie dachowiec znajda, ale on nie wychodzi na zewnątrz. Ta szczotka trixi, to chyba ta podchodząca pod pudlówkę ? Pudlówek to mam dużo, próbowałam go nimi czesać, ale fur jest od nich lepszy. Gumowa rękawica ? hmm Quote
filodendron Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 GPooLCLD, ja stawiam na teorię Padali - od czasu do czasu napada mnie chęć posiadania kota i wtedy znajoma, która ma i która wie, że psa mam nieliniejącego, przywołuje mnie do porządku opowieściami o kocich włosach na meblach, dywanach, ubraniach i... na kanapkach i w kawie ;) Quote
labcio_neo Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 :shake:Mam problem z wypadającą sierścią u mojego Labradora, przez cały rok puszcza sierść i zawsze tak samo dużo, codziennie jest czesany i codziennie wyzucam do kosza (po czesaniu) 2 worki sierści. Macie jakiś pomysł? Quote
Padali Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 w sklepie e-karma można kupić spray przeciw nadmiernemu wypadaniu sierści- podobno bardzo dobry, podobno- bo mój nie gubi i nie mam na czym sprawdzić, ale opinie użytkowników pozytywne Quote
Martina Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Na wypadanie sierści polecam Omegan [url]http://www.krakvet.pl/omegan-preparat-poprawiajacy-wyglad-wlosow-funkcjonowanie-skory-250ml-p-407.html[/url] , na mojego psa świetnie podziałał + zmiana diety oczywiście też była potrzebna. Quote
piraniamania Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 [quote name='MistrzSeksu']ja z moim Fifim też mam taki problem z tymże on ma już 12 lat, ale sierść leci mu okropnie, do tego ma już brzydki kolor, nie wygląda to najlepiej, a czesanie za dużo nie daje, chyba że czesałbym go co 2 godziny:/[/QUOTE] Czytałam ostatnio, że psy, które spędzają większość czasu w domu, moga miec wydłuzony okres linienia, czasem nawet trwa cały rok. Wpływa na to sztuczne oświetlenie oraz ogrzewanie. Oprócz cyklicznego linienia na wypadanie włosów wpływ mogą mieć zmiany hormonalne oraz złe odżywianie i związane z nim [B]niedobory substancji mineralnych[/B] czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Twój pies jest już stary, wiec wypadanie może wiązac sie ze zmianami hormonalnymi. A jak zostać mistrzem seksu haha? Quote
MistrzSeksu Posted March 21, 2012 Posted March 21, 2012 [B][U]piraniamania[/U][/B], hehe, trzeba pilnować żeby sierść Ci nie wypadała :) a serio to odsyłam do stronki z mojego podpisu, tam znajdziesz odpowiedź :) Quote
from_wonderland Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 Właśnie, mam ten sam problem. Jak długo u mnie jest, tak długo "linieje na okrągło". Dziennie wyczesuję z niej po dwie garści sierści. I odżywiam ją, mam nadzieję, dobrze (Acana). Oleje próbowałam, jajka całe i w "częściach" i Algolith też kiedyś kupiłam. Nic jej nie pomaga. A co do wędzonych płucek. Moja bardzo je lubi, a tych paczkowanych z zoologicznego wolę za często nie kupować. A ktoś wspomniał o wędzeniu płuc w piekarniku? I jak to mniej więcej ma wyglądać, bo bym spróbowała? :) Quote
wizjoner1991 Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 oo dzięki za pomoc, mnie też się przyda, bo moja suczka się strasznie leni. Mam nadzieję że zmiana diety i specyfiku pomoże Quote
Gorzata Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Jeśli nie widać jakichś miejsc bez sierści to linieje. Po pierwsze zmień dietę. Kupuj lepszą karmę. Możesz dawać suplementy. Często wyczesuj psa. Możesz to robić specjalną rękawicą. I to wszystko. Po tym powinno sie poprawić. Quote
lulek33 Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 [quote name='Oluśka']Moja suczka bokser ma 10 mieś i cały czas wypada jej mnóstwo sierści dosłownie jest w każdym zakątku mieszkania . Dajemy jej jakiś proszek Weterynarz przepisał jak była mała na wzmocnienie stawów i na sierść . Co można zrobić żeby przestała jej wypadać ? Dodam też że ma dłuższą sierść niż inne boksery . Weterynarz podejrzewa że jest mieszana z amstafem ale w to już nie wnikam skupiam się na pierwszym problemie .[/QUOTE] Witam, jeżeli jest to brak witamin a w przypadku mojego psa tak właśnie było, to proponuję ci spróbować Serii witamin Wita-vet RSS czyli regenerator sierści i skóry. W postaci tabletek lub kropli. Mojemu pieskowi stosuję regularnie i efekty pojawiły się po 2 miesięcznej kuracji. Polecam ponieważ polecił mi je mój VET. Quote
Recommended Posts