Demonek Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 Witajcie :) Jak to jest z przewożeniem pieska komunikacją miejską, tj. tramwaj, autobus? Czy pies MUSI mieć kaganiec?? :roll: :( No i jaki bilet? Aha i jestem z Poznania, piszcie jak to u Was z przepisami, może znajdzie się ktoś z Poznania, kto wiedziałby jak to w naszym mieście? :P Pozdrowiania. Ja i Siberian Husky Demon :D 8) Quote
AnTu Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 eloł Teoretycznie kaganiec powinien byc, chociaz ja jechalam z haszczakiem autobusem z naramowic na cytadele i z powrotem bez i nikt mi nic nie powiedzial... zdarzaja sie tez tacy co nie wpuszcza psa do tramwaju (autobusu) bez kaganca. Bilety ulgowe odpowiadajace czasie jazdy. Pzdr Quote
Linka Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 Ulgowe?? a nie normalne przypadkiem? :roll: Jeśli pies mieści się na kolanach to nie musi mieć biletu, ale w Twoim wypadku to chyba nie wchodzi w grę :wink: Quote
AnTu Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 ja jezdzilam na ulgowych :D ale i tak nigdy mnie nikt nie sprawdzal... Quote
KaRa_ Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 Bileciki w Poznaniu na dużego psa muszą być normalne i pies musi mieć na sobie kaganiec 8) Raz jechałam psem komunikacją miejską i ludzie jeszcze patrzyli na psa dziwnie chociaż miał kaganiec itp... Quote
Cortina Posted December 21, 2004 Posted December 21, 2004 bileciki normalne i obowiązkowo kaganiec :( Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Basenji Posted December 21, 2004 Posted December 21, 2004 W Elblągu pies w pełni wyposażony na normalnym bilecie i pod ścisłym nadzorem właściciela. Nawet, jeżeli to jakiś mikrus i siedzi u paniusi na kolankach. Zdrówko Quote
adda Posted December 21, 2004 Posted December 21, 2004 A w stolicy jeździmy bez biletu - legalnie. Quote
Paulina87 Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Też właśnie chciałam otworzyć podobny temat ale skoro już taki jest to ja mam pytanie dosyć podobne... Ja mam SH i mieszkam na wsi, psa nigdy nie uczyłam do kagańca no bo po co haszczakowi kaganieć i to na wsi... No i właśnie nie wiem co zrobić jakbym chciała jechać z nim autobusem np do weta kiedy poprostu nie będzie transportu... ostatnio próbowałam założyć jej kaganiec mojego drugiego psa... i ledwie co dała go sobie założyć a potem zaczeła się rzucać, wkładać tam łapy... bałam sie że zrobi sobie krzywde... Kiedyś widziałam jak autobusem jechał pan z psem średniej wielkości i ten pies nie miał kagańca... spytałam sie tego pana czy mogę psa pogłaskać :wink: a on powiedział że raczej nie bo może ugryść... no więc skoro agresywny pies jechał autobusem bez kagańca to może mój też go nie będzie potrzebował... A czy te przepisy zależą od miasta, czy np od kierowcy autobusu?? Quote
Ludek Posted January 27, 2005 Posted January 27, 2005 Zależą od przewoźnika. Każdy ma swój regulamin i tam powinno to być napisane. Drugą kwestią jest to czy kierowca przestrzega tego regulaminu. Jeśli zdarza mi się jeździć z psami raczej nie zakładam im kagańca, ale mam go zawsze ze sobą na wszelki wypadek. Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 W Gdańsku i bilet (normalny) i kaganiec wymagane. Co prawda z kogańcem różnie bywa, ale raz zostaliśmy "wyproszeni" z autobusu. To wszystko kwestia kierowcy. W Sopocie wszystkie psy muszą mieć kagańce nawet na spacerku, bo inaczej straż miejska mandaty wlepia. Widział ktoś kaganiec na pekinczyka? Ja z ledwością na miniaturkę sznaucera dostałam :/ Quote
Azir Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 W Poznaniu pies ma mieć kaganiec w czasie jazdy. Haszczak na pewno. Zdarzały mi się sytuacje, że kierowca poczekał aż założę go psu i dopiero potem ruszał z przystanku. Bilet dla psa niestety jak najbardziej NORMALNY. Zdaje się że za małego psa trzymanego podczas jazdy na kolanach nie płaci się biletu. Co do kagańca dla małego psa to nie wiem jak to jest i czy taka miniatura musi mieć coś na pysku. Rozumiem jednak ludzi, którzy mają bardzo urokliwe małe pieski i są już tak zmęczeni nieustannym zainteresowaniem otoczenia, że na pytanie czy można go pogłaskać, nie mając lepszego pomysłu, odpowiadają że pies gryzie. Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Obawiam się, że sznaucer miniatura też raz "został zapytany" gdie ma kaganiec!!! Miał 3 miesiące !!! I grzecznie spał na kolankach !!!! Przepisy są przeginane w dwie strony - duże, agresywne psy latają bez smyczy, no bo kto uwagę takiemu właścicielowi zwróci? Jeszcze go psem poszczuje!!! A o małe się czepiają. To taka sama zasada, jak to, że kanar nie podejdzie do bandy dużych facetów z zapytaniem czy mają bilet, bo jeszcze go wyrzucą. :evil: Quote
Paulina87 Posted February 4, 2005 Posted February 4, 2005 [b]Azir[/b] ten pies akurat nie był mały i urokliwy... to był duży mieszaniec... a co do urokliwości to dla mnie to każdy pies jest urokliwy... ale ten championem nie był ;) Quote
basiaap Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Obawiam sie, że w Poznaniu nawet mała psina musi mieć kaganiec :-? Bardzo rzadko korzystam z komunikacji miejskiej, a już zwłaszcza z psem, ale zdarzyła mi się pogadanka na ten temat z kierowca, a mój pies waży 8 kilo. Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 ośmiokilowy pies to DUŻY pies hahaha mnie wywalili z 4-ką :P:P:P Quote
ferroo Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 No a mi wlepiliby mandat za jazde z mopsem bez kaganca tylko sie ludzie w autobusie zaczeli odzywac ze jak tak mozna takie mile i lagodne stworzenie w kaganiec ubierac.A trzeba jeszcze dodac ze na mopsa to chyba zrobiony na drutach bo na taka mordke jeszcze nikt nie wyprodukowal kaganca! :lol:Kontrolerzy dali za wygrana :D Quote
paula_!99o Posted August 14, 2005 Posted August 14, 2005 u mnie pies musi posiadac caly bilet i byc w kagancu, a psy trzymane na rekach nie musza miec ani kaganca ani biletu :) gorzej jak komus sie zachce wziac ogromnego psa na rece zeby nie zaplacic :P :P Quote
sota36 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Witam - podobno jesli ktos ma aktualny bilet miesieczny, to pies moze jechac za darmo. Czy ktos sie z tym spotkal? Czy ktos zna podstawe prawny? Pytalam i kontrolerow i kerowcow, przeczytalam wyciag z przepisow, ale nic. Moze to ktos zna z doswiadczenia, bo wiem, ze przeciez nie jest to, jeli to prawda, naglasniane. Dziekuje. Quote
Gwarek Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 To zależy od linii autobusowych. U nas, na pewno, na bilet miesięczny można przewozić psa i nadprogramowy bagaż :) Quote
bachar Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Dzwoniłam kiedyś do naszego regionalnego przewoźnika - uzyskałam informację, że mając bilet miesięczny mogę jechać z psem i nadbagażem bez dodatkowej opłaty. Quote
sota36 Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 O!!!!! Dzieki!!!! A tam tez jest u Was KZK GOP? Quote
paula_!99o Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 u mnie jest kzk gop i jezeli sie posiada bilet miesięczny mozna przewozic psa: :) Quote
karolaGd Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 a w olsztynie i w gdyni trzeba kupic caly bilet na psa jak i na bagarz na miesiecznym nie mozna pozdrawiam Quote
Recommended Posts