Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Zapewne z wiekiem mu przejdzie częściowo, póki co poprostu linka, kiedy szczeniak rusza w stronę innego psa czy ludzi łapiesz za linkę i odwołujesz psa/nagroda.

• 2 weeks later...
Posted

Przejdzie albo i nie. Jeśli właściciel nie jest atrakcyjny dla psa, to ten szuka zabawy i zainteresowania u innych psów i będzie uciekał. Znam psy, które, pomimo że dawno osiągnęły dojrzałość, to im nie przeszło, bo właściciel nudny i nie pracuje z psem, nie robi z nim nic poza wyjścia na spacery. Ja mam zawsze ze sobą zabawki i smakołyki, to jest wersja ekstremalna, bo mam 3 piłeczki, drewniany aport i fresbee, do tego torebke smaczków. Moja psica zawsze biegła do psów jak była szczeniakiem, pracuję z nią stale, ale dopiero jak miała jakieś półtora roku to zauważyłam widoczne efekty mojej pracy. Jako nagrody stosuję czasem piłkę, czasem aport, czasem coś do zjedzenia, a czasem przez cały spacer nic nie wyciągam. Jest to zestaw spacerowy, pies widzi te zabawki tylko na spacerze i to ja decyduję kiedy je mam wyciągnąć, a kiedy schować i w co się bawimy. Efekt jest znakomity, polecam, do tego jeszcze ćwiczenie skupienia na przewodniku i mamy spokojny spacer

Posted

Długa linka (ok 10-20m) i ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia + coś interesującego dla psa, jakieś smaczki za którymi szaleje lub ulubiona zabawka.
Jak piesek zacznie biec w stronę innego psa/człowieka to nadeptujesz na linkę i wołasz psa do siebie, jak nie podejdzie to lekko pociągnij za linkę i zawołaj jeszcze raz pokazując mu, ze masz dla niego coś interesującego i jak podejdzie to dostanie nagrodę.
Ta metoda działa, sama oduczyłam mojego psa podbiegania do innych psów (jeszcze nie w 100%, ale może w 80%) :eviltong:

Posted

a wedlug mnie to zbyt mała dawka ilość ruchu.... z moim Pagiem było podobnie i dopiero dzisiaj udało nam sie to rozwiązać.... bieganie, bieganie i jeszcze raz bieganie no chyba że twoj psiur naprawde jest tak zdeterminowany że nawet rozładowanie enrgii nie pomaga to bedzie gorzej ale powodzenia .. :)

Posted

Fajnie, że każdy opisuje swoją metodę, można stworzyć swój własny plan szkolenia, wybrać co komu najbardziej odpowiada, i do dzieła, najważniejsze, żeby z psem pracować!

Posted

[quote name='wojt972']a wedlug mnie to zbyt mała dawka ilość ruchu.... z moim Pagiem było podobnie i dopiero dzisiaj udało nam sie to rozwiązać.... bieganie, bieganie i jeszcze raz bieganie no chyba że twoj psiur naprawde jest tak zdeterminowany że nawet rozładowanie enrgii nie pomaga to bedzie gorzej ale powodzenia .. :)[/QUOTE]

No nie wiem...chyba,że co najmniej 3 godziny spaceru dziennie, w większości przebiegane dla 3 miesiecznego szczylka to malo xD No nic..nikt nie mówił,że posiadanie psa będzie łatwe :roll: Aż się boję bo cierpliwością nie grzeszę :lol: to do roboty

Posted

[quote name='merrickmayfair']No nie wiem...chyba,że co najmniej 3 godziny spaceru dziennie, w większości przebiegane dla 3 miesiecznego szczylka to malo xD No nic..nikt nie mówił,że posiadanie psa będzie łatwe :roll: Aż się boję bo cierpliwością nie grzeszę :lol: to do roboty[/QUOTE]

Spacer z psem nie polega tylko na bieganiu. Należy zmęczyć go również psychcznie, ćwiczyć sztuczki i posłuszeństwo w formie zabawy.

Posted

Moja Nula miała dzisiaj test na ignorowanie ludzi. Ojcowski Park Narodowy, dzikie tłumy (gdybym była świadoma tego wybrałabym inne miejsce!), przechodzenie wąskimi przejściami, dzieląc się jeszcze nimi z innymi. Skupiałam ją na sobie, dawałam dużo przysmaków i zdała egzamin celująco, jestem z niej dumna!!!

Posted

Pocieszę was, że w większości przypadków ignorowanie obcych przychodzi z wiekiem ;) Mój Duffel kiedyś leciał do każdego psa, teraz cieszy się tylko na widok znajomych, obce ignoruje przechodząc obok. Jak widzę, że się zainteresuje, to wystarczy powiedzieć "nie wolno". A ludzi to ignorował w zasadzie od zawsze, no chyba, że coś do niego mówią-wtedy nie ma bata, od razu zaczyna się wdzięczyć i szaleńczo machać ogonem (a nóż dadzą coś dobrego :cool3:).