Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam :)
po piesię jadę 28 pazdziernika, wracam do Gdanska 29, czyli w niedzielę. i tu pojawia sie pytanie ;> ile czasu zajmie mi przyzwyczajanie 7tyg border collie do pozostawania w domu 5-8 godzin? ja moge sie zwolnic ze szkoly na max tydzien, moja mama na nastepny (szkoda ze jeszcze o tym nie wie :P ) ale to tyle..

Posted

Chcecie, żeby 9-tygodniowy szczeniak zostawał sam w domu na 5-8 godzin? Czarno to widzę :roll: Już nie wspominam o tym, że psiak tyle czasu nie wytrzyma bez załatwiania się, ale są też inne problemy: piesek w tym wieku powinien dostawać jeść 5 razy dziennie, poza tym będzie go energia roznosić (tym bardziej, że to border collie, rasa "pracująca") i może Wam urządzić niezłą demolkę. Będzie się nudził, tęsknił, może szczekać, itd.
W 2 tygodnie nie zdołasz nauczyć 2-miesięcznego szczeniaka grzecznego zostawania w domu. Klatka chyba odpada - za długo musiałby w niej przebywać...
A co z kwarantanną poszczepienną?

P.S. Niektórzy twierdzą, że moja Sonia (kundelek) ma temperament border collie. Jako 2-miesięczne szczenię wymagała nieustannej uwagi. Jej rytm dobowy był następujący: godzina snu, godzina aktywności - ale jakiej! Energia ją rozsadzała i nie wyobrażam sobie, żebym w tym okresie mogła ją zostawić w domu na dłużej niż godzinę.

Posted

A ja uważam, ze jeśli Aśka poprosi hodowczynie, by u jej maluszka jeszcze u niej od wieku 4 tygodni powolutku maluszka uczyła na sekundy zostawać w ciszy w samotności, to nie bedzie problemu. Oczywiscie, ze optymalnie jest, gdy mozemy brac szczeniaka w czasie wakacji, albo ze non-stop ktoś z nim przebywa! Ale rzadko jest taka możliwosc, trzeba iść na kompromis. Ja bym wydzieliła szczeniakowi jeden pokój, usuneła dywan, wszelkie cenniejsze rzeczy pochowała, pozostawiła tylko stabilne. I szczeniak da sobie rade. Troche checi a bedzie OK.

Posted

Witam Vio ;)
Arisa odkąd mam przyzwyczajałam do zostawiania go samego - co i tak nieczęsto się zdarza, tatusiek ciągle w domu. Teraz mały ma 3 miesiące, można go zostawić na 3 godziny - może raz nasiusia, prawie cały czas śpi :)

Posted

[quote name='=VioaoiV=']Dlatego chce klateczke, zeby dzieciatko borderzatko nie zjadlo domu.. ;)[/quote]
A, to dobry pomysł, tylko do tego też musisz dzieciaczka przyzwyczaić ;), żeby klatkę traktował jako swój domek (wtedy nie będzie jej brudził- ale szczenior i tak nie wytrzyma tyle, nie ma na tyle wytrzymałego pęcherza), zostawał w niej z chęcią. Dobrze by było jak najdłużej być w domu, jednocześnie ćwicząc z małym zostawanie samemu :roll: Powodzenia!
A, i gratuluję przekonania rodziców :multi:

Posted

[quote name='=VioaoiV=']Dlatego chce klateczke, zeby dzieciatko borderzatko nie zjadlo domu.. ;)[/quote]

No ale taki mały szczeniak w klatce 5-8 godzin? :crazyeye: Przecież on zwariuje...

• 1 month later...
Posted

Malutka juz jest u mnie drugi dzien, juz spokojnie zostaje na te 15 minut sama w pokoju i nie piszczy, w klatce zostaje tylko jak spi albo je ;) Do 6 listopada musze ja przyzwyczaic zeby zostawala w domu na kilka godzin- w poniedzialek akurat od 7.30 do 15 :(

Posted

Myśle,że Rasta powoli się przyzwyczai do zostawania w klateczce.Jak pobiega trochę,zmęczy się spróbuj wsadzić jej do klateczki jakiś przysmak i zaczęcić żeby się w niej położyła,potem zacznij zamykać drzwi klatki i zostawiaj ją na coraz dłużej.Proponuje również,żebyś przykryła klatke kocem oczywiście o ile jest to metalowy kenelek,a nie transporterek:-) Powodzenia

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='Behemot']Chcecie, żeby 9-tygodniowy szczeniak zostawał sam w domu na 5-8 godzin? Czarno to widzę :roll: Już nie wspominam o tym, że psiak tyle czasu nie wytrzyma bez załatwiania się, ale są też inne problemy: piesek w tym wieku powinien dostawać jeść 5 razy dziennie, poza tym będzie go energia roznosić (tym bardziej, że to border collie, rasa "pracująca") i może Wam urządzić niezłą demolkę. Będzie się nudził, tęsknił, może szczekać, itd.
W 2 tygodnie nie zdołasz nauczyć 2-miesięcznego szczeniaka grzecznego zostawania w domu. [/quote]

Zapraszam do mnie abys zobaczyla jak ogromnie sie mylilas ;)
Od ukonczenia 8 tygodnia Rasta zostaje sama w domu, zamknieta w pokoju na 5-8 godzin. problemow ZADNYCH.

Posted

[quote name='=VioaoiV=']Zapraszam do mnie abys zobaczyla jak ogromnie sie mylilas ;)
Od ukonczenia 8 tygodnia Rasta zostaje sama w domu, zamknieta w pokoju na 5-8 godzin. problemow ZADNYCH.[/quote]

Nie niszczy sprzętów, nie piszczy? No to tylko pogratulować :lol: Widocznie trafiłaś na wyjątkowo grzecznego pieska :lol:
Tylko ta przerwa w karmieniu jest chyba zbyt długa... Ja swoją Sonię, kiedy była w tym wieku, karmiłam 5 razy dziennie.

Posted

Słyszałem też, że piesek moze miec włączone radio. A taka dziewczyna poelciła mi by psa zostawiac na 5 minut samegow pokoju i stopniowo czas ten wydłużać. Poodbno sposób niezawodny!

• 3 weeks later...
Posted

Moj pies pierwszy raz zostal sam na 5 godz(ma 3 mies) i odziwo nic nie zniszczyl:multi:.Usunelam z pokoju wszystko co cenniejsze i co niebezpieczne,porozkladalam wszedzie duzo zabawek,a gdy wrocilam zastalam psiekna kupe w miejscu do tego wyznaczonym(jeszcze kwarantanna,wiec zalatwia sie w domciu).

Posted

A ja juz nie pamietam od kiedy moj zostawal sam w sumie jak mial 8 tyg musial sila rzeczy zostawac 4 godz dziennie sam mial wlaczone radio byl wymeczony zabawa i nakarmiony i w momencie wyjscia zamkniety w klatce, nieraz mi sie zdarzalo ze wracalam po tych 4 godz a maluch spal w najlepsze :D.
Ja mialam wtedy bordera leniucha a teraz......energia go rozpiera :D:Di nawet polozenie sie na 30min traktuje jako marnowanie czasu niech zyje domieszka ISDS :D

Posted

Nie zostaje sam i to nie ma problemu czy 5min czy 6godz :D.
Wiem skad sie wziely Twoje obawy bo zle sie sprecyzowalam ja poprostu nie pamietam ile dokladnie moj maluch mial jak zaczal zostawiac sam , wiem jednak ze juz hodowca go do tego przyzywczajal:roll:.

Wiec dont worry :D

• 2 weeks later...
Posted

moj piesek od pczatku zostawal sam w domu i to na ok 9 godzin! mial wetdy 7 tyg i do dyspozycji przedpokoj i kuchnie pilus swoj koszyk ze swetrem pana i strarym butem pani , poprosilismy sasiada, zeby nasluchiwal czy piszczy: nikt nic nie zasygnalizowal!pamiatj tylko o popsrzataniu wszytkiego, co moze szczeniak zniszczyc i wystarczajacej iloci jedzenia i picia.
i najwazniejsze: wyluzuj! naprawde im wczesniej sie przyzwycai tym lepiej; pamietaj zeby po powrocie sie nie denrwowac i dac mu cos pysznego do zjedzenia!
powodzenia!

Posted

[quote name='Behemot']Nie niszczy sprzętów, nie piszczy? No to tylko pogratulować :lol: Widocznie trafiłaś na wyjątkowo grzecznego pieska :lol:
Tylko ta przerwa w karmieniu jest chyba zbyt długa... Ja swoją Sonię, kiedy była w tym wieku, karmiłam 5 razy dziennie.[/quote]

moja tez od malego grzecznie zostawala sama, zero demolki, smnacznie spala, a mam bullterrierke, czyli wiadomo ogien w tylku:evil_lol: