wix Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 witam :) po piesię jadę 28 pazdziernika, wracam do Gdanska 29, czyli w niedzielę. i tu pojawia sie pytanie ;> ile czasu zajmie mi przyzwyczajanie 7tyg border collie do pozostawania w domu 5-8 godzin? ja moge sie zwolnic ze szkoly na max tydzien, moja mama na nastepny (szkoda ze jeszcze o tym nie wie :P ) ale to tyle.. Quote
Behemot Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 Chcecie, żeby 9-tygodniowy szczeniak zostawał sam w domu na 5-8 godzin? Czarno to widzę :roll: Już nie wspominam o tym, że psiak tyle czasu nie wytrzyma bez załatwiania się, ale są też inne problemy: piesek w tym wieku powinien dostawać jeść 5 razy dziennie, poza tym będzie go energia roznosić (tym bardziej, że to border collie, rasa "pracująca") i może Wam urządzić niezłą demolkę. Będzie się nudził, tęsknił, może szczekać, itd. W 2 tygodnie nie zdołasz nauczyć 2-miesięcznego szczeniaka grzecznego zostawania w domu. Klatka chyba odpada - za długo musiałby w niej przebywać... A co z kwarantanną poszczepienną? P.S. Niektórzy twierdzą, że moja Sonia (kundelek) ma temperament border collie. Jako 2-miesięczne szczenię wymagała nieustannej uwagi. Jej rytm dobowy był następujący: godzina snu, godzina aktywności - ale jakiej! Energia ją rozsadzała i nie wyobrażam sobie, żebym w tym okresie mogła ją zostawić w domu na dłużej niż godzinę. Quote
Nanami Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 A ja uważam, ze jeśli Aśka poprosi hodowczynie, by u jej maluszka jeszcze u niej od wieku 4 tygodni powolutku maluszka uczyła na sekundy zostawać w ciszy w samotności, to nie bedzie problemu. Oczywiscie, ze optymalnie jest, gdy mozemy brac szczeniaka w czasie wakacji, albo ze non-stop ktoś z nim przebywa! Ale rzadko jest taka możliwosc, trzeba iść na kompromis. Ja bym wydzieliła szczeniakowi jeden pokój, usuneła dywan, wszelkie cenniejsze rzeczy pochowała, pozostawiła tylko stabilne. I szczeniak da sobie rade. Troche checi a bedzie OK. Quote
justynia Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 Border collie z tego co wiem mają bardzo energiczny temperament- to psy pasterskie... Wymagają dużo uwagi, tresury i ruchu. Nie wiem, czy nie rozniesie Ci domu :diabloti: Quote
wix Posted September 23, 2006 Author Posted September 23, 2006 Dlatego chce klateczke, zeby dzieciatko borderzatko nie zjadlo domu.. ;) Quote
Zorlis Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 Witam Vio ;) Arisa odkąd mam przyzwyczajałam do zostawiania go samego - co i tak nieczęsto się zdarza, tatusiek ciągle w domu. Teraz mały ma 3 miesiące, można go zostawić na 3 godziny - może raz nasiusia, prawie cały czas śpi :) Quote
justynia Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 [quote name='=VioaoiV=']Dlatego chce klateczke, zeby dzieciatko borderzatko nie zjadlo domu.. ;)[/quote] A, to dobry pomysł, tylko do tego też musisz dzieciaczka przyzwyczaić ;), żeby klatkę traktował jako swój domek (wtedy nie będzie jej brudził- ale szczenior i tak nie wytrzyma tyle, nie ma na tyle wytrzymałego pęcherza), zostawał w niej z chęcią. Dobrze by było jak najdłużej być w domu, jednocześnie ćwicząc z małym zostawanie samemu :roll: Powodzenia! A, i gratuluję przekonania rodziców :multi: Quote
Behemot Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 [quote name='=VioaoiV=']Dlatego chce klateczke, zeby dzieciatko borderzatko nie zjadlo domu.. ;)[/quote] No ale taki mały szczeniak w klatce 5-8 godzin? :crazyeye: Przecież on zwariuje... Quote
Nanami Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Własnie dlatego napisałam, by mu jeden pokoik wydzielic i usunac dywan :razz: Quote
wix Posted October 28, 2006 Author Posted October 28, 2006 Malutka juz jest u mnie drugi dzien, juz spokojnie zostaje na te 15 minut sama w pokoju i nie piszczy, w klatce zostaje tylko jak spi albo je ;) Do 6 listopada musze ja przyzwyczaic zeby zostawala w domu na kilka godzin- w poniedzialek akurat od 7.30 do 15 :( Quote
Klaudia :-) Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 Myśle,że Rasta powoli się przyzwyczai do zostawania w klateczce.Jak pobiega trochę,zmęczy się spróbuj wsadzić jej do klateczki jakiś przysmak i zaczęcić żeby się w niej położyła,potem zacznij zamykać drzwi klatki i zostawiaj ją na coraz dłużej.Proponuje również,żebyś przykryła klatke kocem oczywiście o ile jest to metalowy kenelek,a nie transporterek:-) Powodzenia Quote
wix Posted November 14, 2006 Author Posted November 14, 2006 [quote name='Behemot']Chcecie, żeby 9-tygodniowy szczeniak zostawał sam w domu na 5-8 godzin? Czarno to widzę :roll: Już nie wspominam o tym, że psiak tyle czasu nie wytrzyma bez załatwiania się, ale są też inne problemy: piesek w tym wieku powinien dostawać jeść 5 razy dziennie, poza tym będzie go energia roznosić (tym bardziej, że to border collie, rasa "pracująca") i może Wam urządzić niezłą demolkę. Będzie się nudził, tęsknił, może szczekać, itd. W 2 tygodnie nie zdołasz nauczyć 2-miesięcznego szczeniaka grzecznego zostawania w domu. [/quote] Zapraszam do mnie abys zobaczyla jak ogromnie sie mylilas ;) Od ukonczenia 8 tygodnia Rasta zostaje sama w domu, zamknieta w pokoju na 5-8 godzin. problemow ZADNYCH. Quote
Behemot Posted November 14, 2006 Posted November 14, 2006 [quote name='=VioaoiV=']Zapraszam do mnie abys zobaczyla jak ogromnie sie mylilas ;) Od ukonczenia 8 tygodnia Rasta zostaje sama w domu, zamknieta w pokoju na 5-8 godzin. problemow ZADNYCH.[/quote] Nie niszczy sprzętów, nie piszczy? No to tylko pogratulować :lol: Widocznie trafiłaś na wyjątkowo grzecznego pieska :lol: Tylko ta przerwa w karmieniu jest chyba zbyt długa... Ja swoją Sonię, kiedy była w tym wieku, karmiłam 5 razy dziennie. Quote
wix Posted November 14, 2006 Author Posted November 14, 2006 Ja karmie cztery razy dziennie ;) o 7, 14/15, 19 i 21. ;) Quote
Draco Posted November 14, 2006 Posted November 14, 2006 Słyszałem też, że piesek moze miec włączone radio. A taka dziewczyna poelciła mi by psa zostawiac na 5 minut samegow pokoju i stopniowo czas ten wydłużać. Poodbno sposób niezawodny! Quote
wix Posted November 14, 2006 Author Posted November 14, 2006 no to jest dosyc oczywiste ze zostawienie szczeniaka od razu na tyle godz samemu nie jest najlepszym pomyslem ;) Quote
martesa Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Moj pies pierwszy raz zostal sam na 5 godz(ma 3 mies) i odziwo nic nie zniszczyl:multi:.Usunelam z pokoju wszystko co cenniejsze i co niebezpieczne,porozkladalam wszedzie duzo zabawek,a gdy wrocilam zastalam psiekna kupe w miejscu do tego wyznaczonym(jeszcze kwarantanna,wiec zalatwia sie w domciu). Quote
wix Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 moj pies zostaje na 7 odkad skonczyl 2 mce;) Quote
Madzika Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 A ja juz nie pamietam od kiedy moj zostawal sam w sumie jak mial 8 tyg musial sila rzeczy zostawac 4 godz dziennie sam mial wlaczone radio byl wymeczony zabawa i nakarmiony i w momencie wyjscia zamkniety w klatce, nieraz mi sie zdarzalo ze wracalam po tych 4 godz a maluch spal w najlepsze :D. Ja mialam wtedy bordera leniucha a teraz......energia go rozpiera :D:Di nawet polozenie sie na 30min traktuje jako marnowanie czasu niech zyje domieszka ISDS :D Quote
Klaudia :-) Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Madzika mam nadzieje,że pracujecie nad zostawaniem w domu,bo w przyszłości moze być duży problem,przecież nie zawsze ktoś może być cały dzień w domu Quote
Madzika Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Nie zostaje sam i to nie ma problemu czy 5min czy 6godz :D. Wiem skad sie wziely Twoje obawy bo zle sie sprecyzowalam ja poprostu nie pamietam ile dokladnie moj maluch mial jak zaczal zostawiac sam , wiem jednak ze juz hodowca go do tego przyzywczajal:roll:. Wiec dont worry :D Quote
Klaudia :-) Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 W takim razie przepraszam,ale źle zrozumiała:-P Quote
baltazar Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 nie martw sie, moj psiak od poczatku zostawal w domu sam na ok 9-10h! serio!czasem na krocej, jak udalo sie nam zgrac Quote
baltazar Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 moj piesek od pczatku zostawal sam w domu i to na ok 9 godzin! mial wetdy 7 tyg i do dyspozycji przedpokoj i kuchnie pilus swoj koszyk ze swetrem pana i strarym butem pani , poprosilismy sasiada, zeby nasluchiwal czy piszczy: nikt nic nie zasygnalizowal!pamiatj tylko o popsrzataniu wszytkiego, co moze szczeniak zniszczyc i wystarczajacej iloci jedzenia i picia. i najwazniejsze: wyluzuj! naprawde im wczesniej sie przyzwycai tym lepiej; pamietaj zeby po powrocie sie nie denrwowac i dac mu cos pysznego do zjedzenia! powodzenia! Quote
mia_mia Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 [quote name='Behemot']Nie niszczy sprzętów, nie piszczy? No to tylko pogratulować :lol: Widocznie trafiłaś na wyjątkowo grzecznego pieska :lol: Tylko ta przerwa w karmieniu jest chyba zbyt długa... Ja swoją Sonię, kiedy była w tym wieku, karmiłam 5 razy dziennie.[/quote] moja tez od malego grzecznie zostawala sama, zero demolki, smnacznie spala, a mam bullterrierke, czyli wiadomo ogien w tylku:evil_lol: Quote
Recommended Posts