Marcino1978 Posted December 31, 2004 Posted December 31, 2004 Irish Soft Coated Wheaten Terrier - typ irlandzki ( około 12 miesięcy) softy z hod.Kni-York 1,5 roczna sunia z Rosji :P Faridd w wieku 8 tygodni: i jako dorosły pies :wink: cdn. :D
Marcino1978 Posted December 31, 2004 Posted December 31, 2004 teraz może dwa słowa o typach softa: typ irlandzki - włos taki jak na wszytskich wklejonych przed chwilą zdjęciach - czyli lekki, delikatny w kształcie otwartych loków lub delikatnych fal, nie może być ciężki i matowy. Standard irlandzki określa jednoznacznie, że włos pod żadnym warunkiem nie może być puszysty jak u pudla czy owczarka !!! Według hodowców irlandzkich to jest doskonałe i odpowiednie do hodowli, co jest możliwie najbliższe standardu. Włos irlandzki ma taki blask, który w świecie psów jest niepowtarzalny. I to już daje swoistą odmienność , ale zasadniczo osiąga się ją przez odpowiednie cieniowanie i trymowanie. Szata amerykańska jest niemal szczelna i nie osiąga blasku i prawidłowej jedwabistej miękkości. Barwy jakie widzi się u tych psów, są bardzo nietypowe: aprikot, popielaty i popielatoczerwony. Dosyć często widuje się czarne albo popielate plamy na łapach, na grzbiecie i niekiedy na łokciach. Szata niektórych psów przypomina szatę harta afgańskiego, innych briarda, a jeszcze innych owczarka staroangielskiego. Czytając standard rasy widzimy: wady dyskwalifikujące: włos gruby, wełnisty lub puszysty. Wybierając softa trzeba zdawać sobie sprawę z różnic w typach - wszytskie szczeniaczki są słodkie ale w końcu wyrosną z nich dorosłe psy którebędą z nami kilkanaście lat. Pamiętajmy o tym w momencie zakupu :wink: cdn.
Flaire Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 No to może ja wstawię trochę zdjęć amerykańskich, dla porównania. Na softach specjalnie się nie znam, ale ta suczka bardzo mi się podoba: http://www.gwta.net/jun0410.jpg (Zdjęcia jest ciuteńko za duże, więc wstawiam linka.)
Marcino1978 Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 na zdjęciu wstawionym przez Flaire widać idealnie przygotowanego softa w amerykanskim typie. Całkowicie inny gatunek włosa - przede wszytskim gęstrzy - niestety postawione koło siebie psy obu typów wyglądają jak ....inne rasy,na szczęście trwają rozmowy mające na celu rozdzielenie oby typów... zobaczymy jak wtedy będą klasyfikowane niektóre psy, takie które mają "mieszanych" rodziców :roll: mój apel do wszystkich właścicieli ( tych obecnych i tych przyszłych :wink: ) NIE MIESZAJCIE OBU TYPÓW- BO NIC DOBREGO Z TEGO NIE WYJDZIE cdn.
Nitencja Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Popieram Marcina. Jest wzorzec i jego trzeba sie trzymac. Amen
Marcino1978 Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Nitencja oby wszyscy tak do tego podchodzili :wink: powiem może tak od siebie - softy amerykanskie (dobrze przygotowane) są naprawde bardo efektowne, wyglądają na większe i mocnejsze,szczególnie jest to widoczne na wystawach na otwartm terenie gdy pada :lol: typowy irland w minutke robi się cienki jak patyk ( nie mają, albo mają minimalną ilość podszerska) amerykany pozostają wtedy praktycznie nie zmienione rasa nazywa się IRISH (nie American) Soft Coated Wheaten Terrier, ma ponad 200lat........ nie chcę i nie będę krytykować softów w typie amerykanskim - to nie moje zadanie, poza tym mam znajomych,którzy mają takie psiaki, chcę tylko ukazać różnice między tymi psami, żeby w przyszłości każdy mógł sam zadecydować jakiego chce psa wzorzec jest ogólnie dostępny, jest czarno na białym napisane jak terrier pszeniczny powinien wyglądać :wink: może jeszcze kilka ciekawostek dotyczących wystaw: czesto na wystawach ma miejsce sytuacja że sędzia ocenia softa pierwszy raż w życiu - i ocenia go jak...........terriera. Oczywiście jest to jakieś rozwiązanie jednak każda rasa ma swoje niuanse. Pierwsza sprawa - soft MUSI mieć idealnie prosty front - przednie konczyny muszą tworzyć prostą linię z klatką piersiową!!! nie powinno być zaznaczone przedpiersie kolejna sprawa- kątowania Kątowania u softów mają być umiarkowane - wiec za wszelką cene nie musimy "wyciągać" softa :wink: zapomnialem jeszcze o jednej sprawie - temat cierści ( ale już nie chodzi o typ :wink: ) chodzi o czarny (albo ciemniejszy) włos - włos czarny możliwy jest tylko na brodzie, nigdzie indziej nie powinno być miejsc z "czarnymi punktami" :D możliwy ciemniejszy kolor to jeszcze uszy - reszta powinna być jednolita cdn
Nitencja Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Marcino ladnie to napisales . A tak z innej beczki nie zamierasz dalej sie doszkalac na przyklad w kierunku sedziowan ;-).
Flaire Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Ja powiem tylko, że po pierwsze, opis szaty w amerykańskim wzorcu nie różni się na moje oko od opisu we wzorcu FCI, a po drugie, czytająć bodaj stronki amerykańskiego klubu scwt, znalazłam stronkę poświęconą szacie, na której pisano, niędzy innymi, że poprawna szata, ta irlandzka, jest niestety w USA rzadko spotykana. Więc wygląda na to, że przynajmniej ta organizacja nie dąży do podziału ras, a do poprawy szaty u swoich psów. Dalej powiem, że na amerykańskich ringach wygrywały m.in. softy sprowadzane ze Skandynawii. (Może kiedyś wstawię jakieś zdjęcia). Czy tam również panuje "amerykański" włos? Bo na zdjęciach, te skandynawskie psy wyglądały identycznie z innymi amerykańskimi softami... Więc może to częściowo przynajmniej kwestia przygotowania, a nie samego włośa? :niewiem: W końcu - znany jest fakt, że szata softa dojrzewa bardzo powoli. Widziałam trzy zdjęcia jednego psa, gdzie trudno było poznać, że to ten sam pies. Im pies był starszy, tym szata w kolorze jaśniejsza. Więc dodatkowym problemem może być fakt, że w USA kariery wystawowe często kończą się bardzo wcześnie (bo tam szczeniak może zostać championem), jeszcze zanim szata dojrzeje. Ale nie wiem. Ile jest w Europie amerykańskich softów, żeby dobrze je można było porównać?
Flaire Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 czesto na wystawach ma miejsce sytuacja że sędzia ocenia softa pierwszy raż w życiu - i ocenia go jak...........terriera. Oczywiście jest to jakieś rozwiązanie jednak każda rasa ma swoje niuanse. Pierwsza sprawa - soft MUSI mieć idealnie prosty front - przednie konczyny muszą tworzyć prostą linię z klatką piersiową!!! nie powinno być zaznaczone przedpiersie kolejna sprawa- kątowania Kątowania u softów mają być umiarkowane - wiec za wszelką cene nie musimy "wyciągać" softa :wink: Ale akurat te dwa punkty są identyczne u AT! (Choć w Polsce coponiektórzy uważają inaczej :o ).
Marcino1978 Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Nitencja ja sie na sedziego chyba nie nadaje :wink: ale zobaczymy moze kiedys zmienie zdanie 8) Flaire nie nie chodzi o przygotowanie psa tylo rodzaj włosa - jak będziesz miała kiedyś możliwość dotknij włos irlanda i amerykana a zobaczysz o co chodzi - to ma być bardzo delikatny włos spływający po psie w ksztalcie fal albo otwartch loków a nie wata (gryby ciężki i gsty włos) a co do standardu rasy- amerykanie poszli na łatwizne i w standardzie AKC napisali sobie ze: Standard amerykański przyjęty przez AKC w 1973 roku akcentuje umiar we wszytskich punktach i określa zdecydowanie, że strzec się należy wszelkich symptomów przesady :lol: :lol: :lol: Warto przy tym zauważyć, że ten standard ani nie definiuje pszenicznej barwy, ani nie opisuje struktury włosa jako jedwabistej. Wg mnie różnice miedzy standardem AKC i FCI są oczywiste. Amerykanie w swoim standardzie zstawili sobie furtke z której moga teraz korzystac - polecam Ci książekę Pani Mauren Holmes - wybitnej hodowczyni softów, która bardzo dokładnie wszytsko opisuje. Poszukam jeszcze jednego bardzo ważngo linka - już jego nazwa mówi wszytsko SILENT BREED KILLER Co do koloru - softy wybarwiają się do 24 a nawet 30 miesięcy wtedy osiągają właściwą barwę sierści więc nie wiem dlaczego amerykanie kończą wtedy wystawianie swoich psów - pies osiąga to co ma a oni rezygnują? hmm dziwne :roll: Flaire ładny pies a standard rasy to cos zupełnie innego - zobacz jak słodko by wyglądał by rozowy westie :lol: :lol: :lol: albo jakby CTR był np fioletowy - moze i ladnie,efektownie ale chyba nie o to chodzi :wink:
Nitencja Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 A ja bym troche podyskutowala nad katowaniem konczyn tylnych i u softa i airedale pisze ze stawy kolanowe maja byc dobrze katowane a stawy skokowe nisko polozone. Wedlug mnie katowanie to powinno byc glebsze niz na przyklad u teriera irlandzkiego czy bordera.
Flaire Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Flaire ładny pies a standard rasy to cos zupełnie innego - zobacz jak słodko by wyglądał by rozowy westie :lol: :lol: :lol: albo jakby CTR był np fioletowy - moze i ladnie,efektownie ale chyba nie o to chodzi :wink:Marcino, Ty naprawdę myślisz, że ja nie roumiem różnicy pomiędzy ładnym psem, a wzorcem rasy? :o To chyba nie mamy o czym dyskutować... Szczególnie, żeWarto przy tym zauważyć, że ten [amerykański] standard [...] nie opisuje struktury włosa jako jedwabistej. Natomiast w standardzie amerykańskim czytam: Texture soft and silky with a gentle wave. Ja myślałam, że w dyskusji z Tobą czegoś się nauczę, dlatego ją podjęłam.... Sorry, że zaczęłam pytać. Już się wyłączam i popytam się gdzie indziej. :roll:
sh_maniak Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 No to może ja wstawię trochę zdjęć amerykańskich, dla porównania.Na softach specjalnie się nie znam, ale ta suczka bardzo mi się podoba: http://www.gwta.net/jun0410.jpg Faktycznie cudne zwierzatko, robi piorunujace wrażenie. Ale gdzie tu są te loki :roll: Choć ja podziwiam amerykanów ze przygotowanie swoich piesków do wystaw, zawsze perfekcyjne :D
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Nitencja racja kąty muszą być odpowiednio zaznaczone chodzi tylkoo to zeby to nie było eksponowane do przesady ( np odpowiednim cięciem) Flaire albo mi sie zdaje ale masz przyjemność w krytykowaniu innych :-? w temacie od pewnego czasu nic się nie działo więc postanowiłem powklejać kilka fotek i podać kilka przykładów związanych z softami. Większość info zbierałem samodzielnie ( przez internet lub kontakt z hodowcami) niestety to nie jest zbyt popularna rasa więc zdobycie każdej informacji to naprawde ciezka praca. Postanowilem podzielic sie tym co juz wiem z innymi myśląc ze cos się komuś moze przydac ale nie spodziewalem sie ataku na mnie szczegolnie ze strony osoby którą poznalem osobiscie :o nie wiem czy widzisz roznice pomiedzy tymi psami czy nie - wklejam standard rasy: Zachowanie i temperament. Odważny i pełen animuszu, o zrównoważonym charakterze. Bardzo lojalny i przywiązany do swoich właścicieli. Bardzo inteligentny. Wierny i oddany przyjaciel, nieagresywny, lecz gotowy do obrony. Głowa. Ogólnie silna jednak elegancka. Sierść tego samego koloru co na ciele. Część mózgowiowa: długa, proporcjonalna do ciała, między uszami płaska, bez fałdów, nie za szeroka. Krawędź czołowa: wyczuwalna. Część twarzowa: nos czarny, dobrze rozwinięty. Szczęki: mocne i głębokie. Policzki: kości nie mogą być wydatne. Kufa: zęby duże, regularne, zgryz nożycowy lub cęgowy, wadami są przodozgryz lub tyłozgryz. Oczy: ciemne, ciemnobrązowe, nie za duże ani wypukłe, dobrze osadzone. Uszy: małe do średnich, noszone ku przodowi, równo z czaszką. Dozwolony ciemniejszy włos u nasady, często występujący z jaśniejszym. włosem pokrywowym. Wadliwe są uszy w kształcie płatków róży lub stojące. Szyja. Umiarkowanie długa i silna, lecz bez podgardla. Tułów. Zwarty, nie za długi. Grzbiet równy. Łopatki: delikatne, dobrze zachodzące ku tyłowi, muskularne. Klatka piersiowa: głęboka, żebra dobrze wysklepione. Lędźwie: krótkie i silne. Uda: silne i muskularne. Ogon: dobrze osadzony, nie za gruby, noszony wesoło. Kończyny. Przednie: oglądane pod jakimkolwiek kątem idealnie proste. Dobrze rozwinięty kościec i muskulatura. Tylne: dobrze rozwinięte, o silnych mięśniach, kolana wygięte. Staw skokowy: nisko położony, nie wykręcony ani do zewnątrz ani do wewnątrz. Wilcze pazury: muszą być usunięte. Łapy: małe, nie powinny być szerokie, preferowane pazury czarne, dopuszczalne inne kolory. Chody: akcja kończyn przednich i tylnych prosta, widziana zarówno z przodu jak i tyłu, łokcie blisko przy ciele. Widok z boku - chód swobodny, lekki, skoordynowany. Strzyżenie. Psy strzyżone: włos przycięty krótko przy skórze na tułowiu, szyi, przedpiersiu i czasce, a pozostawiony bardzo długi nad oczami i pod szczęką dolną. Zalecana broda. Obfity włos na kończynach. Na tułowiu włos przystrzyżony zgodnie z sylwetką psa. Ogon przystrzyżony krótko, zwężając się ku końcowi Psy niestrzyżone: szata maksymalnie 12,7 cm. Obfita i miękka, falista lub luźno skręcona. W żadnym wypadku włos nie może być puszysty - "bufiasty" jak u pudla lub owczarka staroangielskiego. Psy z taką szatą powinny podlegać ostrej karze, jako, że dają złe wrażenie typu i rasy. Specjalną uwagę zwraca się na rozwój szaty u szczeniąt. Szczenięta rzadko przychodzą na świat z szatą właściwą dla psów dorosłych, należy zachować ostrożność oceniając psa pod tym względem. Przechodzą kilka zmian umaszczenia i struktury włosa przed osięgnięciem szaty dorosłej. Ma to miejsce pomiędzy 18 a 30 miesiącem. Szczenięta: przychodzą na świat w swoim typie. Mogą być czerwonawe, szare lub czasami w czystym kolorze pszenicy (wheaten). Maska zasadniczo jest czarna. Czasami wzdłuż grzbietu występuje czarna pręga lub włos ma czarne zakończenia. Owe ciemne zakończenia znikają z wiekiem. Z wyjątkiem kufy i wyżej wymienionych przebarwień, kolor brązowy jest niedopuszczalny dla każdego wieku. Maść. Wszelkie odcienie od jasnopszenicznego ( jasnożółtego ) do do złotoczerwonawego. Wymiary. Wysokość w kłębie: psy - 46 - 48 cm, suki - nieco mniej. Waga: psy - 15 - 18 kg, suki - nieco mniej. Wady. tyłozgryz, przodozgryz, kolor nosa inny niż czarny, dorosła szata nie całkiem koloru pszenicznego, nerwowość, złośliwość. Wady dyskwalifikujące: żółte oczy, maść biała lub brązowa, tywłos gruby, wełnisty lub puszysty. Samce powinny mieć dwa widoczne, normalnie rozwinięte jądra w pełni umiejscowione w mosznie. jeszcze raz ostatnie pogrubienie !!!!!!! Wady dyskwalifikujące - włos gruby, wełnisty lub puszysty - mozesz je sobie interpretowac jak chcesz to co napisalem o standardzie amerykanskim opublikowane bylo na stronie www.akc.org jakies 1,5 moze dwa lata temu w momencie gdy robiłem swoją stronkę od tego czasu tam nie byłem... mimo wszytsko jestesmy w europie i obowiązuje nas standard FCI....
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 http://home.luna.nl/~wil.borst/A_silent_breed_killer%20plus%20photos.html to jest obiecany wcześniej link
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Flaire i jeszcze coś dla Ciebie (niestety tylko po angielsku) http://home.luna.nl/~wil.borst/compi.html potem mozesz cofnąćsię przez Main Page - jest jeszcze kilka ciekawych info mam nadzieję że chociaz w jakiejs czesci bedziez teraz usatysfakcjonowana informacjami na temat softów :wink: ps. nie bedziemy sie tu chyba sprzeczać w nieskonczonosc :lol: :wink:
Flaire Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Flaire albo mi sie zdaje ale masz przyjemność w krytykowaniu innych Marcino, ja nie krytykowałam ani Ciebie, ani nikogo innego, tylko zadałam kilka pytań, bo próbowałam zrozumieć, o co Ci chodzi z tymi różnicami w standardach, szczególnie że przeczytałam w przemówieniu pani Holmes, żethe differences between the four standards are only minimal Mnie się wydaje (i to, co napisała Pani Holmes zdaje się to potwierdzać), że problem jest nie w różnych standardach (bo te są raczej bardzo podobne), a w różnych interpretacjach. Np. te słowa o wadliwej sierści wytłuszczone w Twoim ostatnim poscie są niemal identyczne we wzorcu amerykańskim, jak i w FCI (tyle że "puszystego" nie mogę się dopatrzyć ani w jednym, ani w drugim). Ale tak naprawdę to starałam się dowiedzieć więcej na ten temat i dlatego zadawałam te pytania komuś, kto, wydawało mi się, zna się na temacie i dlatego zaczął na ten temat dyskusję. Ty zignorowałeś moje pytania i zacząłeś mi klarować o różowych westach - chyba przyznasz, że to trochę niepoważne i lekceważące. W tym samym poscie napisałeś co nieco o amerykańskim standardzie, co nie do końca zgadzało się z tym, co w nim jest - więc jedną z tych rzeczy Ci wytknęłam. To nie była krytyka odnośnie Ciebie, bo wbrew Twoim sugestiom, nie lubię ludzi krytykować. Ale również, przyznaję :oops: , mam wybitnie mało tolerancji dla nieprawdy podawanej jako fakt. Oczywiście masz absolutną rację, że standard AKC tutaj w Polsce nie obowiązuje, więc nie musisz go znać - ale jeśli go nie znasz, to po co się na jego temat wypowiadasz? :niewiem: Sorry, naprawdę myślałam, że się tu czegoś nauczę, że będzie jakaś rozsądna dyskusja i dlatego się do niej włączyłam, wstawiłam zdjęcie, miałam zamiar wstawiać kolejne do porównania. Interesują mnie teriery, do softów mam szczególną słabość, pierwszego znałam w roku 1975, ciekawiło mnie to, co pisałeś, miałam nadzieję na jakieś konkretne komentarze. Ale wklejanie polskiego tłumaczenia wzorca mi nie pomoże, bo wzorzec mam do wglądu, a język angielski i tak znam lepiej niż polski. Więc dzięki, ale na tym skończę swój udział. :( Ale naprawdę jestem zawiedziona.
Flaire Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Flaire i jeszcze coś dla Ciebie (niestety tylko po angielsku) http://home.luna.nl/~wil.borst/compi.html Dzięki, znam te strony - cytat Pani Holmes z mojego poprzedniego postu jest właśnie z tamtąd.
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 no oczywiscie ze roznice sa niewielkie. Tylko ja pisze nie o standardach irlandzkim i amerykanskim ale o psach w tym typie. Plotka głosi że wiele lat temu dodano krwi cackappo ( nie wiem czy dobrze napisałęm nazwe) czyli krzyżówkę cocker spaniela i pudla i dlatego uzyskano taki włos. I naprawde Flaire nie chodzi tutaj tylko o interpretację - wystaczy dotknąć oba typy aby zobaczyć rożnicę. co do różowych westie - to niemiało być uszczypliwe - chciałem tylko zaakcentować podany przykład i widzę że się udało bo zwróciłaś na to uwagę :wink: "mam wybitnie mało tolerancji dla nieprawdy podawanej jako fakt." standardy mają to do siebie że czasem się zmieniają, pisząc tą informację nie sprawdziłem czy w dalszym ciągu tak jest - moja wina sorry :oops:
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 dorosły Irish Soft Coated Wheaten terrier w irlandzim typie (Szwecja) dorosły wheaten terrier w typie amerykańskim i jeszcze jeden typ amerykański (około 6 miesięcy) patrząc na te zdjęcia ewidentnie widać różnice w rodzaju włosa te psy nie będą wyglądały tak samo nawet jak zastosujemy najlepsze kosmetyki one poprostu są inne
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 cytat "Mnie się wydaje (i to, co napisała Pani Holmes zdaje się to potwierdzać), że problem jest nie w różnych standardach (bo te są raczej bardzo podobne), a w różnych interpretacjach. Np. te słowa o wadliwej sierści wytłuszczone w Twoim ostatnim poscie są niemal identyczne we wzorcu amerykańskim, jak i w FCI (tyle że "puszystego" nie mogę się dopatrzyć ani w jednym, ani w drugim)." może zle ruszylsimy z tematem i przez to ta dyskusja. Zastępując słowa "różnych standardach" słowami "różnych typach" będzie po problemie :-?
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 jedno jest pewnie: Mamy dwa typy softa - całkowicie odmienne Mamy też dwa standardy rasy (tak jak piszesz bardzo zbliżone) w standardzie FCI jako wady dyskwalifikujące jest napisane: włos gruby lub wełnisty (thick, woolly or cotton textured hair) mozemy to pozostawić i interpretowac każdy po swojemu jednak w jakimś celu zostało to napisane.
Marcino1978 Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 pewnie sie zastanawiasz dlaczego zaczalem pisac w tym temacie.Więc dlatego że w Polsce nie ma praktycznie ani jednej publikacji na temat softów. Było kilka wzmianek np w czasopiśmie Pies albo Terier. Chciałem po kolei uzupełniać informacje dla przyszłych właścicieli i osób które nie mają pojęcia o softach. Mam nadzieję że nasza dyskusja przyda się tym ktorzy w przyszlości będą chceili miec softa. Naprawdę czesto spotykałem się z tym że ktoś chciał kupić szczenie bo widział np na wystawie dorosłego psa a nie miał pojęcia że softy są różne. Oczywiście że wygodniej by było nie pisać nic - jednak uznałem że w jakimś stopniu to pomoze. Nie kazdy zna biegle angielski i zdobywanie informacji moze być sporym problemem.
sh_maniak Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Naprawdę czesto spotykałem się z tym że ktoś chciał kupić szczenie bo widział np na wystawie dorosłego psa a nie miał pojęcia że softy są różne. A w jakiej rasie nie ma zróznicowania na typy, ja osobiscie takiej nie znam. :roll: W softach z tego co tu czytam, wyrózniaja się dwa typy ( to i tak dobrze, że tylko dwa, czasem jest ich więcej), które różnią sie tylko włosem ( tak to zrozumiałam :roll: ), wiadomo każdy pies jest inny, ale tu zostało to zminimalizowane do futra. Marcino a jak jest z kością u softów? W obu typach odpowiednia? Sorry, ze się odzywam, choć bladego pojęcia nie mam :oops: - wciagnełam się po przeczytaniu :)
Nitencja Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 tak a ja w tym samym standardzie znalazlam jeszcze to : Presentation--For show purposes, the Wheaten is presented to show a terrier outline, but coat must be of sufficient length to flow when the dog is in motion. The coat must never be clipped or plucked. Sharp contrasts or stylizations must be avoided.
Recommended Posts