Sarah_S Posted December 16, 2003 Posted December 16, 2003 Mam pytanko, moja sunia żywi się Eukanubą (i oczywiście czasami jakiś rarytas się trafi) namoczoną w wodzie, ale ostatnio taki miękki pokarm zaczął jej przeszkadzać i nie ma ochoty na papu. Czy mogę juz zaprzestać moczenia chrupek? Jak to zniosą jej chwiejące się już ząbki? Dodam, że sunia ma 4 miesiące i z apetytem pochłania suche jedzonko. Quote
sylwia751 Posted December 17, 2003 Posted December 17, 2003 moje psiaki wogóle nie jadły moczonej karmy-chrupały suchą od początku, myśle że jeśli piesek nie chce mokrej to daj mu suchą ząbką to nie powinno zaskodzić a może nawet pomoże mu zmienić bo yorkom często mleczaki zostają a już nowe się pchają... Quote
iwa Posted December 17, 2003 Posted December 17, 2003 Moj piesek też nigdy nie miał moczonej karmy w wodzie, nie rozumiem dlaczego miałby mieć.:hmmmm: Jeżeli kupujesz karmę przystosowaną dla małych ras i dla szczeniaków, to Twoj psiak z pewnością nie będzie miał problemu z jej konsumowaniam. Zresztą sama napisałaś, że z apetytem pochlania suche jedzonko, wiec nie odbieraj jej tej przyjemności. :P Quote
Iska Posted December 17, 2003 Posted December 17, 2003 witajcie , Ines nigdy nie jadla suchej karmy namoczonej . Dla niej miekka forma jedzonka jest albo puszka (taki sam gatunek jak chrupki )ewentualnie gotowany kurczak . Chupki sa duze i nie ma ich dla malych ras a mimo to smakuja bardzo i sunia z rozgryzieniem ich doskonale sobie radzi . Mysle ,ze w sytuacji formowania sie zgryzu twarde jedzonko jest bardzo wskazane . Pozdrawiamy ,Anka z psami . Quote
Wind Posted December 17, 2003 Posted December 17, 2003 Sarah, Jezeli piesek je caly czas namoczona karme, musisz stopniowo ja "utwardzac". Dodawaj coraz mniej wody i skracaj czas namaczania. Karma ma byc twardsza, az do momentu kiedy zaprzestaniesz dodawania wody. Pieska nalezy systematycznie przestawic na stale jedzenie, poniewaz pewnie ma nawyk lapczywego jedzenia i takim suchym granulatem moglby sie zadlawic. Sadze, ze w ciagu tygodnia przestawisz psa ostatecznie na suchy pokarm. pozdrawiam, Quote
Sarah_S Posted December 17, 2003 Author Posted December 17, 2003 pewnie ma nawyk lapczywego jedzenia i takim suchym granulatem moglby sie zadlawic Właśnie nic podobnego, psiaczek nie pochłania jedzonka jak szalony, je sobie spokojnie, ale coraz rzadziej ma ochotę na regularne posiłki.Dziś nawet odwróciła się do suchej, ulubionej do tej pory Eukanuby. Dodam, że to iż nie chce jeść raczej nie wpływa na jej niegatywny rozwój, ma 4 miesiące i waży 1,3 kg. Quote
tygrysek-kr Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Witam Jak wiecie mój Jerry ma dwa miesiące skończone i mam pytanko po podaje mu Royala zamoczonego. Czy mam już mu dawać suchą karmę czy tak jak Wind napisałam powoli zmieniać twardość karmy ? :-? Pozdrawiamy Tygrysek&Jerry Quote
Adiraja Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Tygrysku, spokojnie możesz już dawać psiakowi suchą karmę. Tak jak pisała Wind , powinno się to robić stopniowo... Przyznam się bez bicia ;-) , że ja zrobiłam to w jeden dzień... Viki od drugiego miesiąca niechętnie jadła namoczoną Eukanubę... nasypałam jej raz suche granulki i miała radochę jakich mało... chrupała sobie aż miło było patrzeć :-) I tak już zostało... Od 7 tygodnia powoli dawałam jej serduszka - nagrody , także była już w miarę przyzwyczajona do gryzienia i nie pochłaniała pokarmu jak odkurzacz... Spróbuj dać Jerremu z ręki po jednym ziarenku i zobacz jak sobie z nimi poradzi :-) Quote
ewelinkaaaa Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 [CENTER][FONT=Arial] Mój Dyzio ma 4 miesiace jak byl w hodowli to jadl suche ale kupiłam cesarki i mu dałam tak mu zasmakowały i teraz jak daje mu Royala nie chce jesc :( Nawet po głodówce!!! :-( Proszę o pomoc !![/FONT] [/CENTER] Quote
Balbina. Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Mój był karmiony suchą karmą już w hodowli:lol:Dla mnie to dziwne że szczeniak do 4 miesięcy jadł namoczoną karmę:-o Quote
tigrunia Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Zależy kto co lubi. Mój mały ma 7 tyg, daję mu namoczoną karmę ale i tak podjada suchą - bardziej mu smakuje ;) Quote
Jofka Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 [quote name='Balbina12']Mój był karmiony suchą karmą już w hodowli:lol:Dla mnie to dziwne że szczeniak do 4 miesięcy jadł namoczoną karmę:-o[/quote] Mój tak samo.Raz próbowałam dać mu namoczoną-to nie był zainteresowany:shake: Quote
Recommended Posts