Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Też wydaje mi się, że nie będzie mała a co najmniej średnia. Ile ma wzrostu w kłębie?
Jak dla mnie to przypomina amstaffa lub pitbulla. Przy tych rasach powinno się dbać o dobrą socjalizację zwłaszcza z innymi psami.

Posted

Tosia ma w kłębie ok 45 cm, nie potrafimy jej zmierzyć precyzyjnie, bo się wierci :) co do innych psów, to jest bardzo przyjazna, lubi się bawić, chociaż czasami widać, że starsze pieski szybko się męczą jej towarzystwem, ale to chyba normalne u żywiołowych szczeniąt?

Posted

[quote name='Koszmaria']normalne:)
ja stawiam,że dobije do 17kg i więcej nie urośnie.[/QUOTE]
Mam nadzieję, bo nie spodziewaliśmy się,że ona będzie taka duża :) no i nie myślałam, że będę miała w domu "mix amstaffa", chociaż dalej nie jestem pewna z jaką rasą ona jest zmieszana.

Posted

patrząc na pysk i długość sierści,to koło amstaffa mogła najwyżej stać ;-)
obstawiam że we wcześniejszych pokoleniach jej się przyplątał jakiś owczarek,ale całkiem możliwe że to kundelek z dziada pradziada :)

Posted

[quote name='Koszmaria']patrząc na pysk i długość sierści,to koło amstaffa mogła najwyżej stać ;-)
obstawiam że we wcześniejszych pokoleniach jej się przyplątał jakiś owczarek,ale całkiem możliwe że to kundelek z dziada pradziada :)[/QUOTE]

Lubię kundelki :) amstaffy też mi się podobają, ale bałabym się takiego wychowywać. Faktycznie zauważyłam, że Tosia powoli przestaje rosnąć więc może masz rację, że do 17 kg urośnie i spokój :)

Posted

Moja suka ważyła podobnie (11 kg) w wieku ok. 5 miesięcy i dobiła ostatecznie do 25 kg :p chociaż wydaje mi się, że Wasza Tosia jest lżejszej budowy, to może skończy się na ok. 20 kg ;)

Posted

A czy pamiętasz jak Twoja sunia przyrastała na wadze w kolejnych miesiącach? Pytam, bo chciałam porównać z wagą mojego psiaka. Ma 7 miesięcy i ok. 13-14kg.

Posted

Ja spotykałam się z amstaffami, które były bardzo przyjazne dla ludzi. Co do psów było gorzej. Może mylę się co do podobieństwa. Nie jestem ekspertem. Ciekawa jestem co z niej wyrośnie.

Posted

[quote name='aronia']A czy pamiętasz jak Twoja sunia przyrastała na wadze w kolejnych miesiącach? Pytam, bo chciałam porównać z wagą mojego psiaka. Ma 7 miesięcy i ok. 13-14kg.[/QUOTE]
Jak miała ok. 7 miesięcy to ważyła już 16 kg, później już wolniej przybierała na wadze, jak skończyła 12 miesięcy ok. 23 kg.

Posted

Dzięki za odpowiedź. Czyli jakby liczyć procentowo, to w wieku 7 miesięcy miała ok. 65% swojej ostatecznej wagi a w wieku 5 miesięcy ok.45%. Pewnie nie można traktować tego jako reguły, bo to zależy od wielkości psiaka w dorosłości. Pewnie te co ważą ostatecznie np. 40 kg. czy 10 kg. procentowo przyrastają zupełnie inaczej. Może coś dla kategorii wagowej 20-25kg. to jest jakiś wyznacznik.

Posted

To dziwne że weterynarz nic nie zasugerował. Mój, aczkolwiek taki trochę wiejski często miał takie przypadki i z reguły dobrze przewidywał czy pies będzie mały, średni czy duży... Konkretniej to już chyba nie da się ocenić.
Pozdrowienia

Posted

Dziękuję Wam za odpowiedzi :)
Ciekawa jestem jaka ona urośnie, fakt, że ma szczupłą budowę, ale duże łapki i podobno to też jest wyznacznikiem wielkości psiaka. Za jakiś czas wrzucę jej fotkę dla porównania :)

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='aronia']Jak tam Tosia? Czy dużo urosła?[/QUOTE]
W tej chwili Tosia waży 17 kg i sięga "do kolan", ma już ponad pół roku więc chyba to już powoli koniec rośnięcia :)

Posted

[quote name='Asia88']W tej chwili Tosia waży 17 kg i sięga "do kolan", ma już ponad pół roku więc chyba to już powoli koniec rośnięcia :)[/QUOTE]
Urośnie co najwyżej parę cm. :)

Posted (edited)

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli w ciągu około miesiąca przybyło jej około 5kg? To sporo! Myślę, że ma szanse, żeby jeszcze dużo urosnąć (w sensie nabrać masy). Ja tam stawiam na 25-30kg[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG]. Na wysokość, to zgadzam się, że jeszcze parę centymetrów w górę podrośnie.
Może jakaś fotka?

Edited by aronia
Posted

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy mój piesek wyrośnie na dużego psa. Matka pieska to owczarek podhalański ojciec nieznany. Szczeniak w wieku 7tyg ważył 4,5kg, teraz ma 2i pół miesiąca i waży 7kg.

Posted

[quote name='lusiii']Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy mój piesek wyrośnie na dużego psa. Matka pieska to owczarek podhalański ojciec nieznany. Szczeniak w wieku 7tyg ważył 4,5kg, teraz ma 2i pół miesiąca i waży 7kg.[/QUOTE]
Raczej będzie mniejszy niż owczarek podhalański.

Guest Parysek
Posted (edited)

Na pewno będzie mniejszy. Mój mieszaniec w wieku 4 tyg. ważył 2.3kg a teraz w wieku 2.5 roku waży 19.5kg i ma 49 cm w kłębie.

Edited by Parysek
Posted

Czy masz zapisane jak zmieniała się jego waga w ciągu pierwszego roku? Jeśli tak to mam prośbę o podzielenie się zapiskami jak przybierał na wadze.

Posted

[quote name='Parysek']Na pewno będzie mniejszy. Mój mieszaniec w wieku 4 tyg. ważył 2.3kg a teraz w wieku 2.5 roku waży 19.5kg i ma 49 cm w kłębie.[/QUOTE]

To pytanie o wzrosty wagi było do Paryska:)