Jump to content
Dogomania

Shih Tzu-problem zdrowotny poszukuje pilnie pomocy!!!!!

Recommended Posts

Posted

Cześć mam na imię Olka i mam 9 miesięczną suczkę rasy Shih Tzu. Od środy (13.09.2006) mam z nią problem. Po posiłku wszystko zwymiotowała i od tego momentu wszystko się zaczęło. Trzykrotnie wszystko z siebie wydaliła a potem już przestała wymiotować. Jednak od tego czasu jest ciągle osłabiona, nie ma w sobie energii. Nie wiem co robić. W czwartek następnego dnia byłam u weterynarza i podał jej trzy zastrzyki-osłonowy na żołądek, osłonowy na wątrobę i przeciwwymiotny. Piesek od tamtego czasu nie wymiotuje. W sobotę byłam z nią poraz kolejny u weterynarza gdyż jej stan się nie poprawił. Piesek przez cały czas ma jednak apetyt, pije wodę, do piątku załatwiał się normalnie jednak od soboty już nie. Nie ma wzdętego brzuszka, nie kicha, rytm serca jest w normie, nie ma żadnych wycieków ropy przy odbycie, oczy w porządku, nie ugryzł ją żaden kleszcz gdyż ma wsmarowany fiprex na pchełki i kleszcze, była odrobaczona 14.07.2006 r., nie ma stanu zapalnego uszu ani temperatury. Z zewnątrz wszystko wygląda, że jest w normie jednak Emilka (bo tak się wabi) nie ma w sobie energii i jest osowiała. Pytałam weterynarza czy to może być skutkiem tego, że oczekuję na jej pierwszą rujkę, jednak nie wydaje mu się to prawodopodobne bo suczka nie reaguje aż tak na cieczkę ani tak długo. Dzisiaj czyli 18.09.2006 r. będzie miała pobieraną krew do analizy. Jeśli ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem proszę o kontakt lub o jakąkolwiek poradę. Obecnie karmię ją tylko mięskiem z kurczaka gotowanym aby nie obciążać żołądka. Proszę o pomoc.

Posted

Witaj
czy Twoja suczka nadal wymiotuje?
Pomyśl czy nie mogła zjeść czegoś co zalega w żołądku lub jelitach.
Gdybanie jest mało pomocne.
W kierunku stwierdzenia ewentualnego ciała obcego robi się RTG i/lub RTG z kontrastem - zwykle biała papka do zjedzenia.
jeśli wymiotuje lub ma biegunkę trzeba pomyśleć o wlewach dozylnych - by się nie odwodniła.
Daj znać jak po wizycie? Czy z suczką już lepiej?
Pozdr

Posted

Suczka od środy nie wymiotuje jedynie cały czas jest osowiała i jakby nie miała w sobie energii. Dzisiaj odbieram analizę krwi, jeśli wszystko będzie w porządku to będzie miała prześwietlenie. Jeśli chodzi o biegunke to jej nie ma, wczoraj po dwóch dniach załatwiła się normalnie no i nadal ma na szczęście apetyt oraz pije normalnie wodę. O tyle wszystko to jest dziwne, że piesek jada, pije, załatwia się jednak jak już wcześniej pisałam jej zachowanie jest niepokojące z tego tytułu,że brak jej energii i wyraźnie widać, że jest osłabiona. Jak już będę znała wyniki analizy krwi to napiszę więcej. Dziękuje bardzo za odzew i pozdrawiam.

Posted

Cześć. Dziękuje Wam za wskazówki. Dzisiaj byłam u weterynarza, odczytał wyniki i wszystko jest w porządku. Narazie nie robimy prześwietlenia, gdyż dzisiaj od rana stan pieska poprawił się lekko i jakby wróciło jej troszkę sił. Pytałam weterynarza czy mogło być to spowodowane zjedzeniem czegoś przez pieska, ale on to wykluczył, gdyż objawiałoby się to wzdęciem brzuszka, bólem, wymiotami no i oczywiście nie miałaby apetytu. A tutaj wszystko jest ok jedynie jej siły witalne są słabe. Najprawdopodobniej przyczyną są zmiany zachodzące w hormonach suczki, gdyż niedługo powinna dostać pierwszą cieczkę. Weterynarz prosił o dalszą obserwację i gdyby stan się nie poprawiło jakieś mniej więcej 80 procent to wtedy ma być podana kroplówka z witaminami i glukozą na pobudzenie. W tej chwili widzę poprawę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Dziękuję za wszystko i jakby coś się zmieniło na gorsze to na pewno napiszę co się dzieje. Pozdrawiam