Niuflandia Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 Witam serdecznie. W imieniu mojego przyjaciela poszukuję dalmatyńczyka z rodowodem ale nie na wystawy. Chodzi tutaj konkretnie o psa typowo "na kolanka". Będzie uczestniczył w szkoleniu. Kolega chce aby pies wyrósł w 100% na dalmatyńczyka i był zdrowy. Proszę o propozycję. Oczywiście w rozsądnej cenie, poniżej 1000 zł. PIES NIE BĘDZIE UŻYWANY DO REPRODUKCJI ! Quote
Avaloth Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 Nie znam się na dalmatach ale raczej będzie trudno znaleźc rasowego psa w cenie niższej niż 100zł, no chyba że peta.. Quote
Vilena Posted March 13, 2011 Posted March 13, 2011 Ja kupiłam sukę z rodowodem za nie cały 1000zł, myślałam, że to okazja, że będę mieć prawdziwego dalmata nie drogo (w Polsce przeważnie kosztują ok.1200zł), a po dwóch tygodniach okazało się, że jest nie uleczalnie chora. Więc jakbyś trafił na 'taniego' psa z 'Uśmiechu Dalmacji', to go nie kupuj, bo będzie to brat mojej suni, który też może być chory, bo Panie z tej hodowli mają w nosie badanie psów. A z tą chorobą (wada serca) pies nie może mieć zbyt dużo ruchu, bo, że tak powiem 'może szybko wysiąść mu serce'. Quote
evel Posted March 22, 2011 Posted March 22, 2011 [quote name='Avaloth']Nie znam się na dalmatach ale raczej będzie trudno znaleźc rasowego psa w cenie niższej niż 100zł, no chyba że peta..[/QUOTE] R=R dalmatyńczyki bywają i tańsze, niż 1000zł, ponoć są "niepopularne", że tak się wyrażę... Quote
Patisa Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 No ja mam np. dalmatyńczyka w pełni zdrowego,z rodowodem za darmo ;) No ale to też była specyficzna historia, "hodowla" juz nie hoduje psów rasy dalmatyńczyk ( na całe szczęście). Dalmatyńczyk na kolana, hmmm... szukaj petów - czyli psów z rodowodem, ale które maja wpisane w papierach "niehodowlany". U dalmatyńczyków częstą "wadą" dyskwalifikującą psa do wystaw jest m.in. monokl - czyli czarne kółko, "limo" ;P dookoła oka a także pecz - czyli całkowicie czarne ucho, lub tez jakas łata na ciele. Duzo takich dalmatyńczyków sie rodzi i można kupić takiego psa za 500zł a nawet taniej ;) Pozdrawiam ;) Quote
Patisa Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 dodam, że oczywiście TAKIE "wady" jak opisałam powyżej dyswalifikuja psa z wystaw, ale tak naprawdę, prócz tego, że ten pies ma łatę, której wg wymogu standardu rasy być nie powinno, jest CAŁKOWICIE ZDROWY ;) Osobiście uważam, ze taki dalmat z monoklem albo peczem wygląda naprawdę uroczo i jesli ktos nie ma zamiaru rozmnażać psa, to jest to chyba najciekawsza opcja ( szczególnie ze wględu na cene ;) ) No ale radzę uważnie przeglądac hodowle, dopytywac i domagac sie dowodu na wczesniej przeprowadzone badania rodziców szczeniat pod kątem własnie wad serca ( choc to tez nie jest 100% gwarancją że szczenie bedzie zdrowe, choć napewno zdecydowanie zwieksza szanse na to) no i naturalnie szczenieta POWINNY miec przeprowadzone testy słuchu. U dalmatyńczyków, ze wzgledu na ich białe umaszczenie niestety często zdarzającą sie przypadłością jest głuchota. Szczenie powinno miec certyfikat takiego badania, byscie mieli pewność, że psinka słyszy :) A jesli jest głucha... i ten Twoj znajomy chciałby sie podjąć szkolenia takiego psa to wtedy tym bardziej negocjujcie cene z właścicielem. Nie dajcie sie oszukać, bo niestety nie wszyscy hodowcy sa uczciwi. Racja, że dalmatyńczyki sa mało popularne - ale tylko te z rodowodami. Jest zalew psów w typie dalmatyńczyów sprzedawanych hurtowo przez pseudo hodowców na bazarach :/ Surowo odradzam takiego zakupu - zaobserwowałam szczególną tendencję psów w typie dalmatyńczyka ( bez rodowodu0 do agresji. Duzo ludzi z takimi psmai szuka pomocy po forach :/ A, i zwrodźcie tez uwage na zachowanie matki szczeniąt oraz samych szczeniaczków - mam tu na mysli szczególnie bojaźliwość. Boz kolei wśród dalmatyńczyków z rodowodami ostatnio często trafiaja sie osobniki nadmiernie strachliwe. Dalmatyńczyk z natury jest nieufny i unika kontaktu z obcymi, ale musicie jednak zwracac uwage czy ta "nieufność" nie sięga czasem bojaxliwości, bo to spora przeszkoda i utrudnienie w szkoeniu. Ale fakt, że jesli pies bedzie socjalizowany od maleńkiego z otocezniem, to nie powinien mieć problemów :) Ja swojego dostałam, gdy miał pół roku - fizycznie wyglądał okropnie, a jesli chodzi o jego psychike - do tej pory walcze z jego lękami :/ Ale to złoty pies. I PRZEPIEKNY!!! :loveu: Pozdrawiam, mam na dzieję, że info się przydało ;) Quote
Vilena Posted April 6, 2011 Posted April 6, 2011 Patisa, to prawda, że monokl TEORETYCZNIE jest wadą dyskalifikującą, ale to też zależy od sędziego. Mama mojej suni z monoklami wkół obydwu oczu została INTERCHAMPIONEM :P Quote
:: FiGa :: Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 Monokl jest dopuszczalny, ale do pewnego rozmiaru ;) Ja osobiscie jestem ZAKOCHANA w Medrusiu Beaty, ktory ma dyskfalifikujacego monokla :loveu: Quote
Recommended Posts