etiud Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Witam, przygarnęliśmy pieska ze schroniska, odwiedzilismy weterynarza i zalecił przez 7-10 dni podawać gotowany ryż z kurczakiem i marchewką. Jako, że w życiu czegoś takiego nie gotowałem to czy ktoś mógłby mnie nakierować? Albo najlepiej opisać cały proces łopatologicznie ;-) Wiem, że trzeba gotować ryż 40 minut, zero przypraw a marchewke zetrzeć na tarce. Kurczak też ma byc bardzo drobny (papka). Ale jak to gotować? Ile wody na ile ryżu, czy kurczaka potem gotować z ryżem czy jeszcze inaczej? Bardzo prośże o pomoc bo za chwilkę muszę go karmić w/w papką. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Quote
wire fox Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Wygląda to tak: jeżeli vet polecił papkę to najszybciej można ją przygotować z płatków ryżowych, ale skoro masz ryŻ to weź mniej więcej dwa razy tyle wody co ryżu wrzuć do garnka razem z kurczakiem /samo mięso, ew.chrząstki pokrojone/ i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż napęcznieje / można dodawać wody w trakcie gotowania, gdybyś uznał,że jest jeszcze twardy, a "wypił" całą wodę. Pod koniec gotowania dodaj utartą na tarce marchewkę. Ja osobiście kroiłam ją poprostu w plasterki i wrzucałam też pozostałą "włoszczyznę". Można też najpierw ugotować wywar z kurczaka, obrać mięso z kości i wtedy dodać ryż i gotować, ale domyślam się,że chodzi również o czas :). Czy to dieta zdrowotna, czy tak chcecie żywić psinę? Quote
etiud Posted March 3, 2011 Author Posted March 3, 2011 Dzięki bardzo za odpowiedź :) Już się gotuje :) Karmić będziemy Bozitą - tak poradziła Pani weterynarz. Znamy ją i wiemy, że możemy jej zaufać. Papka to rozwiązanie zdrowotne tylko :) Quote
wire fox Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Powodzenia! Ja też karmię już teraz od paru lat "na sucho" ACAN'Ą GREENPLANT - dobra karma - polecam. Quote
Recommended Posts