Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My też jestesmy z Poznania ;)

A sugestia z mojej strony: nie kieruj się tylko odległością. W Polsce będzie teraz dużo miotów, a przejechać Polske to nie problem po ukochanego szczylka!

Duży spis hodowli masz tu: [url]http://www.border.wortale.net/art.php?dz=14[/url]

W hod Alchera na dom czekaja jeszcze 3 pieski chyba.
Jest w czym wybierać aktualnie w Polsce ;)

Posted

Niestety,mamy straszne problemy z dojazdem,dlatego niestety szukam czegoś,co jest bliżej. Decydujemy się wraz z mamą wstępnie na hodowlę Trzy światy. Może wiesz coś o nich więcej? ;)

Posted

Ja po moja suczę tez jechałam sama pociagiem, a byłam nieletnia i zestresowana moim mały borderkiem :P

Wiem i znam Tomka i Renatę, ale to ty wybierasz hodowle! ;-) Napisz, zadzwon, odwiedź - mysle, ze udziela Ci informacji, których chcesz i ze miło sobie pogadacie :)

Posted

Z Rogonią również bez problemu nawiążesz kontakt i zapewnie dowiesz się wszystkiego co Cię interesuje :)
Jesli psy, skojarzenie, rodzice Ci sie podobają i odpowiadają Twoim wymaganiom to po prostu sie skontaktuj z hodowcami.

Posted

Jestem z nimi w ciągłym kontakcie. Jak myślisz,jak zareagują na to,że przez cały czas rozmawiali z niepełnoletnią osobą? (Oczywiście pod wiedzą mojej mamy).

Ogólnie najbardziej odpowiadały nam właśnie psiaki z tego skojarzenia. Jeszcze jesteśmy zainteresowane Enonae, gdzie też będziemy pisać :)

Posted

[quote name='Sprytna']Jestem z nimi w ciągłym kontakcie. Jak myślisz,jak zareagują na to,że przez cały czas rozmawiali z niepełnoletnią osobą? (Oczywiście pod wiedzą mojej mamy).

Ogólnie najbardziej odpowiadały nam właśnie psiaki z tego skojarzenia.[/QUOTE]
Nie mam pojęcia jak zareagują, ale myślę, że się przekonasz jak już zaregaują :P

Posted

Tak to jest,jak się nikt za emaila zabrać nie może ;) Poczekamy,zobaczymy. Jeszcze będziemy pisać do tych ze Świnoujścia. Mama jest zachwycona ich sunią! :)

• 3 months later...
Posted

Ja planuje BC za jakieś 2 lata, więc wiem to dużo czasu ale chcialabym poznać jakieś hodowle;) no miejsce... to raczej nie gra bardzo dużej roli bo mogą być tam super psy:D czekam NA PROPOZYCJE.. aa.. chyba większość hodolwli ma 'sportowe' psy w senise energiczne itd. jak to bordery więc to pewne ale jeśli chodzi o wygląd to merlaki by mnie interesowały:D

Posted

teraz to już nawet nie można o nic spytać ;) jak ktoś dopiero zaczyna poszukiwania, to nawet nie wie, jak się do tego przybrać, ale jak widać na forum się tego nie dowie ;)

Posted

Wiesz co, polecanie hodowli nie jest najlepsze, każdy docenia co innego, ja mogę polecić hodowlę xxx, ktoś zaraz zjedzie że to zła hodowla....
Jak ja zaczynałam szukać również pytałam się na forum MT, nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi z wyżej wymienionych powodów.... Odpowiedniej hodowli szukałam kilka miesięcy i znalazłam.... Mnóstwo maili, wyjazd na wystawę, czytanie for. Wyrobiłam sobie opinię, wiedziałam kogo omijać, a u kogo szukać rad....

Posted

Ogólnie kierowałam się tym by hodowla była domowa, 1, maks 2 mioty w tym samym czasie, plus mała liczba psów w hodowli (więcej czasu na odchów szczeniąt, który musiał odbywać się w domu) Nie kierowałam się osiągnięciami wystawowymi, bo mam swój typ, który aktualnie jest niedoceniany. Ważne są też badania np. HD, ED (dysplazja) nalezy wybrać rodziców którzy są zdrowi i mają zdrowych przodków, dobrze jest prześledzić przodków, jakieś ich mioty, czy występowały choroby, jak na wystawach im idzie itp. Hodowca nie może unikać odpowiedzi na jakieś pytania, powinien nawet zaprosić zainteresowanych do swojej hodowli.
Odchów szczeniąt, w domu, żywione dobrą karmą itd...
Hodowca powinien pokazać rodowody rodziców, kartę przeglądu miotu i wszelkie inne dokumenty rodziców.

Jak coś więcej mi przyjdzie do głowy to dopiszę ;)

• 5 weeks later...
Posted

tak odległość nie powinna mieć znaczenia ale sama wiem ,że rodzice nie zawieźli by mnie np. do Warszawy zwłaszcza ,że na początku nie podobała im się wizja psa. Na szczęście znalazłam świetną hodowle w dolnośląskim ;] Z tego co wiem w Poznaniu jest dość dużo hodowli wiem sama sprawdzałam Rogonia, Trzy Światy, True Story. Na forum Border collie jest dużo o hodowlach

• Margo locked and unlocked this topic