Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój cotonek ostatnio zamiast czarnego nosa ma odbarwiony, szary nosek. Trochę się martwię czy jest to kwestia pigmentu, pory roku (na zimę blakną, w lecie są czarne) czy kwestia braku witamin?

Posted

No niestety Asiexus masz psiaczka z tzw Winter nose _ tzn zimowy nosek. Niektóre niektóre cotonki maja ten problem ( to wynik problemu z pigmentem) . Niestety jeżeli szykujesz sie na wysawy to o sezonie zimowym mozesz zaponieć , bo każdej zimy w wyniku braku słoneczka będzie taki blady nosek. Ale nie martw sie na wiosne wróci czarny lśniący kulfonek ;)
I nie zmieni to żadna witamina i żadna super karma ;)

Posted

A czy podawanie w okresie zimowym witaminki D też nie pomaga w takiej sytuacji ? Pamiętam (jeszcze), że jak mój syn był malutki to lekarz zalecił zimą podawanie witaminki D ze względu na brak słońca.

Posted

Dziękuję, za odpowiedź. Uspokoiłam się, że to nie jest kwestia choroby, ale zwykłego pigmentu:)
Przeczytałam też artykuły w necie i widzę, że wiele, szczególnie białych psiaków ma ten "problem".

Czy wit. D pomoże? Wydaje mi się, ze nie na pigment. Może algi !?!?

Posted

Witaminka D przez psiaki jest nieprzetwarzana ... to słowa weta bo ja chciałam podawac moim psiakom jak były małe ( na krzywice) ... kiedys 10 lat temu tak sie robiło ... no ale nie było takich dobrych karm ;)
hiiii ja mojej małej córci też teraz podaje witaminke D
Algi są zdrowe i możesz podawać ale tego noska to niestety nie zmieni... tylko nie przesadz z algami bo wszystko jest zdrowe jak jest w dozwolonych ilosciach .
Proponuje sie tym noskiem nie przejmowac .,,.

Posted

Jakby była nieprzyswajalna, to nie dodawaliby jej do karm przemysłowych ;) A tak na serio, to jest wchłaniana z przewodu pokarmowego, ale z dużymi stratami. Przyswajalność wit. D3 jest na poziomie max 40%

Posted

W takim razie nosem się już nie przejmuje:)

A co jeśli chodzi o uszy? Czyścicie je swoim cotonkom ? Jeśli tak to czym i jak często?
Nie chciałabym robić tego za często, bo wiadomo, wosk jest naturalną warstwą ochronną, mogę więc działać na niekorzyść.

Posted

[quote name='bachar']Jakby była nieprzyswajalna, to nie dodawaliby jej do karm przemysłowych ;) A tak na serio, to jest wchłaniana z przewodu pokarmowego, ale z dużymi stratami. Przyswajalność wit. D3 jest na poziomie max 40%[/QUOTE]

dobrze wiedzieć ;)

a co do czyszczenia uszków to po pierwsze wyrywamy włoski jakie ma nagromadzone nasz pupill.. u kazdego jest to sprawa indywidualna ;)
Ja czyszcze uszki raz na dwa tygodnie ale jak cos sie dzieje bardziej niepokojacego to cześciej i zazwyczaj po kapieli ;)
Srodki mysle że wszystkie dostępne na rynku .
nie mam jakis preferencji co do tych produktów ;)