Guest Marta191991 Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Cześć! Niedługo będę miała w domu małego szczeniaka. Macie jakieś propozycje jak ustalić mu rytm dnia? ile czasu po jedzeniu ma wyjść, ile powinien spać, kiedy się bawić, kiedy jeść. Zależy mi na tym żeby w miarę przewidzieć czas jego wypróżniania i jak najszybciej nauczyć w ten sposób czystości. Pozdrawiam M.K. Quote
Błyskotka Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Nie da się ustalić dnia psa tak aby wszystko miało dany czas. Tyczy to się zwłaszcza snu i zabawy. Nie może być przecież takiej sytuacji że szczeniak sobie smacznie śpi a ty go budzisz bo pora na zabawę czy siku ;). Quote
Guest Marta191991 Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Nie zupelnie o to mi chodzilo. Szkoleniowcy i hodowcy zalecają by szczeniakowi ustalić orientacyjny rytm dnia. Chodzi mi o to np ile czasu po jedzeniu powinien wyjsc, i sie wybiegać Quote
Błyskotka Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Po jedzeniu, piciu, śnie i zabawie maluszki zazwyczaj załatwiają swoje potrzeby więc jest okazja do nauki czystości. Zabawa po posiłku czy wybieganie się nie bardzo jest wskazane. Najlepiej odczekać jakąś godzinkę. Quote
Guest Marta191991 Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 dziękuje bardzo za odpowiedzi a ile czasu szczeniak powinien spac w dzień? Quote
Taya Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 [quote name='Marta191991']dziękuje bardzo za odpowiedzi a ile czasu szczeniak powinien spac w dzień?[/QUOTE] Tyle, ile chce i potrzebuje. Różne są szczeniaki- jedne takie "miskowate" i spokojne, a drugie potrzebują mniej snu. Dostaniesz szczeniaka, to zobaczysz jak sie zachowuje. Quote
vanili Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 ale jedzonko to byłoby dobrze, gdyby dostawał mniej więcej o ustalonych porach w ciągu dnia Quote
AK47 Posted July 21, 2011 Posted July 21, 2011 Pies uwielbia rutynę! Wszystko zalerzy od rasy czy to ruchliwy terier czy spokojny molos(buldog) chociaż jeszcze każdy pies jest inny jedne sa leniwe inne potrzebują więcej ruchu. Jeżeli masz swój plan dnia dostosuj go lekko do psa. Podam muj przykład. Zawsze wstawałem o 9 rano nastepnie sniadanie kawa toaleta ok 10:30 do pracy. Teraz jak mam pieska wstaje 8:30 szybka kawa następnie spacer ok 45-60 min. Pużniej jem sniadanie a zaraz po tym psiaczek.Wieczorem dugi spacerek ok 1,5 godziny. o godz 20-21 co 2 dzień ma jeszcze jeden spacer ok 14 ok 30 min. Mam nadzieje że jak dorośnie znajdę dla niego więcej czasu. Jeżeli mi się nie uda to dla rozładowania energi zamierzam mu załatwić plecaczek. Pies ma w genach podróżowanie Więc spacery są najważniejsze. Mój jedzonko dostaje 3 razy dziennie zawsze po spacerze chyba że mnie niema to popołudniowa porcję mu zostawiam Quote
Recommended Posts