Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
mam mieszańca owczarka niemieckiego pies we wrześniu skończy 9 lat - nazywa się Badi:)
Mam z nim ogromny problem, mimo wieku jest psem bardzo ruchliwym i bardzo lubi biegać i gonić kamienie nie mam serca mu zabraniać, ale gdy tylko się przesili cierpi - bolą go łapy i stawy. Ma bardzo sztywne stawy, raz na jakiś czas idę z nim do weta gdy na prawdę jest z nim źle. Płacę zwykle za zastrzyki 70zł :( - dla mnie to dużo.. a do tego skutki uboczne są straszne konieczność wychodzenia z psem co 2h - strasznie dużo pije i strasznie dużo sika...

Ostatnio weta powiedziała mi że powinnam zaopatrzyć się w lek o nazwie CARPRODYL 100MG - w internecie znalazłam że kosztuje 5zł za jedną tabletkę.. pies waży około 40 kg. Nie powiedziała mi ile ewentualnie będzie mu trzeba tego podawać tzn ile tabletek jak czesto itp.

Na tym forum znalazłam że można psu podac KETONAL. Sama go stosuje gdy bolą mnie plecy - stad moje pytanie czy ktoś z was stosował u swojego pupila lek ludzki KETONAL? Jeśli tak - jak dawkować ? stosowac doraźnie jeśli będę widziec że go boli? czy profilaktycznie...? Czy mu się tym nie zaszkodzi?

Czy może ktoś wie czym możnaby zastąpić ten CARPRODYL? Może czymś tanszym bądź gdzie można kupić ten lek... i jaka może być jego cena ewentualnie za całe opakowanie?

mój śpioch
[IMG]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/182597_1847086785828_1500434987_31976618_8309916_n.jpg[/IMG]

Posted

canidryl tańszy-u nas 100 mg kosztuje 3,5.ketonal można dawać domięśniowo lub dożylnie,ale albo dorażnie "jak boli"lub tylko przez 2 dni-ja mówi ę o ketonalu inj.najlepiej dawaj mu "psi"
a,nie zapomnij o glukozaminie i chondroitynie

Posted

a czy ten lek canidryl to się podaje codziennie? czy też jeśli pies ma gorsze okresy i bola go łapki i stawy.. martwi mnie to że go boli.. z jednej strony jest strasznie żywy.. chce biegać ciągle sie bawi piłka wszyscy myślą że on jest młody... a to już 9 letni pies... i z jednej strony nie chce mu zabierać radości życia a z drugiej nie chce patrzeć na jego cierpienie jak się wybiega.. i bądź tu mądry...

Posted

właśnie w tym tkwi problem-nie powinien hasć za patykami i pilkami0przeciwbólowe p/zapalne maskuja tylko problem-nie boli więc brykam i pogłębiam tylko swój problem,spacery na smyczy ,ewentualnie bez smyczy bez rzadnych skoów wyskoków.co do stosowania schemat leków zawierających w swym składzie karprofen jest taki sam

Posted

Dziękuje Ci bardzo za pomoc. Jeszcze pytanie te leki mozna kupić jedynie u weterynarza? czy jest może jakaś strona internetowa hurtownia czy cos gdzie można kupić któryś z tych leków? jeszcze raz dziekuje będę musiała mojego pieska przystosowac do.. staruszkowego trybu zycia;) pozdrawiamy

• 2 years later...
Posted

Ja kupiłam lek Carpodyl F 100 po 3 zł tabl u weta. Kupiłam 5 tabl dla 11 letniego dalmatyńczyka, który również ma dużo ruchu i szczególnie po deszczach boli go przednia łapa. 1 tabl na dobę dla psa o masie do 30 kg, jeżeli nie działa można podać 1 i pół tabletki na raz na dobę. Jest też Amimeloxan 2ml 1 raz dziennie to jest w płynie też kupuję u weta 3 zł sztuka. To są leki przeciw zapalne przeciw bólowe. Cena zależy od weta, każdy ma inną , w czerwcu płaciłam po 2 zł za sztukę.