Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witajcie,
moj Neruś ma pękniętą poduszkę na przedniej łapce. leci mu aż krew. narazie posmarowałam maścią witaminową i założyłam skarpete (żeby nie brudził).
czy znacie jakiś okład (np. żeby gaze zmoczyć) i owinąć bandażem? wiem, że można smarować wazeliną itp. ale co zrobić jak krwawi?

Posted

Mam ten sam problem z którym walczę.
Przede wszystkim trzeba zabezpieczyć łapy, u nas non stop są wylizywane co powoduję podrażnienie przez co rany mogą się powiększyć no i gojenie trwa dłużej.
Polecam po każdym spacerze przemyć łapy ... a potem przemywać bądź w mocniejszych przypadkach robić okłady z rivanolu. Na spacery smarować maścią witaminową bądź wazeliną....chyba że psiak zgadza się na buty.

Życzymy szybkiego powrotu do zdrowia

• 7 months later...
Posted

Ważne jest aby zabezpieczyć łapy,aby nie pies nie podrażnił rany i żeby szybciej się goiła. Ważne też aby zadbac o pielęgnacje, przemywać łapy po spacerach, smarować mascią. Można uszkodzoną łapę zawijać w opatrunek i regularnie zmieniać, tylko nie wiadomo czy pies nie będzie go zdzierał zębami.

• 8 months later...
Posted

Według mnie stały opatrunek w tym wypadku nie jest korzystny, ponieważ uniemożliwia dostęp powietrza przez co pęknięcie trudno się goi. Dobrą metodą jest, przemycie łapy środkiem odkażającym, a następnie systematyczne smarowanie maścią z witaminą A lub linomagiem.

• 8 months later...
Posted

[quote name='Leon22']Na rany polecam Ran-Stick, preparat który przyspiesza gojenie i dodatkowo nawilża skórę łap. A jak łapki będą już zdrowe to uzywaj czegoś silnie natłuszcającego, żeby sytuacja się już nie powtórzyła. Moja kumpela stosuje winter szoes i jest zadowolona.[/QUOTE]

Rowniez mamy problem z lapkami.W naszym przypadku sprawdza sie sudocream z apteki(silnie nawilzajacy-tworzacy bezpieczna powloke). Polecila Nam go pani,ktora jest hodowca westow.Sprawdzony-polecam!

• 1 year later...
Posted

Ja na szybką regenarcje polecam Solcoseryl (maść z krwi cieląt) -- a na szorstkie opuszki maść z vit. A (smarowac na noc jak psiak spi by nie zlizywał) :smile:

---

a na otwarte rany, jest taki proszek 'Dermatol' ktory wsypuje sie do rany, działa na zasadzie mąki - zakleja. Krew przestaje ciec, wtedy posmarować Solcoserylem, ewentualnie jeszcze wczesniej trybiotykiem (działa przeciwzapalnie)

• Like 1