pa-ttti Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 Wielu z nas po "wpadce" suczki decyduje, że urodzi ona szczenięta, i poszuka się dla nich nowych domów...Jest to duży problem, szczególnie jeśli mają to być kundelki, lub zupełnie nieplanowane krycie rasowej suni. Znalazłam ciekawy artykuł: [url]http://www.staff-bull.info/_zdrowie_art10.php[/url] Porównane są tu 3 metody: sterylizacja aborcyjna, podanie estrogen-hormonu, oraz zupełnie nowy lek-ALIZIN. Zainteresowałam się tematem, ponieważ 2 dni temu moja sunia została zupełnie nieplanowanie pokryta pieskiem(tej samej rasy). Sunia miała pół roku temu szczenięta, kolejne planowałam dopiero za rok, poza tym teraz właśnie kończę jej championat i musi być w kondycji, nie mówiąc już o tym że ten pies absolutnie nie był wybrankiem dla suczki...Rozmawiałam z wetem, poczytałam trochę w necie, i zdecydowałam Że podam jej ALIZIN. Jest on bezpieczny, nie powoduje skutków ubocznych, i nie wpływa na dalszą płodność suczki. Plus jest też taki, że można go podać aż do 4 tygodnia ciąży. Quote
Błyskotka Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 pa-tti jak nie odizolowujesz suki od psów jak ma cieczkę ? Quote
pa-ttti Posted February 1, 2011 Author Posted February 1, 2011 oczywiście że tak. w zasadzie to mamy tylko jednego psa, więc to jego odizolowuję a nie suczki. ale temat dotyczy czego innego, także nie będę rozwijać tej odpowiedzi. Quote
natka.jezewska Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Dobrze, że świat idzie tak do przodu i można zapobiec niechcianym ciążą, ale to tak jak w przypadku człowieka zabójstwo szczeniąt. A ten lek jest na receptę? i wszystko jest zgodne z prawem? Quote
pa-ttti Posted August 30, 2012 Author Posted August 30, 2012 lek podaje lekarz weterynarii, nie można go kupić w aptece (chyba). Po podaniu mojej suni nie było żadnych skutków ubocznych, czuła się dobrze, a kolejną cieczkę dostała planowo i normalnie zaszła w ciążę. Zastrzyk dostała następnego dnia po nieplanowanym kryciu. W takim czasie nie uważam żeby było to zabójstwo szczeniąt, bo szczeniąt jeszcze nie było. Quote
gryf80 Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 wszystko jest zgodne z prawem jak najbardziej,leku nie można kupić w aptece Quote
Recommended Posts