Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wielu z nas po "wpadce" suczki decyduje, że urodzi ona szczenięta, i poszuka się dla nich nowych domów...Jest to duży problem, szczególnie jeśli mają to być kundelki, lub zupełnie nieplanowane krycie rasowej suni.

Znalazłam ciekawy artykuł:
[url]http://www.staff-bull.info/_zdrowie_art10.php[/url]

Porównane są tu 3 metody: sterylizacja aborcyjna, podanie estrogen-hormonu, oraz zupełnie nowy lek-ALIZIN.

Zainteresowałam się tematem, ponieważ 2 dni temu moja sunia została zupełnie nieplanowanie pokryta pieskiem(tej samej rasy). Sunia miała pół roku temu szczenięta, kolejne planowałam dopiero za rok, poza tym teraz właśnie kończę jej championat i musi być w kondycji, nie mówiąc już o tym że ten pies absolutnie nie był wybrankiem dla suczki...Rozmawiałam z wetem, poczytałam trochę w necie, i zdecydowałam Że podam jej ALIZIN. Jest on bezpieczny, nie powoduje skutków ubocznych, i nie wpływa na dalszą płodność suczki. Plus jest też taki, że można go podać aż do 4 tygodnia ciąży.

Posted

oczywiście że tak. w zasadzie to mamy tylko jednego psa, więc to jego odizolowuję a nie suczki.

ale temat dotyczy czego innego, także nie będę rozwijać tej odpowiedzi.

• 1 year later...
Posted

lek podaje lekarz weterynarii, nie można go kupić w aptece (chyba).
Po podaniu mojej suni nie było żadnych skutków ubocznych, czuła się dobrze, a kolejną cieczkę dostała planowo i normalnie zaszła w ciążę.
Zastrzyk dostała następnego dnia po nieplanowanym kryciu. W takim czasie nie uważam żeby było to zabójstwo szczeniąt, bo szczeniąt jeszcze nie było.