agacia Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 Ja tylko wiem,ze pies domowy to canis familiaris,ale jak syberian husky to nie. Ale moze husky to po prostu husky :wink: Quote
Nat Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 canis lupus familiaris to pies. husky watpie zeby byl po lacinie, po przeciez ta rasa sprowadzono do Europy dopiero w XX wieku, po za tym chyba zadna rasa nie ma odpowiednika w lacinie ;) Quote
Nat Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 w sumie nie wiem, nie spotkalam sie jeszcze nigdy. ale co tam, mozna stworzyc, to byloby cos w rodzaju... canis lupus siberianus :wink: :P Quote
Manu Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 Tajraga, Ty nam na ambicję nie wpływaj...! :nono: :lol: Masz tu linka do linków, ale z tego, co przejrzałam, nie liczyłabym na znalezienie tego tłumaczenia... :( Quote
mania23 Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 Nat.....chyba niema czegos takiego jak canis lupus familiaris.... :roll: canis lupus to wilk (taki z lasu) a canis familiaris to pies (wszystki rasy) sorki ze sie wtrącam mania Quote
Nat Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 no wlasnie ja slyszalam - tylko nie wiem czy zostalo to ofiacjalnie potwierdzone: canis lupus to wilk - a chyba w latach '40-tych jakis naukowiec zmienil psa canis familiaris na canis lupus familiaris - z racji tej, ze pies pochodzi o wilka i jest jakby udomowionym wilkiem (DNA maja takie same). Jak dla mnie calkiem logiczne rozumowanie... :roll: Quote
Manu Posted December 10, 2003 Posted December 10, 2003 Słuchajcie, swego czasu próbowałam dojśc do ładu z tą systematyką wilków i psów, bo sama się w tym gubiłam. :-? Dalej nie jestem pewna, ale wyszło mi tak: RZĄD: Carnivora (Ssaki drapieżne) RODZINA: Canidae (Psowate) RODZAJ: Canis GATUNEK: 1. Canis Lupus (Wilk Szary) [w tym PODGATUNKI: Wilk meksykański, Wilk arktyczny,Wilk Polski (Canis Lupus Lupus) i wiele wiele innych...] 2. Canis Familiaris (Pies domowy) 3. Canis Latrians (Kojot) 4. Canis Rufus (Wilk czerwony) i inne W Europie jest około 8-9 podgatunków Canis Lupus, w Ameryce Płn. około 24. Ta nieścisłość wynika stąd, że różni "systematolodzy" mają rózne zdanie. :wink: Tak samo niektórzy używają zamiennie określeń RODZAJ i GATUNEK w tym wypadku (jest wtedy RODZAJ/GATUNEK: Canis Lupus) To taki malutki wykładzik z mojej strony... :wink: Quote
Cobra Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 a jak husky jest w jezyku z kraju jakiego pochodzi czyli matki rosji?? Quote
donna Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 a jak husky jest w jezyku z kraju jakiego pochodzi czyli matki rosji?? Сибирский хаски - sibirskij haski :) Quote
party Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 Sprobuje przeszukac jeszce ksiazkowe systematyki, no chyba ze juz Ci nie potrzbne :) Ale sadze ze to powinna gdzies byc, bo jak mialam pisac prace na olimpiade o Nuce :P To wiem ze profesorka moja gdzies miala mi dac ta nazwe ..zorientuje sie :) Quote
party Posted December 14, 2003 Posted December 14, 2003 Pewnie,sprobuje,ale to dopiero na tygodniu jakos:( Quote
mag Posted December 15, 2003 Posted December 15, 2003 Nie moze istniec nazwa husky po lacinie i nie powstaja zadne nowe nazwy w tym jezyku, poniewaz lacina jest jezykiem martwym, to znaczy, ze nie ma nigdzie na swiecie grupy ludnosci, ktora uzywa laciny jako jezyka rodzimego. Lacina jest jezykiem teksow pisanych i ma ograniczony zasob slow. Quote
mag Posted December 15, 2003 Posted December 15, 2003 mag. nie do konca sie z Toba zgodze... moze i nie uwyza jej zaden lud.. ale jak juz napisalam wszystkie gatunki, nie wiem czy rasy nazywane sa po łacinie, i to nie tylko te odkryte przed XX wiekiem, ale równiez te ktore odryto dzis, odkryte zostana jutro... keidys czytalam ze w Amazonii kazdego dnia odkrywa sie kilka nowych gat. motyli i drzew... i co? no i one musza miec lacinskie nazwy.... bo tak wyglada systematyka ze ich sie uzywa i sa to okreslenia miedzynarowode, niezalezne od danego jezyka..wiec Siberian Husky..tezmoze miec odpowiednik - moze ale nie musi..ale tylko z tego wzgl. ze to rasa a nie gatunek, a nie ze lac. jest matwym jezykiem Tajraga przez 4 lata uczylam sie laciny w liceum a pozniej 3lata na studiach. Nadawanie nazw systematycznych odbywa sie na nieco innej zasadzie. Nie tworzy sie nic nowego. Quote
party Posted December 15, 2003 Posted December 15, 2003 Taj,rozmawialam z babka od biologii i powiezdiala,ze musi byc taka nazwa,ale to trzba by w zwiazku pytac o jakas taka ksiege, bo nawet jesli mialabys super systematyke to tam nie byloby wszytskiego tylko,zalozmy przykladowe, a z reszta jest problem, bo jest "tego" teraz tyle,ze sa problemu,kiedy gatuenka kiedy rasa, bo sie niekrzyzuja i cos tam :P jakos mi to tlumaczyla,ale koniec koncem wyszlo na to ze najlepiej udac sie z ta sprawa do zwiazku :) Quote
party Posted December 15, 2003 Posted December 15, 2003 Co do tej kobiety to szczerze mowiac nie bylabym taka pewna ... :P Ale sadze ze akurat tu madrze mowila, bo sie malo zastanawiala i w ogole :) od razu mi odp.:) Jesli sie udasz do zwiazku, to mysle ze wszelskie watpliwosci Twoje sie rozwieja :) Quote
Recommended Posts