Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sucza Sonia dopiero się uczy zna 2 komendy (ale nie w perfekcji) aport i chodź. CZciałbym jeszcze ją nauczyć siad, noga, waruj lecz ona nie zabardzo mnie rozumie, może znacie jakiś łatwe sposoby na naukę ?

Zapomniałem dodać Sonia ma prawie 1,5 roku.

Posted

Ja znam.. Przeczytaj post w grupie 9-psy ozdobne "wychowanie małych psów" może spóbujesz wykorzysatć moje propozycje?
ja "stań" i "waruj" nauczyłam moją Maltę w wieku 15 miesięcy:)

Posted

Siad i waruj bardzo szybko nauczysz psa zapomoca smakołyków(sucha karma,kawałeczek żółtego serka).bierzesz smakola -przelatujesz przed nosem do góry nad głowę psa i prowadzisz powoli az za nią.W tym momencie mówisz "siad".pies podążajac nosem i wzrokiem za smakolem usiądzie,bo po prostu inaczej nie może dojrzeć smakola.Oczywiście szybko smakolem nagradzamy:)
Waruj na tej samej zasadzie.latwiej nauczyć psa z pozycji "siad'.Więc pies siedzi,bierzesz smakola i powoli przesuwasz go do ziemi-"waruj".Pies się połozy.I nagroda.
WAŻNE!Jesli pies nie wykona komendy nie powtarzaj jej kilka razy,bo pies nie skojarzy "siad" z siadem tylko w końcu skojarzy "siad,siad,siad,".
jesli pies nie wykona komendy,przerwij na chwilę,zignoruj,w żadnym wypadku nie baw się.Zabawa też jest nagrodą i pies zrozumie,że dobrze zrobił nie wykonując komendy;)

Skoro Twoja sucz umie aprotować i przypuszczam,że to lubi możesz wykorzystać piłkę zamiast smakoli.Piłką robisz to samo co smakołykami a w nagrodę rzucasz piłkę.To bardziej pożyteczne,bo smakole i tak się w końcu powoli odstawia,a pilka fajnie nakreca.

Posted

[quote name='14ruda']S
Waruj na tej samej zasadzie.latwiej nauczyć psa z pozycji "siad'.Więc pies siedzi,bierzesz smakola i powoli przesuwasz go do ziemi-"waruj".Pies się połozy.I nagroda.
[/quote]
moja sucz jak siad zakumala od razu tak z waruj ta metoda byly problemy.. za nic sie nie chciala polozyc. tylko robila taki "uklon" badz szczekala badz obskakiwala w kolko ta reke ze smakolem.
wiec jest jeszcze jeden podobny sposob, ja tak nauczylam. otoz zasada ta sama ALE- bierzesz jakis stolek, suszarke do zawieszania ubran, mozna sprobowac zpod lozka :p- generalnie cos co ma niziutka poprzeczke. i ja zza tej poprzeczki dolnej stolka dawalam ten smakolyk, tak ze pies musial ryjkiem do ziemi bo z gory sie nie dalo. i super wyszlo! polecam

Posted

Z moim psem tez był problem z waruj, robiłam tak jak shangri_la, ale nei przynosiło to większy rezultatów, Puśka za to łapnęła w mig i to głównie dzięki niej Rambo zakumał o co chodzi, poprostu strasznie się cieszyłam że Puśka sie kładła i Rambo to widział, myślę, że chciał być taki jak ona

Posted

Tak naprawdę psa można szkolić bardzo różnie.Ile pomysłów żeby pies nas zrozumiał tyle metod.Każdy kombinuje jak może.Czasem pies zrozumie jakąś wymyślną metadę zamiast tej najprostszej:)

Posted

[quote name='shangri_la']moja sucz jak siad zakumala od razu tak z waruj ta metoda byly problemy.. za nic sie nie chciala polozyc. tylko robila taki "uklon" badz szczekala badz obskakiwala w kolko ta reke ze smakolem.
wiec jest jeszcze jeden podobny sposob, ja tak nauczylam. otoz zasada ta sama ALE- bierzesz jakis stolek, suszarke do zawieszania ubran, mozna sprobowac zpod lozka :p- generalnie cos co ma niziutka poprzeczke. i ja zza tej poprzeczki dolnej stolka dawalam ten smakolyk, tak ze pies musial ryjkiem do ziemi bo z gory sie nie dalo. i super wyszlo! polecam[/quote]

Ta metoda się nie sprawdzi ponieważ moja psinka nie ma wstępu do domu, może wchodzić ale tylko do przedpokoju,a dalej boi się iść.

A z tym aportowaniem to jest różnie nieraz bardzo ładnie aportuje piłkę kładzie koło mnie, a nieraz jak się jej rzuci to ona w zębach nosi i tak nią "szpanuje" :roll: