Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam 5-miesięcznego szczeniaka rasy west terrier, piesek na początku jadł purine, później po konsultacji z panią weterynarz namówiła mnie na royala (pani weterynarz stwierdziła, że to najlepsza karma na rynku- pomijając fakt, że w jej gabinecie można było nabyć ów karmę), po tej karmie niestety piesek czuł się źle (2tygodniowa biegunka i kuracja zastrzykami z antybiotykiem). Po przejrzeniu stron internetowych, sama stwierdziłam, że to jednak karma i zdecydowałam się na kupienie karmy Valp Lamm & Ris firmy husse, wszystko po tej karmie się ustabilizowało, piesek je ją z chęcią, jednak sierść na karku i wzdłuż kręgosłupa zaczęła się robić ruda... :/ jest karma z firmy husse która jest przeznaczona dla psów o białej sierści (Lax & Ris) jednak jest ona przeznaczona dla psów dorosłych. Moje pytanie brzmi następująco, czy zna ktoś dobrą karmę dla westa SZCZENIAKA prawdopodobnie uczulonego na kurczaka, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Posted

Witam,

Jeżeli Pani Westik jest uczulony na kurczaka to Valp Lamm&Ris był dobrym wyborem. Jest to karma hipoalergiczna przeznaczona dla szczeniąt – jedynym źródłem białka zwierzęcego jest w niej jagnięcina, poza tym jest bezglutenowa a gluten również bywa często przyczyną alergii.

Brązowienie o którym Pani pisze nie jest objawem choroby lub złego działania karmy, a wynika przede wszystkim z zawartości w karmie miedzi i betakarotenu. Valp Lamm&Ris ma obniżoną zawartośc tych dwóch składników ale widocznie jest to wciąż za dużo dla Pani psa. Niestety nie mamy w ofercie karmy dla szczeniąt z jeszcze niższą zawartością miedzi i betakarotenu. Lax&Ris to karma dla psów dorosłych i nie będzie dobra dla pięciomiesięcznego szczeniaka – w przypadku małych ras zalecamy stosowanie jej od co najmniej 10 miesiąca.

W przypadku karm innych marek proszę zwrócić uwagę na zawartość tych dwóch, wyżej wymienionych składników.

Posted

Ja bym raczej pozostał na Valpie, bo przebarwienia to kwestia tylko estetyczna, a za kilka miesięcy będzie mozna podać już karmę dla dorosłych. Po sensacjach które wyszły po przejściu na RC bałbym się eksperymentów, bo rdzawe przebarwienia nie wpływaja na zdrowie, a dwutygodniowa biegunka niestety tak.

• 3 years later...
Posted

Ja tez bym pozostała na tym, co psu nie szkodzi, bo jeżeli ma wrażliwy przewód pokarmowy, a zaczniesz mu zmieniać karmy, to problem może być dużo gorszy niż ciemniejsza pręga na grzbiecie....

• Downvote 1