Kaidar Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 czyli jednym słowem najlepiej mówić/ prosić o yorka ale tego mniejszego (przykładowo tutaj podaję słowo "mniejszy").... o ile to nie będzie błędne... Quote
nane Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='Kaidar']czyli jednym słowem najlepiej mówić/ prosić o yorka ale tego mniejszego (przykładowo tutaj podaję słowo "mniejszy").... o ile to nie będzie błędne...[/quote] [CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]tak określenie York miniaturka wymyślili pseudohodowcy aby latwiej sprzedac szczenięta :roll: a teraz używają takiego określenia nawet niektórzy hodowcy :roll: we wzorcu jest napisane, iż Yorkshire Terrier powinien ważyć do [B]3,1kg[/B] niedawno w USA odbyło się sympozjum na temat Yorkshire Terrierów i był poruszany m.in. temat wagi :cool1: [/COLOR][/FONT] [/CENTER] Quote
Kaidar Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 dobrze że ktoś w końcu powiedział mi o co chodzi z tą "miniaturką"... będę już teraz używała określenia na yorki do 2,5 kg - york ale z tych mniejszych.... Quote
ola46 Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 To tak jak z ludźmi jeden jest mniejszy inny większy, jeden waży 50kg a inny 150 ale w każdym przypadku człowiek to człowiek, a nie człowiek miniaturka lub człowiek gigant lub cesarski(taka nazwa już też padła). A że jeden york waży 1,5kg a inny 5 to zależy już od jego rodziców i diety. Ale idealna waga yorków wystawowych to 2,0 do 3,5kg, te najmniejsze do wystaw nie są dopuszczane, bo jest to wada, tak samo jak te co ważą 6kg i lepiej. Quote
tigrunia Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Bywa też tak, że York ważący 2 kg mierzy 25 cm w kłębie a 3 kg ma 20 cm w kłębie i co ? Który jest miniaturką ? :diabloti: Quote
nane Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='ola46'] te najmniejsze do wystaw nie są dopuszczane, bo jest to wada, tak samo jak te co ważą 6kg i lepiej.[/quote] [CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]z tym akurat się nie zgodzę sama mam sucz waży 1,5kg i o dziwo wygrywała na wystawach zawsze dostawała oceny doskonałe i była na lokatach zarówno w kraju jak i za granicą :p teraz już nie jest pokazywana jest zdrowa, trzyma się świetnie i nawet została mamusią ślicznego chłopca ot taki psikus :evil_lol: [/COLOR][/FONT][/CENTER] Quote
Kaidar Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 przyznaję że popełniłam błąd używając słowa "miniaturka" ale już mi zostało wyjaśnione o co biega z tym i jak już będę mówiła yorku ale mniejszym (wagowo także) Quote
Magda Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Słowo "miniaturka" powstało w celach marketingowych, żeby sprzedać "yoreczki do torebeczki":cool1: Teraz wszystko dąży do miniaturyzacji to dlaczego nie pies... Mi to słowo kojarzy się z handlarzami sprzedającymi rachityczne, chore psy. Quote
ladyyork Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='tigrunia']Bywa też tak, że York ważący 2 kg mierzy 25 cm w kłębie a 3 kg ma 20 cm w kłębie i co ? Który jest miniaturką ? :diabloti:[/quote] tirgunia nie ładnie z ludzi żartować ,kto jak kto ale ty napewno wiesz co i jak:evil_lol: ,ale dla tych co nie wiedzą york powinien mieć wzrost i wagę; Wzrost; od 22cm do 24,5cm-25cm. Cięzar; Kiedyś do 3,5kg obecnie 3,1kg. Nie powinien być mniejszy niż 2,0kg Choć w różnych książkach róznie piszą Quote
nane Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='ladyyork']tirgunia nie ładnie z ludzi żartować ,kto jak kto ale ty napewno wiesz co i jak:evil_lol: ,ale dla tych co nie wiedzą york powinien mieć wzrost i wagę; Wzrost; od 22cm do 24,5cm-25cm. Cięzar; Kiedyś do 3,5kg obecnie 3,1kg. Nie powinien być mniejszy niż 2,0kg Choć w różnych książkach róznie piszą[/quote] [CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]ladyyork a możesz mi powiedzieć gdzie znalazłaś info o wzroście i wadze? :oops: z tego co wiem we wzorcu napisana jest tylko waga do 3,1kg ;) i to wzorca powinniśmy się trzymać w książkach każdy może sobie pisac co chce :roll: [/COLOR][/FONT] [/CENTER] Quote
tigrunia Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='ladyyork']tirgunia nie ładnie z ludzi żartować ,kto jak kto ale ty napewno wiesz co i jak:evil_lol: ,ale dla tych co nie wiedzą york powinien mieć wzrost i wagę; Wzrost; od 22cm do 24,5cm-25cm. Cięzar; Kiedyś do 3,5kg obecnie 3,1kg. Nie powinien być mniejszy niż 2,0kg Choć w różnych książkach róznie piszą[/quote] Skąd to info ladyyork ?? :crazyeye: Moje w takim razie sie nie nadają :diabloti: Jess ma 20-21 cm w kłębie ale chociaż wagowo pasuje a Buff znów 22 w kłębie ale 2 kg to ona nie ma :shake: :evil_lol: Quote
ladyyork Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='tigrunia']Skąd to info ladyyork ?? :crazyeye: Moje w takim razie sie nie nadają :diabloti: Jess ma 20-21 cm w kłębie ale chociaż wagowo pasuje a Buff znów 22 w kłębie ale 2 kg to ona nie ma :shake: :evil_lol:[/quote] a z jakiejś książki nie pamiętam dokładnie jakiej bo nie moja. Dałam przykład z książki bo miałąm tak zapisane jednak co info to w każdej książce inne,a twoje się napewno nadają ,sa piękne:loveu: Quote
ladyyork Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New][COLOR=magenta]wzorca powinniśmy się trzymać [/COLOR][/FONT] [FONT=Courier New][COLOR=magenta]w książkach każdy może sobie pisac co chce :roll: [/COLOR][/FONT][/CENTER] [/quote] Zgadzam się ;) Quote
Kaidar Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 od dzisiaj mam yorka (22 czerwca skończy 3 miesiące).. wzięłam go od matki która była oceniana dzisiaj na wystawie psów w Lublinie i dostała ona jedną z lepszych ocen.. jak zobaczę w kartę to napiszę z jakiej hodowli bo w tej chwili nie pamiętam... Quote
myszorcia Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 myślę że trudno jest dokładnie określić do kiedy rosną yorki:) to zależy:) mój york jest z tych większych na 5miesięcy i waży 3,2kg, ale obserwuje już od miesiąca że waga stanęła.. więc myślę że duzo większy nie urośnie:) a co do miniaturek to uważam że mają bardzo słabiutki włos..przynajmniej te które widziałam..ostatnio mój weterynarz powiedział mi że prawdziwe yorki ważyły 6-8 kilo.. a teraz są krzyżówki.. a te miniaturki 1kg to już w ogóle odjazd.. i dlatego mają tyle problemów zdrowotnych Quote
ewa2909 Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 [quote name='myszorcia']a co do miniaturek to uważam że mają bardzo słabiutki włos..przynajmniej te które widziałam..ostatnio mój weterynarz powiedział mi że prawdziwe yorki ważyły 6-8 kilo.. a teraz są krzyżówki.. a te miniaturki 1kg to już w ogóle odjazd.. i dlatego mają tyle problemów zdrowotnych[/quote] A u nas co do włosów jest na odwrót. Aksa -"kundelek"york w standarcie ma mało i lichutkie te swoje włoski.:shake: Tofik-malutki piesek z papierami ma za to piękny i gęsty włos:multi: Quote
Kaidar Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 mój pierwszy york co ważył 2,5 kg to miał ładny włos, nie osłabiony.. widać było włosie że zadbany jest... obecny szczeniaczek yorka (obecnie waży 1,8 kg a ma niecałe 3 miesiące więc będzie z tych większych) ma taką gęstą sierść... więc osobiście uważam że to zależy od osobnika... Quote
ladyyork Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 [quote name='Kaidar'] obecny szczeniaczek yorka (obecnie waży 1,8 kg a ma niecałe 3 miesiące więc będzie z tych większych) ma taką gęstą sierść... więc osobiście uważam że to zależy od osobnika...[/quote] Waga nie ma tu nic do żeczy, moja sunia miałą 1500 jak miałą 3 miesiące i nagle staneła na wadze ,teraz jej waga wacha się między 2300-2350 bo dobrym utuczeniu;) Quote
Kaidar Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 wagę podałam tylko po to żeby nakreślić że tak powiem wielkość yorka anie po to żeby przy pomocy wagi określać jakość włosa... Quote
pa-ttti Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 oj waga nie ma z włosem nic wspólnego. im bliższy wzorcowi jest york, tym lepszy ma włos i tyle:) Quote
Jofka Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 Yorki co do zasady rosną do 10 miesiąca:lol: We wszystkich moich mądrych książkach-wzorzec rasy -do 3,1 kg Nigdzie nie ma dolnej granicy.Myslę,że jest ona przede wszystkim racjonalna i ZDROWA!!:lol: Quote
syla929 Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 rosną do 10 miesiąca? eh.. moja ma 3 miesiące i tydzień i wazy 2400;/ chyba troszkę za dużo.. oczywiście ma rodowód.. Quote
Kaidar Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 to mój ma 3 miesiące i waży 1,8 kg... i też z papierami.. a wygląda jakby więcej ważył bo ma gęstą sierść dlatego sprawia takie wrażenie Quote
Karolina. Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 Mój Lucky ma 8 miesięcy, i waży ok. 1,8kg :roll: Mam nadzieję, że do 10 miesiąca jeszcze trochę urośnie i przytyje :cool3: Quote
Recommended Posts