pieknakraina Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 Witam, mam takie pytanie.. Czy istnieje jakaś rasa psa która polecana jest dla alergika?? Mojemu dziecku na testach wyszła alergia na sierść, i teraz mamy problem.. Bardzo chcieliśmy wziąć pieska ze schroniska, ale niestety jest to niemożliwe... Poradzcie coś.. czekam na Wasze opinie.. Quote
LadyS Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 Wyszła alergia na sierść czy na białko? Nie ma rasy polecanej dla alergików, choćbyście nie wiem, gdzie przeczytali, że jest. Mniej uczulają psy bez podszerstka bądź z podszerstkie znikomym, ale jednak nadal uczulają. I tutaj niezależne jest, czy pies jest z dobrej hodowli, czy ze schroniska. Natomiast jednego alergika dany pies może uczulić, a innego nie - wszystko zależy od indywidualnych zależności. Jak silne objawy ma Twoje dziecko i jakie konkretnie? Quote
pieknakraina Posted December 15, 2010 Author Posted December 15, 2010 Alergia na sierść.. A zwłaszcza jak pies jest z dłuższą sierścią, leni się.. Mała jest już na etapie inhalatora.. Ale dziwne jest jedno, moi rodzice mają sznaucera, i nic się jej nie dzieje nawet jak cały dzień z nim przebywa.. Moja ciocia ma zwykłego kundelka w typie foksteriera, wystarczy godzina a mojemu dziecku łzawią oczy, i dusi ją... Nie mam pojęcia od czego to jest zależne... Quote
LadyS Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 [quote name='pieknakraina']Alergia na sierść.. A zwłaszcza jak pies jest z dłuższą sierścią, leni się.. Mała jest już na etapie inhalatora.. Ale dziwne jest jedno, moi rodzice mają sznaucera, i nic się jej nie dzieje nawet jak cały dzień z nim przebywa.. Moja ciocia ma zwykłego kundelka w typie foksteriera, wystarczy godzina a mojemu dziecku łzawią oczy, i dusi ją... Nie mam pojęcia od czego to jest zależne...[/QUOTE] Czyli córka ma taki sam etap, jak i ja od kilku lat. Jest to zależne od indywidualnych preferencji - po prostu są psy, które nie uczulają dziecka i nie jest to zależne od rasy (szczególnie, że nie wiadomo, czy sznupek jest rodowodowy, a więc i rasowy?). Jeśli alergia nasila się, gdy pies się leni i gdy ma dłuższa sierść, poszukaj psów o sierści krótkiej, łatwej do usunięcia. Będziecie pewnie musieli zrezygnować z trudnych do czyszczenia obić kanap czy dywanów, gdzie sierść jest trudno wyczyścić. Na Waszym miejscu poszukałabym w okolicy domu tymczasowego, jeśli chcecie pieska ze schroniska, wyjaśniła sytuację i kilka razy spotkała się w domu osoby prowadzącej DT z psem. Na początku wystarczy nawet 15 minut. Jeśli reakcji nie będzie,to pies raczej nie powinien w przyszłosći uczulać dziecka. Quote
pieknakraina Posted December 15, 2010 Author Posted December 15, 2010 Sznaucer jest rodowodowy... Kupiony w hodowli pod Krakowem.. Jeżeli to ma jakieś znaczenie.. Quote
LadyS Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 [quote name='pieknakraina']Sznaucer jest rodowodowy... Kupiony w hodowli pod Krakowem.. Jeżeli to ma jakieś znaczenie..[/QUOTE] Ano pewnie, że ma. Pomijając ten fakt - spróbuj zrobić tak, jak napisałam, to chyba najpewniejsze wyjście. Jeśli chcecie rasowego, zróbcie tam samo z hodowlami, tylko dobrze i ostrożnie je wybierzcie. Quote
pieknakraina Posted December 15, 2010 Author Posted December 15, 2010 [quote name='ladySwallow']Ano pewnie, że ma. Pomijając ten fakt - spróbuj zrobić tak, jak napisałam, to chyba najpewniejsze wyjście. Jeśli chcecie rasowego, zróbcie tam samo z hodowlami, tylko dobrze i ostrożnie je wybierzcie.[/QUOTE] Dziękuję za pomoc :)) Tak prawdę mówiąc wolała bym psiaka ze schroniska.. Zrobię tak jak pani radzi, i wtedy zobaczymy.. Quote
Culineo Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 sznaucery raczej nie ulczulają, ale to RACZEJ :D ja mam alergie na sierść wyszło mi 3/5 nie dużo... ale to też bardzo często chodzi o roztocza w sierści, albo śline i naskórek złuszczający się u psa:D u mnie jest sznaucer olbrzym (czarny) mam go już 2 tyg jest rodowodowy i reakcji jako takiej nie mam chyba, że poliże mnie po jakieś ranie to wtedy zaczyna swędzieć i piec :D Quote
LadyS Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 [quote name='klaudusia0219']sznaucery raczej nie ulczulają, ale to RACZEJ :D ja mam alergie na sierść wyszło mi 3/5 nie dużo... ale to też bardzo często chodzi o roztocza w sierści, albo śline i naskórek złuszczający się u psa:D u mnie jest sznaucer olbrzym (czarny) mam go już 2 tyg jest rodowodowy i reakcji jako takiej nie mam chyba, że poliże mnie po jakieś ranie to wtedy zaczyna swędzieć i piec :D[/QUOTE] Powtarzam, że to nie zależy od rasy... Konkretny osobnik moze uczulić bądź nie, a nie pies danej rasy. Quote
Culineo Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 dlatego powiedziałam "raczej" i do tego, że "mój" pies a nie ogólnioe :D Quote
Aniu_sia Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Nie linieją maltańczyki ,hawańczyki ,yorki,westy,sznaucery. Quote
ASICAiBREGO Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Witam, nie wiem na ile piesek nie uczula, ale wiem, że istnieje taka oto rasa: [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Labradoodle[/url] w Polsce były dwie hodowle tych psiaków. Pani, która mieszkała nie daleko mnie kupiła takiego swojemu dziecku z alergią. Nie wiem jak obecnie ma się dzieciak i psiak, bo rodzinka się wyprowadziła jakis czas temu, ale przez około pół roku wszystko było super. Ja sama mam huskiego, mój kolega z atopowym zapaleniem skóry i silną alergią na sierść może bez problemu przebywać w towarzystwie psa około 10-12 godzin, kiedy "normalny" pies uczula go juz po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach. Z tym, że to może byc wyjątek, zatem nie polecam huskiego - ma bardzo obfity podszerstek, który w czasie linienia układa się w białe dywany w całym domu :) Quote
ASICAiBREGO Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Skojarzyłam właśnie, że hodowla jest z Gdyni, poszperałam i znalazłam. Nawet można szczeniaka zamówić [url]http://australian-labradoodle.pl/szczeniaki/aktualne-mioty[/url] Jeden malusi minus, szczeniak kosztuje ---> 9 000 zł :diabloti: Quote
ewtos Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 [quote name='ASICAiBREGO'] Ja sama mam huskiego, mój kolega z atopowym zapaleniem skóry i silną alergią na sierść może bez problemu przebywać w towarzystwie psa około 10-12 godzin, kiedy "normalny" pies uczula go juz po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach. [/QUOTE] To faktycznie ciekawe, bo psy ras pierwotnych, szczególnie bogate w podszerstek, liniejące praktycznie cały rok, uczulają najbardziej ale cóż miłość czyni cuda :lol:. Quote
magdola Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 A moze nagi grzywacz chiński? Cos w tym stylu: [IMG]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQH9QavcdOOEaw5AvhCwq9PQo6ce-NefxUEZ-uoctrj0lg31zQs4Q[/IMG] Nie alergizuje 3 roznych rodzajów alergii (sprawdzone- ale alergii sa tysiące) Quote
Evelynkaa Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='pieknakraina']Sznaucer jest rodowodowy... Kupiony w hodowli pod Krakowem.. Jeżeli to ma jakieś znaczenie..[/QUOTE] Sznaucer tym bardziej rodowodowy jest szorstkowłosy więc się nie leni ale jest pewnie trymowany odpowiednio. A że sznaucerom wyrywa się jak i włos okrywowy tak i podszerstek może to być powód dla którego np dziecka nie uczula. Np. u Westa podszerstek jest pożądany i się go nie usuwa więc jest możliwość że będzie bardziej uczulał niż sznaucer. Oczywiście LadySwallow ma rację że uczula dany osobnik a nie rasa, aczkolwiek jeśli jest powiedziane że jest uczulone na sierść to lepiej wziąć coś co faktycznie się nie leni. Źle mówicie by brać psa krótkowłosego bo to właśnie one się najwięcej lenią a wbitą sierść trudno usunąć. Więc jeśli chcą Państwo wziąć psiaka to polecam by dziecko spędziło parę godzin w hodowli przy konkretnym psiaku, jeśli ma to być ze schroniska to bedzie problem bo tam raczej piesek będzie brudny i dziecko może uczulić brud i inne rzeczy zawarte w boksach psich i w schronisku. Quote
magdola Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='Evelynkaa'] to polecam by dziecko spędziło parę godzin w hodowli przy konkretnym psiaku, [/QUOTE]Absolutnie! Moja mama - alergik umiarkowany -straszne przezyla dwie moje sunie (owlosione grzywacze), jak swiezo przyjechaly do mnie z hodowli ... potem (po kapieli i zabiegach pielegnacyjnych-OK))))))) Quote
Patsi Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='ewtos']To faktycznie ciekawe, bo psy ras pierwotnych, szczególnie bogate w podszerstek, liniejące praktycznie cały rok, uczulają najbardziej ale cóż miłość czyni cuda :lol:.[/QUOTE] Cuda się zdarzają a alergia bywa sprawą indywidualną. Moja babcia ma silną alergią (potwierdzoną testami) i na wszystkie znajome kundelki, nawet shih tzu znajomej (często kąpany) reaguje alergicznie. Natomiast na moj chow chow nie uczula babci wcale. I nie jest to autosugestia ani kwestia miłości do zwierzaka, bo moje koty babcia bardzo lubi, a alergię na nie ma ;) Quote
filodendron Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Osobiście, gdyby mojemu dziecku w testach wyszła alergia na psa, w dodatku są objawy, i to ze strony ukladu oddechowego, to nie zdecydowałabym się na niego wcale. Alergia to proces a nie stan stały - zwłaszcza u dzieci. Jest coś takiego, jak marsz alergiczny - przy stałej ekspozycji na alergeny mamy dziś łzawienie, jutro kaszel, pojutrze - astmę. Statystycznie najczęściej alergia "przyspiesza" w wieku 3-4 lat i potem w okresie dojrzewania. Abstrahując od tego, brak objawów przy sznaucerze wskazywałby raczej na alergię na naskórek a nie sierść. W psie uczula przede wszystkim naskórek, sierść stosunkowo rzadko. Nie wiem, jak jest obecnie, ale gdy moja córka była mała, panel testu alergicznego pod ogólną nazwą "sierść" obejmował wszystko razem - naskórek i sierść, a może i więcej, bo na dzień dzisiejszy w psie, w samym tylko naskórku, zdefiniowano 29 antygentów. Quote
gops Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 ja mam uczulenie na "siersc" przez 12 lat o tym nie wiedzialam bo nasz pudel mnie nie uczulal, a alergia nie jest tak duza i lapie mnie dopiero po dluzszym przebywaniu z psem za to jak tylko przyszla do nas suka alergia wyszla po kilku tygodniach , spokojnie dalam rade z nia zyc prawie pol roku, przy czestym kapaniu, codzinnym czesaniu , i bardzo czestym praniu psich rzeczy , teraz ja obcinam maszynka i objawy (swedzoce bable na ciele , katar, lzawienie) mam dopiero jak porzadnie zarosnie, nie slyszalam jescze zeby pudel kogo uczulil Quote
filodendron Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 A ja słyszałam (tutaj na forum), że pudle mają bardzo agresywne alergeny w ślinie. Na naskórek może być taka sama reakcja przy pudlu, jak na sznaucera - pies nie linieje, więc alergenu jest znacząco mniej i w powietrzu, i w tapicerkach, dywanach itp. (z włosem oddzielają się fragmenty naskórka). Znam jedną osobę osobiście i jedną via forum z silną alergią na pudla. Nie ma reguły, za to jest ryzyko. Quote
magdola Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='filodendron'] Nie ma reguły, za to jest ryzyko.[/QUOTE] Dokładnie!!! Może uczulić xolo, pudel, sznaucer, itd, itp, i prawdą jest że uczula ślina, naskórek... Może jest coś w tym, że rzeczywiście przyczyna częstych kąpieli (co1-2 tygodnie), u szorstkowłosych zaś najczęściej trymowanie załatwia sprawę, ale ogólnie[COLOR=red] NIE MA REGUŁY!!![/COLOR] Quote
Ajkaajka Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Moja córka w wieku 4 lat bardzo silnie reagowała na psa. Mieliśmy przez 2 miesiące jamnika szorstkowłosego. Córka wyraźnymi objawami zareagowała po miesiącu (pewnie i wcześniej coś było, tylko przegapiliśmy), objawy się nasilały, aż do duszenia się. Piesek powędrował do rodziny. Teraz, po ponad 10 latach, mamy sznaucera olbrzyma (a od niedawna dwa sznaucery) i nic się nie dzieje. Starszy pies jest u nas już prawie 3 lata. Jednocześnie córka dalej źle reaguje na niektóre psy, np. na yorka koleżanki. Jednak zaryzykowaliśmy dopiero po latach leczenia, odczulaniu na inne alergeny (przy okazji reaktywność na te zwierzęce też się obniżyła), gdy alergia i astma dają się we znaki tylko sporadycznie. Wtedy gdy przez lata brała lekarstwa i nosiła inhalatorki, nie zaryzykowałabym drugi raz. Quote
Koszmaria Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='ladySwallow']Czyli córka ma taki sam etap, jak i ja od kilku lat. Jest to zależne od indywidualnych preferencji - po prostu są psy, które nie uczulają dziecka i nie jest to zależne od rasy (szczególnie, że nie wiadomo, czy sznupek jest rodowodowy, a więc i rasowy?). Jeśli alergia nasila się, gdy pies się leni i gdy ma dłuższa sierść, poszukaj psów o sierści krótkiej, łatwej do usunięcia. Będziecie pewnie musieli zrezygnować z trudnych do czyszczenia obić kanap czy dywanów, gdzie sierść jest trudno wyczyścić. Na Waszym miejscu poszukałabym w okolicy domu tymczasowego, jeśli chcecie pieska ze schroniska, wyjaśniła sytuację i kilka razy spotkała się w domu osoby prowadzącej DT z psem. Na początku wystarczy nawet 15 minut. Jeśli reakcji nie będzie,to pies raczej nie powinien w przyszłosći uczulać dziecka.[/QUOTE] jest też możliwe odczulenie dziecka na KONKRETNEGO psa.aczkolwiek oprócz ceny psiaka[bo nie wyobrażam sobie dogadać się ze schroniskiem pt."weźmiemy psa,ale jeśli odczulimy dziecko i dajcie nam jeszcze próbki sierści tego psa...",raczej taki układ dało by się z porządną hodowlą zrobić] ale alergologom łatwiej jest powiedzieć,żeby dać sobie siana ze zwierzakami. Quote
pieknakraina Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='filodendron']Osobiście, gdyby mojemu dziecku w testach wyszła alergia na psa, w dodatku są objawy, i to ze strony ukladu oddechowego, to nie zdecydowałabym się na niego wcale. Alergia to proces a nie stan stały - zwłaszcza u dzieci. Jest coś takiego, jak marsz alergiczny - przy stałej ekspozycji na alergeny mamy dziś łzawienie, jutro kaszel, pojutrze - astmę. Statystycznie najczęściej alergia "przyspiesza" w wieku 3-4 lat i potem w okresie dojrzewania. Abstrahując od tego, brak objawów przy sznaucerze wskazywałby raczej na alergię na naskórek a nie sierść. W psie uczula przede wszystkim naskórek, sierść stosunkowo rzadko. Nie wiem, jak jest obecnie, ale gdy moja córka była mała, panel testu alergicznego pod ogólną nazwą "sierść" obejmował wszystko razem - naskórek i sierść, a może i więcej, bo na dzień dzisiejszy w psie, w samym tylko naskórku, zdefiniowano 29 antygentów.[/QUOTE] Między innymi dlatego nie mamy psa... Bo córa ma alergię.. tak z ciekawości trochę postanowiłam tutaj napisać, bo moja znajoma na przykład twierdzi, że Yorki nie uczulają bo nie mają sierści tylko włosy.. Na naszym przypadku to się niestety nie sprawdza, bo na Yorka mojej ciotki córka też reaguje alergicznie.. Póki co kupiliśmy 2 papużki, bo jakiś zwierzak w domu być musi :)) Ale jak wszyscy wiemy, papuga to nie psiak :)) Ajkaajka Moja córa ma stwierdzoną astmę oskrzelową, do niedawna miała codziennie robione inhalacje.. teraz stanęło na tym, że ma taki malutki inhalatorek (Seretide) jak jest gorzej to gu używa.. Córa ma prawie 4 lata.. Quote
Recommended Posts