Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted

Dziękujemy za odwiedziny. Bardzo mi miło, gdy widzę odwiedziny u kochanej Norci. Dzięki temu jest bardziej obecna. 

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Jakoś ostatnio trochę smutków krąży wokół mnie. Pożegnanych psinek brakuje, mała mordka coraz starsza, Mama niedomaga trochę na zdrowiu. 
Norasku trzymaj tam łapinki. 

Posted

Mam nadzieję, że mama dojdzie di siebie czego jej życzę z całego serca.
To prawda, że bardzo brakuje nam pożegnanych psinek. Ta tęsknota za nimi zostanie z nami na zawsze. 

Nasza Zuzia właśnie dziś skończyła 18 lat i 4 miesiące. Je, cieszy się życiem, czuje się dobrze poza jednym . Zaczęła mieć problemy z poruszaniem. Potrzebuje trochę czasu na rozruszanie się. Jest bardzo chuda i już wiemy dlaczego. Dopadł ją starczy zanik mięśni, a na to nie ma leku. Na szczęście dużo chodzi,  nawet bardzo dużo, a my pomagamy jej masażami. Zaburzona praca błędnika jej w tym wszystkim nie pomaga, o tzw. zawieszaniu Zuzki już pisałam. Pod tym względem ani się nie polepszyło, ani nie pogorszyło. Pogorszyło się z jednym. Na swoim punkcie dostała prawdziwego bzika i jest większą histeryczką niż była. I pomyśleć, że byłam pewna, że nie ma większej histerii widząc Zuzię kiedyś w różnych akcjach. Myliłam się.  Nawet czesanie jej odbywa się podstępem. Pazury ma obcinane też z podstępnie przez kilka dni po jednym, żeby nie dostała zawału. Ogólnie dzielne z niej psisko. Nie poddaje się. Jest z nami nadal i traktujemy to jak wielki dar od losu. Dmuchamy, chuchamy na nią i cieszymy się każdą spędzoną chwilą na maksa.

Posted
Dnia 3.03.2025 o 16:35, szajbus napisał:

Mam nadzieję, że mama dojdzie di siebie czego jej życzę z całego serca.
To prawda, że bardzo brakuje nam pożegnanych psinek. Ta tęsknota za nimi zostanie z nami na zawsze. 

Nasza Zuzia właśnie dziś skończyła 18 lat i 4 miesiące. Je, cieszy się życiem, czuje się dobrze poza jednym . Zaczęła mieć problemy z poruszaniem. Potrzebuje trochę czasu na rozruszanie się. Jest bardzo chuda i już wiemy dlaczego. Dopadł ją starczy zanik mięśni, a na to nie ma leku. Na szczęście dużo chodzi,  nawet bardzo dużo, a my pomagamy jej masażami. Zaburzona praca błędnika jej w tym wszystkim nie pomaga, o tzw. zawieszaniu Zuzki już pisałam. Pod tym względem ani się nie polepszyło, ani nie pogorszyło. Pogorszyło się z jednym. Na swoim punkcie dostała prawdziwego bzika i jest większą histeryczką niż była. I pomyśleć, że byłam pewna, że nie ma większej histerii widząc Zuzię kiedyś w różnych akcjach. Myliłam się.  Nawet czesanie jej odbywa się podstępem. Pazury ma obcinane też z podstępnie przez kilka dni po jednym, żeby nie dostała zawału. Ogólnie dzielne z niej psisko. Nie poddaje się. Jest z nami nadal i traktujemy to jak wielki dar od losu. Dmuchamy, chuchamy na nią i cieszymy się każdą spędzoną chwilą na maksa.

U Mamy onkologicznie jak na razie jest czysto, ale jest problem z psychiką, a przez to z apetytem. Mama jest pod opieką specjalisty, ale poprawa jest bardzo powolna, a brak apetytu powoduje spadek wagi. 

Piękny wiek u Zuzi. Dużo zdrowia dla niej. Niech będzie z Wami jak najdłużej. 
Mała mordka też słabo chodzi. Stawy w kiepskim stanie, a operacja raczej ryzykowna ze względu na ogólny stan zdrowia. Na szczęście orteza pomaga. Humor i apetyt też dopisują. Dzisiaj wieczorem tuptaliśmy po osiedlu przez godzinkę i nie chciała wracać. Zawieszanie się też mamy. I też cieszymy się z każdego dnia. Teraz na spacerach mała mordka potrzebuje dużo uwagi. Często zatrzymuje się, żeby ją pogłaskać. 

Posted

Dzień staje się coraz dłuższy, mamy więcej słońca więc mam nadzieję, że mama wkrótce do siebie dojdzie. Krótkie, szare, bure i ponure dni odbijają się tez na psychikach ludzi młodych, pięknych i zdrowych, a co dopiero u seniorów mających problemy zdrowotne i wiele obaw. 
Z doświadczenia wiem, że każdy epizod onkologiczny i nie ma znaczenia czy aktywny, czy ten z podejrzenia  zawsze budzi u ludzi strach. Myślę, że to gdzieś siedzi głęboko w Twojej mamie. Trzymam mocno za nią kciuki.

• Like 1
Posted
Dnia 4.03.2025 o 00:35, szajbus napisał:

Dzień staje się coraz dłuższy, mamy więcej słońca więc mam nadzieję, że mama wkrótce do siebie dojdzie.

Mam w planach wysłać Mamę na działkę, jak już się zrobi ciepło. Mama bardzo lubi siedzieć na ogródku i cieszyć się przyrodą. 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Norasku kochany. Starzeje nam się mała mordka. Wędrówki już wolniejsze, a teraz będziemy się umawiać na duże badania i do kardiologa. Zaciskaj za nią łapinki. 

Posted

Jak dobrze Cię rozumiem.
Radku patrząc na naszą Zuzię oczom nie mogę uwierzyć jak od pewnego momentu błyskawicznie postępuje proces starczy. Najgorsze w tym wszystkim jest, że niestety nie ma na to leku. Owszem ma wdrożone kolejne preparaty, żeby jej ułatwiły funkcjonowanie ale nic nie jest w stanie cofnąć czasu. 
Łapinki za nią zaciska nie tylko Norasek. My też i to nieustannie. 

• Like 1
Posted

Oj tak, jak się starzenie rozpocznie to idzie szybko 😕 Na szczęście humor cały czas dopisuje. I apetyt.
Dziękujemy za kciuki. 

• Like 1
Posted

Norasku kochany, od piątkowego poranka proszę o łapinki. Mała mordka ma badanie kontrolne oraz badanie krwi i moczu. Przez cały weekend stres będzie.
Proszę też o kciuki i wszystkie dostępne łapinki. 

Posted

Dziękujemy. Jutro z rana mała mordka jedzie do lecznicy z żoną, a dla mnie ciężki poranek, bo nie można nic psince podać. 

Posted

Mała mordka, jak zwykle, w lecznicy była bardzo dzielna. Pewnie dlatego, że lubi naszą panią doktor. Na oko, ucho i dotyk mała mordka jest w dobrej formie. Po wizycie dostała smaczki kupione w recepcji. Wyniki krwi będą po niedzieli i jak skonsultujemy na pewno napiszę. 

• Like 1