Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

... Waszemu gronu. Od dzisiaj jestem z Wami jako kolejny dredziarz, czyli węgierski puli. Mieszkamy w Krakowie on ma na imię Tupet, a ja Ania, mamy wspólnie kilkadziesiąt lat, z czego psisko ma dopiero 15 miesięcy :-)
Jeśli popełnimy jakąś niezręzność, to z góry przepraszamy i prosimy o wyrozumiałość. Na razie troszkę się poprzyglądamy, a potem nadejdzie pewnie czas na pisanie.

Pozdrawiam
Pulik:lol:

Posted

My wrócilismy własnie z z klubówki na Słowacji.W ub.roku drugie miejsce na BISie,tym razem wygralismy wszystko! Finał był wspólny dla Oblastnej Wszystkich Ras i dla Wystaw Klubowych (madziarskie paterskie,akity,leonbergery,buldogi i cos tam jeszcze). BIS nasz! Mamy 4 puchary-w tym jeden półmetrowy + 2 puszki + 15 kg + 3 kg żarcia.Słowacy sie juz modlą,żeby nas nie było za rok....

Posted

:lol: Super!!!! Gratuluję i naprawdę się cieszę. My na razie powoli startujemy do walki, teraz brakuje nam jednej doskonałej i będziemy Mł. Ch. PL. Może uda się w Zakopanem, sędziuje p. Bukład. A później, to muszę sobie to wszystko przeanalizować, co dalej.
Acha, tak przy okazji - sędzina w Nowym Sączu oceniła nam kątowanie przednie i tylne jako OK.:multi:

Posted

Sama doskonała nie wystarczy,musicie dostać Zwycięzcę Młodzieży,ale myślę,że to pewne.Nic nie wiem o p.Jezienieckiej Kulik (chyba to ona była w Sączu?),natomiast p.Bukład zna sie na pastuchach jak mało kto.Strome kątowanie można zgubić/ukryć odpowiednim tempem na ringu,ale p.Bukład przegoniła nas w Krakowie tak ostro,i tak dokładnie obmacała psicę,że miała pełną jasność.Jeżeli malucha równie dokładnie obejrzy,to jestem bardzo ciekawa jej opinii.(Lubi mocno zbudowane psy w typie roboczym i zwraca uwagę na ruch)
A do Poznania jedziemy,już od stycznia mamy rezerwację na 4 dni.

Posted

Mamy już Zw. Mł. x 2, liczymy na trzecią. A co do p. Jezienickiej-Kulik to jest to b. sympatyczna osoba, podchodzi do każdego psa, wita się i dokładnie go ogląda. Pyta o charakter, sposoby utrzymania futerka i bardzo sympatycznie odnosi się do psiaka, podobnie jak i do właściciela. Podczas opisu dokładnie patrzy na psa. Nie znam wielu sedziów, ale porównując ją i innych, których znałam jeszcze z dawien dawna, gdy wystawiałam poprzedniego puli, to zrobiła na mnie naprawdę dobre wrażenie.
P. Bukład sędziowała mnie z poprzednim pulakiem - jakieś 13 lat temu - i dostał doskonałą, mimo że też nas nieźle przegoniła po ringu. Był raczej drobnej budowy i w dolnej granicy wzrostu, za to bardzo proporcjonalny, typowy kwadrat i z naprawdę pięknymi dredami.
Tak wiec zobaczymy w niedzielę.... Trzymajcie kciuki
Dzieki za wskazowki, ich nigdy za wiele.

Posted

[quote name='Pulik'] Pyta o charakter, sposoby utrzymania futerka.[/quote]

Super! Rzadko zdarza sie sędzia,który nie uważa ze wie wszystko i nie wstydzi się pytać wystawców.Ch.Mł.macie pewnego,pisałam o p.Bukład,bo wiem,że gdyby było więcej psów,to wybrałaby mocniej zbudowanego z lepszym ruchem.Gdyby ona oceniała moje suki to wybrałaby Kluśkę bo to prawdziwy pastuch, a nie BISową elegantkę (mimo,że w ruchu i kątowaniu są porównywalne)

Posted

[B]Puli[/B] - byłaś ciekawa, co powie pani sędzina. Same superlatywy, kątowanie przednie i tylne w porządku.:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dodatkowo kilka cennych uwag dotyczących prawidłowej budowy i ładnej sierści.
No i już byłam zdecydowana, żeby nie jechać do Poznania, a teraz się łamię.... :razz:
A jak sobie obejrzałam medale tatuśka, to tym bardziej się łamię. Bo skoro tata taki utytułowany, to może i syn pójdzie w jego slady;-)

Pozdrawiamy szczęśliwi i zmęczeni -
a najbardziej medalista, bo tak rozrabiał wczoraj na wystawie z zaprzyjaznionymi suczkami szetlandzkimi z osiedla, że przed samą oceną padl i leżał grzecznie, nie patrzac nawet na ukochaną pileczkę.

Posted

[quote name='puli']Nie wiem jak to sie stało,ale dopiero teraz przeczytałam..Gratulacje dla Mł.Ch Pl!. A co n/t budowy i sierści ?[/quote]

Cytuje:
...proporcjonaly pies średniej wielkości, głowa typowa, prawidłowa górna i dolna linia, bdb. kątowanie kończyn i ich ustawienie w poz. stojącej.... bogata szata prawidłowo sfilcowana...

Właśnie wróciliśmy po czterodniowych harcach. W sobotę wreszcie wybywamy na 2 tygodnie nad morze - psisko oczywiscie też.:lol:

Pozdrawiamy