Zbójini Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 zgłoście się do jakiejś organizacji prozwierzęcej w regionie. oni powinni wiedzieć co zrobić. Należy [U]na piśmie[/U] złożyć zawiadomienie o [U]możliwości popełnienia przestępstwa[/U], najlepiej z wnioskami dowodowymi do właściwej miejscowo [U]prokuratury [/U]i czekać na odpowiedź. O podjęciu lub o odmowie podjęcia dochodzenia i później stosownie do wyników podejmować odpowiednie kroki prawne, pilnując żeby wszystkim "się chciało chcieć". Quote
Olga7 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='Cajus JB']Chciałem napisać mniej więcej to samo co dusje. Niech sanepid też działa. Zmienić facetowi kwalifikację. Skupić się na wielokrotnym znęcaniu się nad zwierzętami ze szczególnym okrucieństwem. Warunki w jakich przebywają zwierzęta. Jak są mordowane. Jak utylizowane. Czy facet ma działalność gospodarczą? Wkońcu sprzedaje. Zrobić mu nalot o znęcanie się nad zwierzętami, a nie o produkcję smalcu. Suma innych zarzutów może być wyższa niż jak to się określa niska szkodliwość społeczna czynu czyli produkcja smalcu. Dowody można zbierać miesiącami. Jakaś organizacja musi wejść i zamknąć temat od razu.[/QUOTE] To dobre rady i sluszne sugestie .Za samą produkcję psiego smalcu potępowanie sadowe pewnie zostanie umorzone ze wzgledu na niską szkodliwosć czynu .Natomiast za znęcanie się nad psami i okrucienstwo może dostać wyrok do 2 lat więzienia albo dośc ok.2 tys.kary. Od strony "dzialalności gospod." chyba nie da sie tego ruszyć ,ale kto wie...Sanepid nie zajmie się tym ,poki nikt nie przyniesie ,nie zleci sprawdzenia zawartości i składu tego smalcu -jako dowodu w sprawie chyba.No,ale jesi mu tu podawac będziemy nazwę konkretnej wsi -a sprawa jest powielana na Nk i FB ,to b.możliwe ,ze ktoś poinformuje tego oprawcę ,że obroncy zwierząt szykują się na niego.Ja bym sluzbom mundurowym w tej okolicy tez nie ufala,mogą uprzedzić faceta.Co innego sprawy rodzinne /awantury itp/ .W takich przyp.nie można pisac wszystkiego na necie,bo można w ten sposób zaszkodzić calej sprawie,informacje mogą dotrzeć tam gdzie nie powinny.Dostęp do neta jest zbyt powszechny. Quote
Rumi. Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Podajcie proszę linka do facebooka i nk gdzie to jest, napiszę o usunięciu tego, ponieważ to bardziej szkodzi niż pomaga. Może nam się wydawać że taki chłop to nie ma internetu, ale jeśli dotrze to do kogoś ze wsi to napewno się dowie. Quote
holly101 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Masakra... Czy można sprawę wrzucić na fb? Zawsze to rozgłos... mam w profilu wielu zwierzolubnych znajomych i ludzi mediów. Quote
majuska Posted December 4, 2010 Author Posted December 4, 2010 holly poczytaj kilka postów wcześniej, nagłaśnianie tego chyba nie jest dobrym pomysłem Quote
holly101 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Ok, dopiero teraz przeczytałam post wyżej - rozumiem i wycofuję pytanie... Quote
UBOCZE Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='greatmadwomen']Podajcie proszę linka do facebooka i nk gdzie to jest, napiszę o usunięciu tego, ponieważ to bardziej szkodzi niż pomaga. Może nam się wydawać że taki chłop to nie ma internetu, ale jeśli dotrze to do kogoś ze wsi to napewno się dowie.[/QUOTE] Skasowanie całkowite informacji na FB jest bardzo trudne, bo opcja "Udostępnij' powoduje, że tracimy kontrolę nad zasięgiem informacji. No ale chyba trzeba przynajmniej spróbować ograniczyć... Quote
Olga7 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='holly101']Masakra... Czy można sprawę wrzucić na fb? Zawsze to rozgłos... mam w profilu wielu zwierzolubnych znajomych i ludzi mediów.[/QUOTE] Ale ta sprawa juz wczoraj chyba poszla do ludzi na NK i FB...chyba za pozno już na dyskrecję. Teraz na wsiach też mają internet a sąsiedzi chętnie pewnie doinformują chlopa-sadystę/oprawcę.Oby nie.Dlatego nie powinna byc podana na watku nazwa miejscowości ani nawet powiat. Moze dobrze by bylo wykasować tam i tu nazwę wsi a tylko okreslac jako Podkarpacie? Quote
Cajus JB Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Myślę, że sanepid można podejść informacją o tym, że ktoś sprzedaje produkt odzwierzęcy, pochodzący z nieznanego źródła i prawdopodobnie od nieprzebadanych zwierząt. Wtedy sami powinni się postarać o próbkę, a przynajmniej zareagować. Quote
figa33 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [EMAIL="[email protected]"][email protected] [/EMAIL], [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] oddział terenowy Emir w Zamosciu czy jest ktoś od nich na dogo ? Quote
UBOCZE Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='Dzika_Figa']Ja u siebie usunęłam...[/QUOTE] Ja też usunąłem... Quote
jogolcia@pdx Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Tylko, czy ktoś ma jakiś konkretny plan? Jest tu dużo dobrych sugestii, ale kto weźmie odpowiedzialność za tę sprawę? Quote
puniaiwika Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 :shake:przeczytałam i się przeraziłam co ludzie mogą zrobic z głupoty. Jak tak można i jaka ciemnota panuje w naszych czasach. zapisałam wątek . pozdrawiam Quote
figa33 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='jogolcia@pdx']Tylko, czy ktoś ma jakiś konkretny plan? Jest tu dużo dobrych sugestii, ale kto weźmie odpowiedzialność za tę sprawę?[/QUOTE] konkretny plan jest taki ,że potrzebni są przedstawiciele organizacji pro zwierzęcych Quote
Rumi. Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='UBOCZE']Skasowanie całkowite informacji na FB jest bardzo trudne, bo opcja "Udostępnij' powoduje, że tracimy kontrolę nad zasięgiem informacji. No ale chyba trzeba przynajmniej spróbować ograniczyć...[/QUOTE] Błagam podajcie te linki jeśli macie, ponieważ napewno da się coś zrobić, jeśli ktoś to założył to ma możliwość wysłać do wszystkich wiadomości żeby to usunęli, ponieważ to szkodzi. I usunąć. Quote
laikinia Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [URL]http://www.animalliberationfront.com/ALFront/WhatisALF.htm[/URL] czekam, az w Polsce ktos to zalozy... :(:(:( chociaz oni tez z ciemnota sobie nie poradza... Quote
CatAngel Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Tego nie da się wykasować z FB bo musiałoby to zrobić kilka osób, a teraz to już kilka naście tyś zapewne bo ja widzę jak to krązy cały czas, cały czas ktoś udostępnia. To już po całej Polsce krąży.!!!! Quote
CatAngel Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='greatmadwomen']Błagam podajcie te linki jeśli macie, ponieważ napewno da się coś zrobić, jeśli ktoś to założył to ma możliwość wysłać do wszystkich wiadomości żeby to usunęli, ponieważ to szkodzi. I usunąć.[/QUOTE] Nie dasz rady dotrzeć to tych wszystkich ludzi z FB. Większa połowa skasuje, ale wejdzie ktoś na profil innej osoby i zobaczy link -udostępni i zaś będzie krążyć. W tym momencie czyli w nie całe 5min udostępniło to 20osób( a niech każdy z nich ma ponad 200znajomych i każdy udostępni) tego już się nie da zatrzymać. Błędem było to od razu dawać na FB!!! Quote
Rumi. Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 ok może macie racje ale jak przynajmniej kilkanaście osób skasuje to będzie coś, a to jest stona, wydarzenie czy co? Quote
figa33 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 słuchajcie , może nie ma tego złego może 5 osób ze wsi coś do bani weźmie Quote
CatAngel Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [quote name='greatmadwomen']ok może macie racje ale jak przynajmniej kilkanaście osób skasuje to będzie coś, a to jest stona, wydarzenie czy co?[/QUOTE] Ja widziałam stronę z linkiem do dogo i opisany pierszy post Quote
laikinia Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 to wykasujcie moze nazwe miejscowosci na watku tez... ale pewnie i tak sie juz rozeszla... Quote
xxxx52 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Jezeli sobie przypominam kolo Poznania tez zabijano psy przerabuajc je na smalec.W tej akcji brala udzial Weronia i Pogotowie dkla Zwierzat z Trzcianki.Moze Weronia poda kilka rad jak zaciska sie petle tym przestepcom? Quote
MagdaH Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 [URL]http://interwencja.interia.pl/news?sid=18097659&cid=18097659&cinf=917451[/URL] to jest link do komentarza w starej sprawie, ale jak walczyć z takimi zabobonami???!!!:crazyeye: Quote
Recommended Posts