Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Myślę czym urozmaicić psu suchą karmę.
Gdy byłem nad morzem w tym roku ludzie w sąsiednim domku obok naszego, mieli czarnego teriera rosyjskiego i oni karmili swoją suczkę tak:
śniadanie:
-sucha karma
-jedna marchewka
-jedna jedno lub dwudniowa bułka
kolacja:
-sucha karma

Ja sobie pomyślałem, że dobrze by było jeszcze jakieś mięsko dorzucić, bo tylko piewczywo, warzywa i sucha karma to troche monotonny jadłospis, więc moim zdaniem taka dieta lepiej wyglądałaby tak:
śniadanie:
-sucha karma
-marchewka
-bułka
kolacja:
-sucha karma
-kość drobiowa, wieprzowa, wołowa lub cielęca

Zawsze chciałem karmić BARFem, ale brakowało mi czasu lub chęci więc wymyśliłem, że mógłbym zrobić taki "minibarf", czyli sucha karma i do niej codziennie dodatki w postaci marchewki(lub innego warzywa), jedno/ dwudniowej bułki i kości drobiowej, wieprzowej, wołowej lub cielęcej.
W ten sposób pies będzie miał urozmaicenie suchej karmy i coś sobie pogryzie, a ja będę miał satysfakcje, że karmię psa a'la BARFem :evil_lol::razz:

Moje pytanie jest takie czy ta dieta
"śniadanie:
-sucha karma
-marchewka
-bułka
kolacja:
-sucha karma
-kość drobiowa, wieprzowa, wołowa lub cielęca"
będzie dobra dla psa dorosłego i szczenięcia?

Posted

Kości jakichkolwiek nie należy podawać razem z karmą lub w krótkim odstępie czasu przed/po, bo powstają problemy z trawieniem i wchłanianiem. Możesz za to urozmaicać karmę nabiałem, szczególnie jogurtem naturalnym i jajkami, gotowanymi lub surowymi zmiksowanymi warzywami i owocami, mięsem, a kość podawać raz na kilka dni jako dodatek w ciągu dnia - ostrożnie z ciężkostrawnymi kośćmi wołowymi, cielęcymi, wieprzowymi, bo nieprzyzwyczajony pies po zjedzeniu całej takiej kości może mieć problem z wypróżnieniem.

Posted

Dzięki Martens
Więc mogę podawać tę kość co trzeci dzień czy jeszcze rzadziej?
A jeśli chodzi o nabiał to będę oczywiście dodawał co jakiś czas(np. co tydzień) do karmy. A czy ta bułka i marchewka(lub inne warzywo) codziennie podawane nie zaszkodzi i czy te kości mogę podawać jedną lub dwie co trzeci dzień?
Dzięki za wszystkie rady

Posted

mój pies na samej suchej nie jest bardzo długo, bo od sierpnia - wcześniej mieszane gotowane i suche wieczorem, a jeszcze wcześniej samo gotowane - więc był przyzwyczajony do różnych dodatków ;)
codziennie na "drugie śniadanie" dostaje marchewkę. często po południu jako "podwieczorek" dostaje pół jabłka. czasami jakiś kawałek banana, mandarynki, arbuza. jaki owoc się nawinie i można psu dać. czasami kawałek buraka czerwonego, surowego lub gotowanego. za kapustę da się pokroić, zwłaszcza kiszoną - ale że słona to odrobina. on uwielbia surowiznę, więc żal by mi było nic nie dawać :)
i do tego trzy razy dziennie sucha karma. jest wrażliwcem, ma kłopoty z trzustką więc z dodatkami do jedzenia zawsze uważam - byle nie przesadzić i jest ok :)

Posted

i dodam jeszcze, że kości nie dostaje bo wymiotuje później kawałkami chrząstek - nie gryzie to nie dostaje. raz na tydzień dostaje jajko na twardo :)
nie mogę edytować postów - od daaawna przeglądarka mi wisi w trakcie zapisywania więc przepraszam za post pod postem :)

Posted

ja bym pieczywa nie dawała, fermentuje w żołądku i jest ciężkostrawne dla psa.
twarożek, mielone mięso, jogurt naturalny, jajko, jabłko, banan to nasze ulepszacze suchej karmy. Codziennie dostaje też "na do widzenia" albo ogon wołowy, albo cielecy, szyje z indyka (dziwne, ale z gęsi nie lubi), kość wołową albo cielęcą, albo jakieś zoologiczne smaczki na zabicie czasu w samotności
no i kości drobiowych innych niż te w szyjce to bym w życiu psu nie dała...

Posted

Mój pies też brzydzi się gęsi ;)

To pewnie cię nie pocieszę jak napiszę, że wśród barfujących psów na okrągło jedzących drobiowe kości, najczęstsze przypadki problemów z kością drobiową to właśnie zadławienie kręgami z szyi dużego indyka? W anglojęzycznych źródłach podaje się, że szczególnie tych szyj z indyka nie powinno się podawać psu, który zostaje sam - ryzyko naruszenia przełyku kością np. ze skrzydełka jest o wiele mniejsze i w porównaniu do zadławienia kręgami zdarza się sporadycznie, żeby nie powiedzieć wcale. W ogóle bałabym się zostawić samego psa, który je kość taką, którą ma/może zjeść w całości - ryzyko zadławienia zawsze jest.

Posted

A jakie mięso można podawać psu? i czy surowe czy gotowane? Moje jedzą suchą karmę ale czasem dostają dodatkowo biały ser, marchewkę (surową), jajko (surowe), rosół, chciałabym na jeden z posiłków mięso ale nie wiem jakie będzie najlepsze...

Posted

[quote name='Metheora']A jakie mięso można podawać psu? [/QUOTE]
To, które lubi i które mu służy ;)
Ja daję na przemian kurczaka, indyka, wołowinę, rybę - bo takie są dostępne na okrągło.
Szkoda, że u mnie nie ma większego wyboru - np. królika, gęsi, kaczki, jagnięciny, strusia itp.
Jak w każdej diecie "naturalnej" - urozmaicenie jest wskazane.

Posted

wszystko jedno. no może poza wieprzowiną którą zaleca się podawać ugotowaną gdyż surowa może zawierać bakterie.
Wszystko jedno nam, ale na pewno nie psom i to twój pies ci powie jakie mięso woli. Mój nie zje surowego kawałka mięsa ale np. mielone wołowe bardzo lubi... hmmm może znaczy ze mu się gryźć nie chce? ;-) Gotowane lubi każde, ale wiem, że sa i psy które gotowanego nie lubią

Posted

[quote name='tu_ania_tu']wszystko jedno. no może poza wieprzowiną którą zaleca się podawać ugotowaną gdyż surowa może zawierać bakterie.
[/QUOTE]

Dla ścisłości - bakterie może zawierać i zawiera każde mięso. Gotowane też zawiera liczne przetrwalniki owych bakterii.
Wieprzowina natomiast może zawierać wirusa choroby Aujeszky'ego, która jest śmiertelna dla psów - ale jego groźne stężenie występuje tylko w podrobach - mięsne kości wieprzowe czy mięso z m-ni szkieletowych można bezpiecznie podać na surowo.

• 3 weeks later...