adamo1974 Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 zaraz skocze do sklepu po sok dzięki mam jeszcze pytanko z innej beczki czy znasz sposoby by totalnego dzikusa oswoić w schronisku?/ Quote
xxxx52 Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 Dzikiego pieska mozna oczywiscie oswoic.wszystko zalezy jaki piesek posiada strach.czego ,kogo sie boi.najlepiej jak ma w boksie socjalnego psy ,albo powinien sie zanlezc w domu z psami socjalnymi.Proces oswajania moze trwac bardzo dlugo .wszystko zalezy od stanu psa.Na sile takiego psa oswajac nie da sie .Pies musi sam do nas przyjsc do reki.Rozpoczynamy od wchodzenia do kojca w ktorym jest bojacy i nie bojacy pies ,przykucamy i rozdajemy smakolyki kazdemu psu.Nigdy podczas podawania smakolykow nie patrzymy psu w oczy. Pozniej mozemy trozpoczac nauke chodzenia na smyczy ,ale tylko w podwojnym zabezpieczeniu i linki powinny byc 2 Quote
Yorija Posted November 23, 2010 Author Posted November 23, 2010 [quote name='adamo1974']trzyma trzyma tylko dużo zjada i dużo kupek zostawia ona wymiata z michy mojej puchy a ta patrzy i warczy martwi mnie tylko żę mało pije wody[/QUOTE] Jak to nie pomoże to spróbój pojenia ze strzykawki - nie na siłę ale jak poczuje wodę może zlizywać Quote
krakowianka.fr Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 [quote name='adamo1974']zaraz skocze do sklepu po sok dzięki mam jeszcze pytanko z innej beczki czy znasz sposoby by totalnego dzikusa oswoić w schronisku?/[/QUOTE] wiec tak jak napisala xxxx52 - smakolyki czynia cuda. wez ze soba juz pokrojona kielbase, w malytkie kawalki (moze byc tania, byle bardo pachniala) rzuc mu pod nos najpierw zeby poczol, 1-2 kawalki. potem coraz blizej ciebie jelsi pies wykona, nawet na odleglosc, polecenie (siad/waruj itd), to rzucasz mu kawalek jesli jest w boksie inny, lagodny i zrownowazony pies, mozna wykorzystac (uwaga - 2 psy = max, bo inaczej nie bedziesz miec pelnej kontroli a to wazne przy oswajaniu) dajesz jednemu, drugi podejdzie wazne jest aby za kazdym razem kiedy pies wykona cos, zblizy sie, dostal za to nagrode ma sie czuc bezpipecznie, wiec zadnego podnoszenia glosu, krzykow, brzekow, zgrzytow ma nie byc jak usiadzie blisko ciebie - smakolyk jak podejdzie i da sie poglaskac - smakolyk w jakikolwiek sposob pozytywnie zareaguje - smakolyk dobra rada - pewnie psa nie znasz, wiec na poczatek wez ze soba grube rekawice (takie do ogrodu), ze w razie gdyby pies sobie pomylil twoje reke i kielbase, chapnie rekawice, nie twoja reke. powodzenia i w razie czego pisz, ja moge zawsze konsultowac psie reakcje z grupa behawiorystow tu u mnie, oni zawsze maja fajne propozycje, wiele sie i ja od nich ucze ;-) Quote
Yorija Posted November 23, 2010 Author Posted November 23, 2010 a co do konsultacji mamy opis rezonansu z 4 zdjęciami i plytkę na której to nagrano - do odtworzenia przy użyciu Acrobata tylko to jest po polsku i pełne medycznych sformułowań dałoby radę to przenieść na język wyspiarski i tak żeby ktoś na to okiem rzucił? Quote
Equus Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='adamo1974']trzyma trzyma tylko dużo zjada i dużo kupek zostawia ona wymiata z michy mojej puchy a ta patrzy i warczy martwi mnie tylko żę mało pije wody[/QUOTE] można też do miski z wodą dodać trochę mięsa z puszki i rozrobić - wypróbowane! Quote
adamo1974 Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Asior']adamo, z Dropsikiem coraz lepiej :)[/QUOTE] super ciesze sie i jestem w szoku żę tak szybko ci to idzie uściskaj maluszka odemnie bardzo mocno pozdrawiam Quote
Asior Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='adamo1974']super ciesze sie i jestem w szoku żę tak szybko ci to idzie uściskaj maluszka odemnie bardzo mocno pozdrawiam[/QUOTE] idzie, nie idzie... :roll: dzis mnie uchlał,m kiedy goniłam go po pokoju, żeby go złapać na rece zanim mi się wysiura przed spacerem.. no i mnie capnął... Quote
adamo1974 Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Asior']idzie, nie idzie... :roll: dzis mnie uchlał,m kiedy goniłam go po pokoju, żeby go złapać na rece zanim mi się wysiura przed spacerem.. no i mnie capnął...[/QUOTE] podobnie ja ganiałem dropsa po schronie jest zwinna bestia a ząbki ma ni sobie mam pamiątke po dropsiku ale mimo wszystko to słodziutki psiaczek uściskaj malucha pozdrawiam Quote
krakowianka.fr Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='Yorija']a co do konsultacji mamy opis rezonansu z 4 zdjęciami i plytkę na której to nagrano - do odtworzenia przy użyciu Acrobata tylko to jest po polsku i pełne medycznych sformułowań dałoby radę to przenieść na język wyspiarski i tak żeby ktoś na to okiem rzucił?[/QUOTE] wyslij mi [B]kopie plytki (oryginal zostaw) [/B]na Sabina Malochleb-Bazaud, Na Wiankach 26, 31-519, Krakow, odbiore za miesiac i sobie juz z tlumaczeniem i reszta poradze. Quote
Yorija Posted November 26, 2010 Author Posted November 26, 2010 [quote name='krakowianka.fr']wyslij mi [B]kopie plytki (oryginal zostaw) [/B]na Sabina Malochleb-Bazaud, Na Wiankach 26, 31-519, Krakow, odbiore za miesiac i sobie juz z tlumaczeniem i reszta poradze.[/QUOTE] Dziękuję - przygotuję materiał i poślę Quote
Yorija Posted November 28, 2010 Author Posted November 28, 2010 Rozliczenie za tydzień pobytu Tinki u dr. Niedzielskiego wygląda tak: Faktura na [B]1289zł[/B] - jako, że sama faktura opiewa na usługę weterynaryjną z karty informacyjnej wizyty wynika iż: wykonano: - morfologia krwi - biochemia krwi - jonogram (Na, K, Cl) - badanie MRI (rezonans magnetyczny - z kontrastem) leki: - cefalexim, dexaven, solvertyl, - kroplówka - płyn wieloelektrolitowy jedzenie: - Hill's Canine A/D Jako wyprawkę dostała: P-V-DOG SENSITIVITY CHICKEN, DUCK 420G PUSZKA VCN ADULT SMALL DOG 2kg dexamethasone, antybiotyk (to dostała już po wydrukowaniu opisu więc jest tylko ręczny dopisek bez nazwy antybiotyku) - na 5 dni Oczywiście leki, karmę które tutaj wymieniłam dostawała przez cały okres pobytu w lecznicy BILANS jest taki: 1728zł - 1289zł = 439zł :-) Czyli mamy 439zł - tę kwotę możemy wydać na: - kolejne badanie Tinki - przypominam, że w zależności od jej stanu doktor sugerował kolejny rezonans - to gdzieś za miesiąc - leki - na razie Tina została wyposażona w odpowiednie dawki - ale gdyby coś się zmieniło i była taka potrzeba - karma - tu również troszkę jedzenia dostarczyłam wraz z Tinką - ale gdyby Grzegorz potrzebował w tym wsparcia A z wieści co u Tinki - Grzegorz obiecał relację - może nawet dziś jakieś wieści tu opublikuje. I porównanie - jak się ma Tina tydzień po powrocie z kliniki. Tweety - czy ja tym razem uprawiam matematykę - matematykę czy kreatywną księgowość? Używałam kalkulatora :-) Quote
adamo1974 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 witam wstawiam link na filmik tinki jak była na spacerku [URL]http://www.youtube.com/watch?v=Sp8at5a2f6M[/URL] tina ma bardzo duży apetyt jest juz znacznie weselszym psiakiem napewno już nie kręci się w kółko jak było na początku wczoraj dostała ostatni zastrzyk z wielką ulgą dla mnie bo to był bardzo dla niej bolesny zastrzyk nie chce chodzic w kubraczku nadal jest bardzo płochliwa ale uwielbia pieszczoty na kolankach gołym okiem widac że to już nie ten sam piesek który po raz pierwszy zjawił sie u nas w domku merda już nawet ogonkiem jak usłyszy mój głos przyjade z pracy moim zdaniem tina w pełni wróci do zdrowia a tak dla ciekawosci dodam że potrafi warczec na mojego psa Quote
xxxx52 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 czy ona jest chora ?,och nie.ta slicznosc uzywa zycia i jest szczesliwa Quote
Nadalle Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 W górę maleństwo obyś szybko znalazła domek, kochający domek! Quote
krakowianka.fr Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Hej, widze, ze jest pozytywnie. Skrecenie glowki lekkie jest, pare zachwian, ale ogolnie to chyba niezle. Zaciekawilo mnie to, ze ona lepiej biega niz chodzi - podsune te uwage wetowi jak sie z nim bede widziala, zobaczymy co powie... Zgram sobie tez to video, tylko jeszcze nie wiem jak... ;-) Grzegorzu, taka rada (ktora mi Pani treserka podsunela), jak wolasz Tine na polku, to ona niekoniecznie reaguje, co jest pewnie normalne, dziewczę duzo przezylo ostatnio, zmienia domki itd. Pani treserka zaproponowala nam taktyke 'wyzszego glosu', tzn jak wolasz Tine aby przyszla, to wolaj glosem wyzszym, przejdź z barytonu na alt ;-) ;-) (no zartuje, ale tak o oktawe wyzej). Jak zacznie sie odwracac na glos, to machaj rekami tak zeby zobaczyla Ciebie i wtedy jak przyjdzie to albo ja poglaskaj (koniecznie od glowy wzdloz calego cialka, tak zeby poczula twoja reke, nie tylko mazniecie), ewentualnie daj jej kawalek czegos (ser / kielbasa / karme...) Ps. Ona jest polowa mojego kota... (u mnie 2 z 3 kotów wazy po 6kg i wcale nie są otyłe, tylko takie duże...!) Quote
Yorija Posted November 29, 2010 Author Posted November 29, 2010 Dla porównania Grzegorz mógłby chyba zamieścić film, który zrobił wcześniej - tak mi się coś kojarzy, że go widziałam. Grzesiek - dasz radę? Quote
adamo1974 Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 [quote name='Yorija']Dla porównania Grzegorz mógłby chyba zamieścić film, który zrobił wcześniej - tak mi się coś kojarzy, że go widziałam. Grzesiek - dasz radę?[/QUOTE] [URL]http://www.youtube.com/watch?v=uwTbj_VAivs[/URL] tak prosze to film z dnia jak wstała tinka na łapkach Quote
gonia66 Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 Mój Boże...te dwa filmiki- to niebo a ziemia...aż wierzyc się nie chce, ze w tak mimo wszystko krotkim czasie, zaszla taka ogromna zmiana...jak to maleństwo musiło cierpieć...ta "przemiana" warta była kazdych pieniązków...wiem, ze jeszcze jest sporo do zrobienia..ale to, co juz Maleńka osiągnęla, jest jak dla mnie- szokiem... Dzięki wszystkimza ten "Malenki- Wielki Cud":):) Quote
Edi100 Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 [quote name='fizia']Przecudna!! :)[/QUOTE] Po stokroć przecudna! Quote
Recommended Posts