Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B][COLOR=red]18 marca - Tinka wraca do kliniki. Stan bardzo się pogorszył![/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Tinka odeszła
[*][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Ostatni dzień i noc spędziła u boku kochających ją ludzi.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Małgoś, Grzesiu - dziękujemy i jesteśmy z Wami.[/COLOR][/B]

[COLOR=orange][B][COLOR=red][COLOR=seagreen]17 marca - Tinka w domu!!![/COLOR][/COLOR][/B]
[COLOR=red][B][COLOR=orange]Tylko czy faktycznie udało się jej pomóc? Narazie mała jest zestresowana, pewnie obolała. Trzeba dać jej czas, żeby doszła do siebie - operacja odbyła się ledwo tydzień temu! Trzymamy kciuki żeby znów było z nią tak dobrze jak się to da.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=orange]Koszt operacji i pobytu w klinice to ok 2500zł - udało się zebrać około 1800zł. Bardzo prosimy o wsparcie!!![/COLOR][/B]

[B]15 marca Tinka miała pojechać do domu ale ... coś się pokomplikowało. Brzuszek ma duży i twardy. Dr. Niedzielski zatrzyma małą tak długo aż nie wyjaśni czy to problem z płynem odprowadzanym z mózgu czy inny powód. Cewnik jest tak założony, że pod skórą do jamy brzusznej poprowadzone jest odprowadzenie nadrmiaru płynu.[/B][/COLOR]
[B][COLOR=orange]Trzymamy kciuki dalej i mamy nadzieję, że to tylko kwestia regulacji.[/COLOR][/B]

[B][COLOR=orange]10 marca Tinka miała operację - założenia cewnika do mózgu odprowadzającego nadmiar płynu[/COLOR]. [COLOR=red]Operację przeżyła, wybudziła się i wszystko idzie ku dobremu. Jednak po operacji 48h to decydujące godziny.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=red]Trzymamy wszyscy kciuki.[/COLOR][/B]

[B][COLOR=black]II 2011[/COLOR][/B]
[/COLOR][COLOR=black][B]Sytuacja Tinki pogorszyła się dramatycznie. Tinka dostaje napadów padaczki. W serii po kilkanaście naraz. Jest na bardzo silnych lekach. Wiekszych dawek nie ma możliwości podać.[/B][/COLOR]

[COLOR=black][B]Prawdopodobnie wodogłowie się powiększyło, płyn z mózgu nie jest odprowadzana.[/B][/COLOR]
[COLOR=black][B]Potrzebna operacja założenia CEWNIKA DO MÓZGU - odprowadzającego nadmiar płynu.[/B][/COLOR]
[COLOR=black][B]KOSZT SAMEGO CEWNIKA TO 1700zł. To jedyna szansa małej. Obecnie ma zaburzenia neurologiczne, kręci się w kółko, nie może sama trafić do miski.[/B][/COLOR]

Pomoc - każda złotówka na wagę jej życia - prosimy o wpłaty na konto
[COLOR=green][B]AFN[/B][/COLOR]
[B][COLOR=green]Alarmowy Fundusz[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Nadziei na Życie[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]ul. Jagiełły 5 m. 19[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]14 - 100 Ostróda[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]...[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]VWBank[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]78 2130 0004 2001 0388 0143 0001[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]z dopiskiem "psy Kraków - Tina"[/COLOR][/B]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/_kbumQSrIun0/TW_lyswgHoI/AAAAAAAAQ1U/9YKE7OtnPSM/s400/smaczne.JPG[/IMG]

[B][COLOR=#800080]To zdjęcie co poniżej - to już historia. Ale wierzymy, że znów tak może być. Szukajmy wsparcia finansowego na operację.[/COLOR][/B]

[COLOR=darkgreen][COLOR=navy][B][COLOR=purple]I 2011[/COLOR][/B]
[COLOR=purple][IMG]http://lh5.ggpht.com/_kbumQSrIun0/TS81_tkvmKI/AAAAAAAAQMk/y3vI8EX43jE/s400/IMG_0018.JPG[/IMG][/COLOR]
[COLOR=purple]Miała być rasy chihuhaha lub york - a z nich ma tylko kolegę [/COLOR][/COLOR][/COLOR][COLOR=darkgreen][COLOR=navy][COLOR=purple]yorka [/COLOR][/COLOR][/COLOR][COLOR=darkgreen][COLOR=navy][COLOR=purple]Rumcajsa i wrodzoną wadę typową dla tych ras - niesklepione ciemiączko.[/COLOR]
[COLOR=darkgreen]Powtórka badań - lekarz sugeruje założenie płytki, która będzie chroniła mózg przed urazem.[/COLOR]

[B]XII 2010[/B]
Pierwsza dekada grudnia. U Tinki co raz lepiej. Zaczyna z niej wychodzić pies:-) Bawi się zabawkami, zaczyna reagować na wołanie człowieka, "odgryza" się[/COLOR] [COLOR=navy]starszej koleżance.[/COLOR]
[COLOR=navy]Zmian neurologicznych cofnąć się nie da ale cały świat tego maleńkiego stworzenia już zaczął się zmieniać! Teraz trzeba jej tylko CZŁOWIEKA - takiego już na zawsze. Może już na te święta znalazłby się ktoś tak zdecydowany i odpowiedzialny?[/COLOR]
[COLOR=navy]Tinka ma najwspanialszy DT u Grzegorza. Ale im dłużej jest u niego tym bardziej się przywiązuje i tym trudniejsze dla niej będzie rozstanie.[/COLOR]
[COLOR=navy]Na razie DS mamy w marzeniach i planach. [/COLOR]

Tinka ma nieodwracalne zmiany w mózgu. Wodogłowie i martwicowe zapalenie mózgu - diagnoza na podstawie badania rezonansem magnetycznym. Stan maleństwa na 21 listopada jest taki:
- waga ponad 2kg - ważyła nieco ponad kg w chwili zabrania z łańcucha
- zaburzenia neurologiczne - chwiejność, zaburzenia równowagi, kręcenie się w prawą stronę
- problemy z jedzeniem - mimo apetytu nie zawsze potrafi trafić do miski
- problemy z zachowaniem czystości - podczas pobytu w klinice załatwiała się na podkłady w swojej klatce - ale zaobserwowano, że staje się niespokojna kiedy czuje potrzeby fizjologiczne - możliwe, że będzie potrafiła to zasygnalizować
- konieczne przyjmowanie leków na obniżenie ciśnienia w główce, przeciwzapalne leki sterydowe
- za miesiąc - kontrola - rezonans
- ciągła kontrola u lekarza weterynarii

To cały bagaż małej Tiny. Udało się ją zdiagnozować, teraz potrzeba czasu by stwierdzić stabilność jej stanu lub tempo i rodzaj zmian.
[B]Szukamy DS - który podejmie się opieki nad Tinką.[/B]
[/COLOR]
Pod koniec października straż miejska wraz z pracownikiem schroniska w wyniku interwencji zabrała suczkę w stanie skrajnego odwodnienia.

Suczka była uwięziona na łańcuchu!!! Ważyła około 1,5 kg - była w takim stanie, że nawet nie chodziła. Policję zawiadomili sąsiedzi. A policja straż miejską.

[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Tina/tina_1.jpg[/IMG]

Sunia trafiła do weterynarza, który zdiagnozował, że mała ma niezrośniętą czaszkę i coś uciska na mózg. Dostała zastrzyki, płyny wzmacniające. Przez pierwsze dni miała ataki padaczkowe.
[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Tina/tina_2.jpg[/IMG]

Pracownik schronu nie odpuścił. Karmi suczkę co 2h ze strzykawki - mała nie je sama - chociaż stara się zlizywać z miseczki - może mieć problem z przełykiem. Dziś mała waży już 2kg. Staje na własnych łapkach. Mała żyje w swoim świecie ale jej stan się poprawił. Teraz potrzebna jej specjalistyczna diagnoza. Co z jej główką - czy da się to zoperować?
[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Tina/tina_3.jpg[/IMG]

Tu kończą się możliwości tego dobrego człowieka. Nie jest w stanie zdiagnozować, leczyć ani opiekować się nią. Poprosił mnie o pomoc - tak przy okazji bo przyjechałam przetransportować innego mikrusa do DT.

No i wpadłam. Wydawało mi się, że zwierzak, którego nie znam nie potrafi mnie doprowadzić do łez. Szukam fundacji - albo dobrego człowieka, który pomoże.
[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Tina/tina_4.jpg[/IMG]

Trzeba zabrać ją do dobrej kliniki. Wydać kupę kasy na leczenie. Od tego będzie zależało co z nią dalej - czy da się znaleźć jej dom, wyleczyć ją? Może mieć około 3 lat. Przeżyła tyle - warto jej dać szansę.

[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Tina/tina_5.jpg[/IMG]

Do kogo mam się zwrócić o pomoc? Prywatne osoby mówią, że rady nie dadzą - finansowo i z opieką. Fundacje - że są w tragicznej finansowej zapaści.

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Finanse marcowe to:
[COLOR=seagreen][B]450zł - zostało w skarpecie Tinki z grudnia

na dzień 17.03.2011 - w sumie na koncie Tinki jest około 1800zł
w to wchodzą wpłaty od osób z dogo, allegro (Selengi i AFN - to drugie zostało niestety usunięte), miau, fb

[/B][COLOR=black]Nie mamy [/COLOR][COLOR=black]jeszcze dokładnej kwoty z faktury - 2500zł to wstępna kwota o której doktor Niedzielski powiedział przy okazji odbierania Tinki[/COLOR][B].
[/B][/COLOR]

Poniższe rozliczenia dotyczyły grudnia - gdy zbieraliśmy pieniądze na badania (w tym rezonans magnetyczny)

Pieniądze zbieramy tylko na konto AFN

Alarmowy Fundusz
Nadziei na Życie
ul. Jagiełły 5 m. 19
14 - 100 Ostróda
...
VWBank
78 2130 0004 2001 0388 0143 0001
z dopiskiem "psy Kraków - Tina"

[COLOR=red][B]DO ZEBRANIA: ... tu będzie kwota, którą trzeba uzbierać...[/B][/COLOR]
[COLOR=red][B]Bardzo szacunkowo:[/B][/COLOR]

[B][COLOR=red]Rezonans magnetyczny: - [COLOR=green]800zł badanie z kontrastem[/COLOR][/COLOR][/B]
[B][COLOR=red]Operacje: - ok 1800zł - założenie cewnika[/COLOR][/B]

[B][COLOR=red]Badania: morfologia, biochemia: ???[/COLOR][/B]
[B][COLOR=red]Koszty pobytu: ???[/COLOR][/B]
[B][COLOR=red]Rehabilitacja: ???[/COLOR][/B]

[B][COLOR=seagreen]deklaracje:[/COLOR][/B]

[COLOR=green]Yorija - 100zł[/COLOR]
[COLOR=darkgreen]adamo1974 - 50zł[/COLOR]
[COLOR=darkgreen]gonia66 od darczyńców Alfika (MyrkurDagur+Granula) - 30zł[/COLOR]
[COLOR=green]WWiola - 50zł - 50zł[/COLOR] na każde z podanych kont :-)
[COLOR=darkgreen]supergoga - FDZ Animalia - 500zł[/COLOR]
[COLOR=green]izabelka_70 - 20zł[/COLOR]
[COLOR=darkgreen]conceited - 40zł[/COLOR]
[COLOR=darkgreen]anonimowy dawca - 200zł[/COLOR]
--------------------------
[B]RAZEM DEKLARACJI 1040 zł[/B]

[B][COLOR=blue]wpływy:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Y: - oznacza, że wpłynęło na moje konto[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]AFN: - to co wpłynęło na konto AFN[/COLOR][/B]

[COLOR=black][B][COLOR=#0000ff]Y:[/COLOR][/B] 17.11.2010 - WWiola - 50zł[/COLOR]
[B][COLOR=#0000ff]AFN: [/COLOR][/B]17.11.2010 - WWiola - 50zł
[B][COLOR=#0000ff]Y:[/COLOR][/B] 17.11.2010 - Yorija - 100zł
[B][COLOR=#0000ff]Y:[/COLOR][/B] 18.11.2010 - izabelka_70 - 20zł
[COLOR=#008000][B][COLOR=#0000ff]Y:[/COLOR][/B][/COLOR][COLOR=#000000] 18.11.2010 - adamo1974 - 50zł[/COLOR]
[B][COLOR=#0000ff]AFN: [/COLOR][/B]18.11.2010 - supergoga - FDZ Animalia - 500zł
[B][COLOR=#0000ff]AFN: [/COLOR][/B]18.11.2010 - anonimowy dawca - 200zł
[B][COLOR=#0000ff]AFN: [/COLOR][/B]18.11.2010 - wpłaty z zewnątrz - 195zł
[COLOR=#008000][B][COLOR=#0000ff]Y:[/COLOR][/B][/COLOR][COLOR=#000000] 19.11.2010 - [/COLOR][COLOR=black]gonia66 od darczyńców Alfika (MyrkurDagur+Granula) - 30zł[/COLOR]
[COLOR=#008000][B][COLOR=#0000ff]Y:[/COLOR][/B][/COLOR][COLOR=#000000] 19.11.2010 - [/COLOR][COLOR=black]conceited - 40zł[/COLOR]
[B][COLOR=#0000ff]AFN: [/COLOR][/B]19.11.2010 - wpłaty z zewnątrz - 493zł

[B][COLOR=#0000ff]Y - RAZEM: 290zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#0000ff]AFN - RAZEM: 1438zł[/COLOR][/B]

[B][COLOR=#0000ff][COLOR=purple]Faktura: 1289zł[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=#0000ff]

[B][COLOR=#0000ff]BILANS: 1728zł-1289zł = 439zł[/COLOR][/B]

[B][COLOR=#0000ff][COLOR=red]ROK 2010/2011[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=#0000ff]

[B][COLOR=#0000ff]01.12.2010 - [/COLOR][/B][/COLOR][/COLOR][COLOR=black]WWiola - 30zł - na moje konto plus 50zł przekazane z transportu kotki od WWiola (DT) do DS[/COLOR]

[B][COLOR=seagreen]BILANS: 439zł + 80zł = 519zł[/COLOR][/B]

Wydatki:

13.01.2011 - szczepienie (wirusówki), wizyta u dr. Niedzielskiego, leki - dexamycyna i krople do oczu = 69zł

[COLOR=seagreen][B]BILANS: 519zł - 69zł = 450zł[/B][/COLOR]

Posted

[URL="http://www.facebook.com/notes/afn-fundacja/15-kilo-psich-kosci-i-futra-z-dziura-w-glowie-na-lancuchu-przy-budzie-/142343285814981#!/note.php?note_id=193655197333668&id=189967127702475"]Tina na Facebook[/URL]

allegro cegiełkowe - tu będzie

Fundacja [URL]http://allegro.pl/afn-1-5-kilowa-tinka-z-lancucha-czy-zdazymy-i1493685714.html[/URL]
Selenga [URL]http://allegro.pl/show_item.php?item=1499585611[/URL]

bazarki: - tu będą

co jeszcze możemy zorganizować - tutaj będzie informacja

[COLOR=seagreen][B]BANERKI[/B][/COLOR]
[COLOR=seagreen][URL="http://tnij.org/kqw4"][B][IMG]http://miau5.republika.pl/tinka.jpg[/IMG][/B][/URL] [/COLOR]
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/196448-Dziura-w-czaszce-1-5-kg-suczka-na-łańcuchu-REZONANS-przełożono-na-jutro"][IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/tina_b.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Jest tam zaprzyjaźniony lekarz, który dla niej zrobił tyle że ją na nogi postawił. We wtorek mała znowu będzie u niego miała wizytę.
Ale je potrzebne badania, których on już wykonać nie może.
Poznań, Warszawa, Kraków - większe kliniki z aparaturą, która potrafi zdiagnozować co z jej czaszką, mózgiem, padaczką, problemami z przełykiem.

Posted

[quote name='conceited']trzeba malej zalozyc konto i rozpoczac kampanie. Mozna tez sprobowac z fundacjami. Poznanskie na pewno tu zagladna :)[/QUOTE]

Ze względu na finanse - chciałabym, żeby to przechodziło przez fundację - to nie będą małe pieniądze :-(
Ze względu na stan psa - również chciałabym żeby któraś fundacja się nią zaopiekowała - to nie jest szczeniak którego łatwo będzie wyadoptować, opiekuna nie znajdzie się z ogłoszenia na allegro - a przynajmniej nie teraz i nie w takim stanie - ja po prostu wierzę, że pomoc takiej biedzie to "statutowy" obowiązek takich organizacji. I że oni mają możliwości - (wiem, że to naiwne) - i że mogę pomóc szukając ludzi, którzy mogą wesprzeć fundacje, stowarzyszenie...

Posted

czy tylko dramatyczny tytuł wątku spowoduje, ze ktoś pomoże?
Czy to nie jest chore?

Mam napisać:

MIKRO SUCZKA Z MÓZGIEM NA WIERZCHU TRZYMANA NA ŁAŃCUCHU?

Posted

Yorija - spokojnie :) watek jest na dogo godzine :)

W Poznaniu w zasadzie mamy chyba tylko trzy psie fundacje na ten moment, Animalia, poznanski oddzial Emira i chyba Zwierzeta i My. Wyslij do nich watek, jesli obecnosc fundacji jest konieczna.

Posted

[quote name='conceited']Yorija - spokojnie :) watek jest na dogo godzine :)

W Poznaniu w zasadzie mamy chyba tylko trzy psie fundacje na ten moment, Animalia, poznanski oddzial Emira i chyba Zwierzeta i My. Wyslij do nich watek, jesli obecnosc fundacji jest konieczna.[/QUOTE]
Emir - powiedział, że nie da rady. Rozmawiałam z panią Prezes.
Jeszcze nie dramatyzuję - albo jednak dramatyzuję.
Fundacja nie jest konieczna - dobry człowiek też moze być.

Posted

Yorija, wstaw małą na mikropieski zgodnie z szablonem z 1 postu:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/176778-MIKROPSY-w-potrzebie-og%C5%82aszaj%C4%85c-swoje-MIKRUSY-pami%C4%99tajcie-o-innych-kt%C3%B3re-cierpi%C4%85!?p=13806945&viewfull=1#post13806945[/url]

SZYBCIUTKO !!!! :D

Mam nadzieję, że uda się jej wspólnie pomóc.

Posted

[quote name='conceited']Yorija - spokojnie :) watek jest na dogo godzine :)

W Poznaniu w zasadzie mamy chyba tylko trzy psie fundacje na ten moment, Animalia, poznanski oddzial Emira i chyba Zwierzeta i My. Wyslij do nich watek, jesli obecnosc fundacji jest konieczna.[/QUOTE]
Napisałam do nich

Posted

Jestem i ja.
Najpierw skupmy się na znalezieniu lekarza. później oszacujemy koszta i poszukamy Fundacji, która weźmie mała pod opiekę a przede wszystkim przekaże na nią swoje zniżki u najlepszego lekarza.
Jest DT, to dobrze. Co potrzeba Grzegorzowi?

Posted

Ostatnio 2 psiakom u Missieek pomogła załatwić konsultację u neurologa dr Wrzoska z Wrocławia Karusiap - może mogłaby pomóc?

tu jest wątek jednego z tych piesków

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/194080-jak-BORDER-COLLIE-szczenie-4-5-miesiąca-ROZSZCZEP-NOSA-oczopląs.../page3[/URL]

A maleństwo cudne...oby było dobrze

Posted

Zabrać małą, zdiagnozować, leczyć znaleźć DS specjalnej troski.

On ją karmi RC - convem. Zapytam czego potrzebuje.
Mała mieszka u niego w kontenerze. Nie zachowuje sam czystości - ale tego to chyba nikt po niej nie oczekuje w takim stanie. Jest jakby bez kontaktu. Mam wstępnie deklaracje pomocy z Krakowa. Ale to jest 5-6h drogi autem z Krotoszyna. Transport do Poznania czy Wrocławia byłby krótszy i łatwiej będzie go zorganizować.

Posted

Jestem na zaproszenie Yorii.
To trudna sprawa, bo Fundacje niestety też cienko prz=ędą, ale pomożemy. Tylko niestety nie mam domu tymczasowego dla malizny. Możemy pomóc w opłaceniu diagnozowania, leczenia, operacji, jeśli zajdzie potrzeba.
Tylko gdzie? Ja nie wiem, czy w Poznaniu jest specjalistyczna klinika z opieką i sprzętem do operacji przeprowadzanych na główce psiaka.
Jest urocza, wierzę, że nam ktos pomoże, że sami nie zostaniemy.

Posted

[quote name='fizia']Ostatnio 2 psiakom u Missieek pomogła załatwić konsultację u neurologa dr Wrzoska z Wrocławia Karusiap - może mogłaby pomóc?
tu jest wątek jednego z tych piesków
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/194080-jak-BORDER-COLLIE-szczenie-4-5-miesiąca-ROZSZCZEP-NOSA-oczopląs.../page3[/URL]

A maleństwo cudne...oby było dobrze[/QUOTE]

Napiszę do Karoliny - ale potrzebuję też mieć gdzie umieścić małą po tej konsultacji.

Posted

Klinika w Poznaniu, którą polecam ,bo mam dobre doświadczenie.
.Zadzwońcie i zapytajcie..
[URL]http://www.klinwet.pl/go.php/pl/diagnostyka/diagnostyka_neurologiczna.html[/URL]

Posted

[quote name='supergoga']Jestem na zaproszenie Yorii.
To trudna sprawa, bo Fundacje niestety też cienko prz=ędą, ale pomożemy. Tylko niestety nie mam domu tymczasowego dla malizny. Możemy pomóc w opłaceniu diagnozowania, leczenia, operacji, jeśli zajdzie potrzeba.
Tylko gdzie? Ja nie wiem, czy w Poznaniu jest specjalistyczna klinika z opieką i sprzętem do operacji przeprowadzanych na główce psiaka.
Jest urocza, wierzę, że nam ktos pomoże, że sami nie zostaniemy.[/QUOTE]

Witaj
bardzo dziękuję za szybką reakcję.
Do Poznania bliżej nam niż do Krakowa. A czy możesz wskazać dobrego lekarza, który by ją zdiagnozował?
Możemy się podjąć leczenia jeżeli znajdziemy miejsce w które możemy ją potem zabrać.
Do Grzegorza wrócić nie może po operacji - wydaje mi się, że nawet teraz u niego nie powinna być dłużej niż to konieczne. Grzegorz pracuje w schronisku - z jakim chorym zwierzęciem się zetknie tego nie wiemy - boję się, że może przynieść jakieś choróbsko z którym mała sobie nie poradzi.
Jak dotąd na szczęście jest dobrze - małej się polepsza - i jest nadzieja, że będzie lepiej i lepiej.
Tylko spod ziemi chyba wytrzasnąć kogoś kto będzie mógł małej dać taką opeikę jak Grzegorz nad nią teraz sprawuje. Karmienie i pojenie ze strzykawki co kilka godzin.

Posted

No i właśnie z tym problem. Ja nie polecę w Poznaniu żadnej kliniki. Niestety - tej o której pisze ick też nie. Mam swoje doświadczenia i nie są fajne - w każdym razie nie dla zwierzaka w takim stanie. Musimy liczyc się z tym, że sunia będzie w klinice jakiś czas.
No i - co dalej. Pomożemy w opłaceniu leczenia, ale nie mam co z nią zrobić po. Hotele odpadają. U mnie w domu też...niestety - całe dnie nikogo oprócz mojej wielkiej i niegościnnej suni.
Trzeba szybko myśleć.

Posted

z Krotoszyna do Poznania jest 100km - do Wrocławia 90km
To jest najbliżej.
Do Warszawy czy Krakowa to już 300 - 400km

Najlepiej by było, żeby mogła pojechać tam gdzie byłaby od razu zoperowana - jeżeli się uda - lub jeżeli nie będzie można jej operować to tam gdzie będzie miała jakiś DS albo DT
I wtedy dopiero będzie ją można zabrać. I oby jak najszybciej.