Ana&dalma Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 Tak jak w temacie... Czy airedalki potrafią dać w kość:mad: ,a może są w miare grzeczne???:p Słyszałam,że lubią pływać i przekopywać ogródki...:razz: Pytam bo udało mi się załatwić wyjazd do ciotki ,do Stanów i właśnie tam będe mieć codziennie doczynienia z tym''amerykańskim''terrierkiem...:lol: Quote
merfi Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 nie znam się na "amerykańskich" airedalach, ale te które miałam sama i które znałam i znam to najwspanialsze psy na świecie, nieprawdopodobnie inteligentne, błyskawicznie się uczące, potrafiące myśleć! a tak, właśnie tak one myślą i żaden naukowiec już nie wciśnie mi ciemnoty, że zwierzęta nie mają zdolności myślenia abstrakcyjnego - airedale mają! Co do temperamentu - na spacerkach tajfun energii - jak Pan/Pani pozwoli, jeśli nie - bardzo zdyscyplinowany, w domu - spokojny kanapowiec, jedyna wada - jak airedale rozłoży się na środku pokoju - to trzeba skakać przez niego, bo się nie ruszy... Quote
Jonquil Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 Potwierdzam, szczególnie z tym rozkładaniem się w przejściach :evil_lol: Quote
merfi Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 Jonquil - mieszkasz w Płocku i masz może airedala?! Quote
Ana&dalma Posted July 16, 2006 Author Posted July 16, 2006 A jak myślicie,czy taki piesek bedzie umiał się zachować na spacerze z zupełnie obcą osobą(Taj nigdy mnie nie widział)Jak jest z ufnością do obcych? Quote
swallow Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 :evil_lol: [quote name='merfi']Jonquil - mieszkasz w Płocku i masz może airedala?![/quote] Jonquil mieszka w Płocku i ma airedala, ja też mieszkam w Płocku i tez mam airedala :lol: :lol: :lol: Mój AT nie lubi pływać i nie przekopuje ogródka a na spacer chętnie wyjdzie z każdym. To bardzo zrównoważony pies, ale wda się w bójkę, jeśli zostanie zaczepiony przez innego psa. AT są wspaniałymi psami ale trzeba im zapewnić odpowiednią ilość ruchu i to najlepiej nie na smyczy :evil_lol: Quote
niedzwiedzica Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Swallow-siostra twojego airedala uwielbiała pływac i wykopywac dziurę pod jałowcem w ogrodzie :evil_lol: a jej córka, czyli jego siostrzenica ma dokładnie te same zamiłowania :evil_lol: czyli typowe przedstawicielki rasy. A starszy brat twojego Bonda nie wyjdzie na spacer z nikim innym, jak z członkiem swojej rodziny ( czasami mój Tomek z nim wychodził i po prostu kawałek , gdy pies się zapierał, ciagnął go wbrew woli, żeby paskud się załatwił ;))-w kwestii psich zapasów podobnie jak twój, pierwszy razcej nie zaczepi,ale jak pies na niego warknie, to hulaj dusza i wojna gotowa :diabloti: moje sunie z kolei nigdy nie gryzły się z psami,żadna , nigdy :multi:. Oszem, sprowokoane potrafia się wyszczerzyć, zabulgocą i ewentualnie poloża przeciwnika na łopatki ale bez gryzienia ...pacyfistki psie :loveu: Quote
coztego Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 [quote name='Ana&dalma']A jak myślicie,czy taki piesek bedzie umiał się zachować na spacerze z zupełnie obcą osobą(Taj nigdy mnie nie widział)Jak jest z ufnością do obcych?[/QUOTE] [B]Ana[/B], myślę że rasa nie ma tu znaczenia, wszystko zależy od tego jak pies został wychowany, jakie ma nawyki itd. A poza tym, airedale to najwspanialsze psy na świecie, pod każdy względem :loveu: :evil_lol: Quote
zadziorny Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Moje "mini-airedale" pójdą na spacer z każdym :mad:. Byle było tego dużo i zaraz :cool3: :roll: :razz: Quote
coztego Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 A mój maxi-erdel nie pójdzie z nikim spoza najbliższej rodziny i nie zostanie z nikim obcym... :cool1: Quote
merfi Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Płocczanie-erdelowcy, ilu Was jest w tym zacnym grodzie? Napiszcie mi koniecznie o swoich erdelach, tylko nie piszcie, że to są najwspanialsze psy na świecie bo ja to wiem! Kto miał airedala, to po nim każdy inny pies wydaje się "przygłupem" /nie obrażając nikogo/ Quote
coztego Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 [B]merfi[/B], zajrzyj do tematu "Airedale i inne", tam się dowiesz wszystkiego o płockich erdelkach (i nie tylko płockich ;) ). Quote
swallow Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 [quote name='merfi']Płocczanie-erdelowcy, ilu Was jest w tym zacnym grodzie? [/quote] Merfi mało nas, mało :shake: Quote
niedzwiedzica Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 swallow-jaki ładny, nowy bannerek :multi: Quote
merfi Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Coztego, życia mi nie starczy, żeby przekopać się przez cały temat!!! Litości! I tak muszę kraść czas, żeby wpaść na forum. Quote
zadziorny Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 [quote name='niedzwiedzica']swallow-jaki ładny, nowy bannerek :multi:[/quote] Bardzo ładny :thumbs:. Powiem więcej - S U P E R :ylsuper: Quote
INA Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 [B]swallow[/B] - prześliczny banerek:loveu: :loveu: :loveu: [B]merfi[/B] - luibisz tylko płockie Erdele:razz: Quote
merfi Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 Wszystkie airedale UWIELBIAM, ale do Płockich mam szczególny sentyment bo: 1/ Płock jest moim rodzinnym miastem 2/ w Płocku mieszkała trójka moich airedalowych dzieci Quote
swallow Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 [B]Merfi[/B] - miałaś hodowlę AT, czy reproduktora? Żyją jeszcze te Twoje erdelowe dzieci?? Wydawało mi się, że znam wszystkie AT w Płocku, ale żadne trzy nie są z tej samej hodowli (no może ze 3 znajdą się z warszawskiej PRIMY) ani po tym samym reproduktorze :roll: Quote
merfi Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 Miałam same sunie, a w Płocku były dwa psy ode mnie i jedna panienka. Jeden z psów od kilku lat już nie żyje, a dwa pozostałe - nie wiem, ostatni raz widziałam je ok.2 lata temu. Wermuth nie żyje a Szogun i Sonia mam nadzieję, że ładnie się postarzały i jeszcze cieszą się tym światem. Ja mam pięć psów, ale są to kundelki i ostatnia z mojej hodowli sunia-staruszka jamniorka szorstkowłosa, jedyna w tej chwili z rodowodem i medalami z uprawnieniami hodowlanymi - "stara panna" bo nigdy jej nie kryłam. Quote
swallow Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 Merfi to mam dla Ciebie niespodziankę: Sonia jest we wspaniałej kondycji, od paru lat ją trymuję, ma wspaniałą bardzo ją kochającą właścicielkę, to zdjęcie jej robiłam w maju tego roku :loveu: [CENTER][URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img488.imageshack.us/img488/5425/soniadogoqq6.jpg[/IMG][/URL][/CENTER] A o Szogunie jedynie słyszałam od różnych znajomych, ze taki pies jest w Płocku ale nigdy go na oczy nie widziałam Quote
merfi Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 Jak tylko "Cię dorwę" to uduszę chyba całkowicie "na śmierć" z radości ogromnej. Proszę, jak zobaczysz Dziewczyny /obie/, to ucałuj je ode mnie i przypomnij, że ciągle jestem, gdzie byłam i ogromnie ucieszyłabym się z odwiedzin /obiecanych zresztą kiedyś/. Gdyby choć połowa psów miała takich właścicieli jak Sonia to już na ziemi byłby psi raj! Quote
menduran Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 powiedzcie mi jak to jest z sierścią airedale, czy ona jest niemiła , szorstka, można ją porównać do sierści innej rasy? Quote
Fuka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 czy niemiła - to kwestia gustu. Od dziecka mam airedale, wiec dla mnie nie ma nic milszego:loveu: Jeżeli miałaś kontakt z foxami szorstkowlosymi albo z welsh terrierami - to bardzo podobna. Quote
Marta Baranowska Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 Airedalki? sa cudowne...kochane...:) i szybko sie zako****a ( mowa o psach);] Wspaniałe psy mysliwskie, a takze doskonałe jako psy do 'kochania" ;) Quote
Recommended Posts