Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

przeglądam forum o pielęgnacji sierści już od jakiegoś czasu, bo za niedługo sama będe miałą długowłosego psiaka... i opinie sa pełne sprzeczności :roll: jedni mówią, żeby nie czesac psa, kiedy jest mokry, bo wtedy z włosem coś może się stać, inni tylko 'na mokro' - po kąpieli albo spryskaniu jakimś preparatem. A ja w związku z tym nie wiem co robić - bo psa będę zmuszona chyba czesać codziennie. Ale jeśli można go czesać tylko na mokro, to jakoś nie usmiecha mi się wydawanie majątku na preparaty Hery ;) A wy co o tym myślicie?

Posted

Tylko na mokro jeśli nie chcesz połamać włosa.Nie musisz spryskiwać zawsze Herym,wystarczy woda w w spryskiwaczu.Suchy włos jest bardziej podatny na urazy mechaniczne a czesanie nie jest dla włosa obojętne.

Posted

Mój pies tez ma długą sierść i i zawsze po kąpieli czeszę kiedy jest mokra - na codzień przydaje sie spryskanie wodą a kiedy pojawi się jakis niesforny kołtunik - wtedy wkracza odżywka wymieszana z wodą :) -jakiego będziesz miała pieska ? :)

Posted

[quote name='eSstzu']O czesanie, ale o kąpiel też powiedz. I w jakiej mniejwięcej cenie.[/quote]
odzywki hery sa fajne
nakladasz jak pies siedzi w wannie i mozna juz wtedy czesac te najgorsze kołtuny, potem spłukac i dokonczyc juz bez odzywki

Posted

Słyszałam, że shih tzu trzeba usunąć włosy z uszów, ale jak?? wyrwać czy wyciąć?? Boje się że będzie ją to boleć. Jak to zrobić ?? ? ??? ?? ?? ??? ??

Posted

Eh, to ja mam do was pytanie. Najprawdopodobniej w zimie będe miała szczeniaka rasy chihuahua długowłosa. Wiadomo, te psiaki należy codziennie czesać. Ale skoro na mokro, to jak ja będę mogła go czesac na mokro w zimie. Bo wiadomo - szczeniak musi często siusiać, a ja nie wiem, czy siersc wyschnie mu do tego czasu[nawet jesli przed czesaniem z nim wyjde]. Nie mam ochoty, żeby raz siusial w domu, raz na podworku, bo moze sie do tego nie przyzwyczaic i bedzie zdezorientowany. Moja kolezanka raz tak miala [tylko ze pies rasy ON] - raz zalatwial sie na dworze, raz w domu i skonczylo sie na tym, ze szczeniak sikal w domu i to nawet nie na gazete...

• 1 month later...
Posted

Ludziska, bez przesady! o sierści można powiedzieć, że jest mokra praktycznie po kąpieli. Co do czesania, nie rób tego codziennie, bo Twoj cziłała z długowłosego stanie się krótkowłosy:roll:
moim zdanie raz na tydzien w zupełności wystarczy
Mozesz czesać delikatnie sychą sierść. Możesz też użyć specjalnych preparatów, które tylko nawilgocą (a nie zmoczą!) kudełki. Nawilża się specjalnymi preparatami np. hery.

• 2 months later...
Posted

Ja stosuje po kąpieli czasanie na mokro równocześnie suszenie szuszarką. i Pies wtedy jest wyczesany znakomicie, i ma lśniącą i suchą sierść. :lol:

Posted

Jak czesac to tylko na mokro. Wystarczy spryskac przegotowaną woda ze zraszacza. A z tym czesaniem to błagam nie przesadzajcie :crazyeye: Ja mam dwie długowłose suki collie a czesze je raz na 2 miesiace i to wystarcza. Przy zbyt częstym czesaniu wyrywa się sporo zdrowego włosa i po pewnym czasie pies robi się łysy.

Guest Kamcia_14
Posted

Ja czesałam zawsze na sucho :roll: I nie zauważyłam u niej połamanego włosa...

A jeśli chodzi o szampon to najlepsze są z firmy Hilton. No znaczy dla mojego psa są najlepsze.

[QUOTE]Jak czesac to tylko na mokro. Wystarczy spryskac przegotowaną woda ze zraszacza. A z tym czesaniem to błagam nie przesadzajcie Ja mam dwie długowłose suki collie a czesze je raz na 2 miesiace i to wystarcza. Przy zbyt częstym czesaniu wyrywa się sporo zdrowego włosa i po pewnym czasie pies robi się łysy.[/QUOTE]

Raz na 2 miesiące czesać długowłosego colie ? :O.

Posted

Kamcia oczywiście, ze tak. Czasem nawet rzadziej czeszę. Prawidłowy włos collie nie plącze się. Gdybym czesała je chociażby raz w tygodniu to nigdy nie miałby pięknego włosa...bo wogóle nie miałyby włosa. Mam te psy już 6 lat i trochę na temat pielęgnacji ich sierści wiem zwłaszcza, ze moje psy w opisach z wystaw zawsze mają podkreśloną wspaniałą kondycję i strukturę włosa.

• 1 month later...
Posted

:lol: [quote name='Diana14']Kamcia oczywiście, ze tak. Czasem nawet rzadziej czeszę. Prawidłowy włos collie nie plącze się. Gdybym czesała je chociażby raz w tygodniu to nigdy nie miałby pięknego włosa...bo wogóle nie miałyby włosa. Mam te psy już 6 lat i trochę na temat pielęgnacji ich sierści wiem zwłaszcza, ze moje psy w opisach z wystaw zawsze mają podkreśloną wspaniałą kondycję i strukturę włosa.[/quote]
:lol: Ja moje kudłacze czesze dwa razy w tygodniu,spryskuje włos lekko.A po kąpieli czesze i jednocześnie susze suszarką,zgadzam się a Wami nigdy nie czeszemy na sucho:evil_lol:

Posted

ja mojego kudlacza czesze tylko po kapieli przy suszeniu( raz na7-14 dni)po samej kapieli zawijam go w reczniki i koce i spi godzinke sobie,pozniej go wyciagam wcieram jedwab w kudly i z suszarka czesze.
a tak na codzien przeczesuje tylko jak gdzies w gosci idziemy:evil_lol: ( wtedy na wilgotno oczywiscie)

Posted

tak an sucho zwyklym psim grzebieniem.. pod wlos i z wlosem... i na bok hehe na mokro nie lubie czesac.. wiec czesze przed splukiwaniem woda bo kapieli z szamponami tez unikamy.. a psy maja piekna i lsniaca siersc:)

Posted

[quote name='marmara_19']tak an sucho zwyklym psim grzebieniem.. pod wlos i z wlosem... i na bok hehe na mokro nie lubie czesac.. wiec czesze przed splukiwaniem woda bo kapieli z szamponami tez unikamy.. a psy maja piekna i lsniaca siersc:)[/quote]
:lol: mOJE MAJĄ PIĘKNY WŁOS I BEZ SZAMPONIKU I ODŻYWECZKI BYŁO BY MARNIE,ale są śliczne i pachnące no i nie ma w domu sierści hi hi :evil_lol:

Posted

;) [quote name='marmara_19']moje tez ladnie pachna i siersci duzo nie mam.. no chyba,ze je czesze w pokoju hehehe... kurza sie tylko albo bloca.. i wtedy sa traktowane letnia woda.....:)[/quote]
;) każdy zna swoje psiaki i wie co dla nich najlepsze:evil_lol: