Jump to content
Dogomania

Schronisko w *RADOMIU* setki wpatrzonych w kraty oczu czeka na pomoc!

Recommended Posts

Posted

[quote name='kasumi']tzn. ja ogółem nie chciałam żeby Buba widziała się z nią, bo kiedyś jak przyprowadziłam Kropeczkę do domu (na chwilę), to Buba doskoczyła do niej (w sumie zrozumiałe, bo całą uwagę poświęciłam Kropeczce, a Buba wtedy do niej doleciała).

więc Bubka zamknęłam w pokoju obok, a labka była w przedpokoju...., ale jak mama na chwilę chciała wejść właśnie do dużego pokoju (gdzie była Buba), żeby zagrzać jej rosół, to Buba wysmyknęła się i wtedy się spotkały nos w nos...., ale Buba nie wystawiła zębów

Buba nie jest agresywna, raczej na swój sposób ciekawska i z jednej strony leci do wszystkich, a z drugiej strony boi się.....

i ogólnie labkę trzymałam w klatce, a ktoś ją wypuszczał na dwór i jak wyszłam z psem na spacer, to ją spotkałam kilka metrów dalej...., czyli nie miała do czego/kogo wracać

ogółem labka jest ciekawska, pierwsza nawiązała kontakt z Bubą, skakała w około niej, zachęcała do zabawy, a Buba stała... trochę się poruszała, ale nie chciała się bawić....

Magda, gdybym wiedziała kto wywala te psy, to bym coś z tym zrobiła, a tak....

ostatnio była suka mix chow chow, również wychudzona, wcześnie Toya, a przed Toyą masa innych psów

nawiązałam już kontakt z labradory.info[/QUOTE]

rozumiem już wszystko
jak Ci będą potrzebne ogłoszenia.....to jak skończę trójłapki to moge jej pakiecik zrobić
miałam po trójłapkach robić lady
ale w sumie....ma pakiet 50 ogłoszeń z bazarku od ciotek

ładna sunia....szybko domek znajdzie

musisz jej ładne fotki zrobić........koniecznie
bezwzględnie......

no i na marginesie .......cokolwiek myśleć o tym totalnym bublu - nowej uchwale rady gminy
to przynajmniej jak zacznie się wszystkie psy chipować może w przyszłości znajdzie się ukochanych pseudo właścicieli

Posted

Właśnie, a mam pytanie jak to będzie z tym chipowaniem? niby powiedziane było w tv, że w pierwszej kolejności mają być chipowane psy ze schroniska i super, ale czy placówka ma w najbliższych planach zakup (bądź już ma) czytnika chipów? Czy straż miejska też będzie wyposażona w takie czytniki? i najważniejsza kwestia ponoć istnieje w Polsce 5 różnych baz danych, do której psy będą przypisane? Chciałabym swoje własne zachipować, ale nie wiem do której bazy je wpisać...

Posted

[quote name='ela.g19']Właśnie, a mam pytanie jak to będzie z tym chipowaniem? niby powiedziane było w tv, że w pierwszej kolejności mają być chipowane psy ze schroniska i super, ale czy placówka ma w najbliższych planach zakup (bądź już ma) czytnika chipów? Czy straż miejska też będzie wyposażona w takie czytniki? i najważniejsza kwestia ponoć istnieje w Polsce 5 różnych baz danych, do której psy będą przypisane? Chciałabym swoje własne zachipować, ale nie wiem do której bazy je wpisać...[/QUOTE]

raczej zakupia czytniki. Po co miałalby by być cała ta akcja. ?

obok obowiązku czipowania, trzeba będzie pieska zarejestrować w UM i pobrac znak identyfikacyjny i zapłacic podatek (tak już było, ale bez czipów cięzko to jest wyegzekwować)

UWAGA
w bloku, domku wielorodzinnym bliźniaku, etc będzie można mieć tylko dwa zwierzęta domowe tego samego gatunku
(dwa pieski, dwa kotki........)

Posted

[quote name='lilith27']raczej zakupia czytniki. Po co miałalby by być cała ta akcja. ?

obok obowiązku czipowania, trzeba będzie pieska zarejestrować w UM i pobrac znak identyfikacyjny i zapłacic podatek (tak już było, ale bez czipów cięzko to jest wyegzekwować)

UWAGA
w bloku, domku wielorodzinnym bliźniaku, etc będzie można mieć tylko dwa zwierzęta domowe tego samego gatunku
(dwa pieski, dwa kotki........)[/QUOTE]
Lilith a masz dostęp do tej uchwały bo chciałam zapoznać się z jej treścią

Posted

[quote name='doddy']Kasumi, nasi sąsiedzi szukają labka do adopcji, gdyby labka szukała domu mogę im podesłać.[/QUOTE]

tak, ona szuka domu :) tylko teraz ma kwarantanne - 2 tygodnie + jeszcze sterylizacja

ale już możesz podesłać, dzięki :)

Posted

Ona jest w schronisku, czy u Ciebie na DT?
Jak sie zachowuje, wiadomo coś? W jakim jest wieku, jak z jej stanem zdrowia?
Czy mozna przyjechać i ją poznać na żywo?

P.S. Czy Twój tymczas jest na Lotensinie na nerki? Bo mam na zbyciu.

Posted

[quote name='doddy']Ona jest w schronisku, czy u Ciebie na DT?
Jak sie zachowuje, wiadomo coś? W jakim jest wieku, jak z jej stanem zdrowia?
Czy mozna przyjechać i ją poznać na żywo?

P.S. Czy Twój tymczas jest na Lotensinie na nerki? Bo mam na zbyciu.[/QUOTE]

nie jest u mnie na DT...., niestety pojechała do schronu....
Ona jest ogólnie przyjacielska do wszystkich, garnie się do człowieka, lubi inne zwierzęta (zaczepiała moją Bubę do zabawy), ładnie chodzi na smyczy - smycz była luźna, a ona szła koło nogi, jest łagodna

No do schronu zawsze można przyjechać i poznać każdego psa ;)

ona jest młoda, może mieć z 3 lata? nie wiem dokładnie, a o stan zdrowia, to już trzeba dzwonić do schronu, ale raczej jest zdrowa

Buba już nie bierze leków na nerki, wszystko już się ustabilizowało - przyjmuje teraz tylko luminal :)

Posted

[quote name='D O R K A']Lilith a masz dostęp do tej uchwały bo chciałam zapoznać się z jej treścią[/QUOTE]

[url]http://mazowieckie.e-bip.pl/EDZIENNIK/ActDetails.aspx?ID=24341[/url]

Posted

[quote name='lilith27'][url]http://mazowieckie.e-bip.pl/EDZIENNIK/ActDetails.aspx?ID=24341[/url][/QUOTE]
Dzięki, nie za fajne te zmiany:(
Czy dobrze rozumiem, że mają zniknąć koty z piwnic ?!

Posted

zakazuje się [I]utrzymywania[/I],
bierna akceptacja ich obecności chyba nie jest niedozwolona
ale ich karmienie ?????

ale podejrzewam, że nie każdy tak to będzie interpretował

czytałam w jakimś artykule, że motywem dla powstania tej uchwały były liczne skargi mieszkańców......

no cóż.....z mojej strony "wielki ukłon" dla radnych
z uwagi na to:
nie wolno hodować zwierząt domowych na terenie miasta (intensywna zabudowa, bloki, domki wielorodzinne, bliźniaki)

hodowlę definiuję słowniczek - to jest więcej niż 2 zwierzaki jednego gatunku
jak teraz się znajdzie miot szczeniąt na ulicy, nie będzie można go zanieść do domu (np. par. 20 pkt 1 i 2) czy na działkę na terenie radomia (par 20 pkt 3)

no i chyba zamkną wszystkich, którzy mają chomiki, myszki, rybki........;)

o mam

[I]HODOWLA TYLKO POZA MIASTEM

Te zapisy to odpowiedź na skargi mieszkańców. Okazuje się, że w mieście nie brakuje osób, które trzymają wiele zwierząt. To z kolei jest kłopotliwe dla sąsiadów. Obowiązujące teraz zapisy były nieprecyzyjne i związywały ręce służbom, które mogły interweniować.

- Hodowla to trzymanie zwierząt powyżej dwóch sztuk tego samego gatunku – wyjaśnia Grażyna Krugły. – Każdy przypadek jest sprawą indywidualną, bo jeśli właściciel dba o zwierzęta i nie są one uciążliwe to sąsiedzi się nie skarżą.
[/I]

[url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110925/POWIAT0206/256516345[/url]

przynajmniej kasumi będziesz miała straszaka na kolegę co chce sobie miocik zafundować

Posted

Jak rozumieć zapis:

"§ 20.
Zabrania się hodowli zwierząt domowych :
1) w budynkach wielomieszkaniowych (np. bloki, zabudowa szeregowa i bliźniacza)"?

Czy dotyczy to psów i kotów? Czy to, że posiadam psa to jest hodowla??

[B]Edit:[/B]

Ok, rozumiem, dzięki!

Posted

[quote name='lilith27']zakazuje się [I]utrzymywania[/I],
bierna akceptacja ich obecności chyba nie jest niedozwolona
ale ich karmienie ?????

ale podejrzewam, że nie każdy tak to będzie interpretował

czytałam w jakimś artykule, że motywem dla powstania tej uchwały były liczne skargi mieszkańców......

no cóż.....z mojej strony "wielki ukłon" dla radnych
z uwagi na to:
nie wolno hodować zwierząt domowych na terenie miasta (intensywna zabudowa, bloki, domki wielorodzinne, bliźniaki)

hodowlę definiuję słowniczek - to jest więcej niż 2 zwierzaki jednego gatunku
jak teraz się znajdzie miot szczeniąt na ulicy, nie będzie można go zanieść do domu (np. par. 20 pkt 1 i 2) czy na działkę na terenie radomia (par 20 pkt 3)

no i chyba zamkną wszystkich, którzy mają chomiki, myszki, rybki........;)

o mam

[I]HODOWLA TYLKO POZA MIASTEM

Te zapisy to odpowiedź na skargi mieszkańców. Okazuje się, że w mieście nie brakuje osób, które trzymają wiele zwierząt. To z kolei jest kłopotliwe dla sąsiadów. Obowiązujące teraz zapisy były nieprecyzyjne i związywały ręce służbom, które mogły interweniować.

- Hodowla to trzymanie zwierząt powyżej dwóch sztuk tego samego gatunku – wyjaśnia Grażyna Krugły. – Każdy przypadek jest sprawą indywidualną, bo jeśli właściciel dba o zwierzęta i nie są one uciążliwe to sąsiedzi się nie skarżą.
[/I]

[url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110925/POWIAT0206/256516345[/url]

przynajmniej kasumi będziesz miała straszaka na kolegę co chce sobie miocik zafundować[/QUOTE]

Myślę, że ta uchwała zadowoli przeciwników kotów w piwnicach a takich nie brakuje w Radomiu. Sama brałam nie raz udział w interwencjach dotyczących dręczenia kotów a także ich karmicieli przez sąsiadów. Na pewno uchwała ta będzie narzędziem także dla upierdliwych sąsiadów, którym przeszkadza sam widok większej ilości psów i kotów trzymanych w domach przez miłośników zwierząt... Wśród nas samych chyba znajdzie się spora grupa osób posiadających więcej niż dwa psy czy dwa koty...

Posted

tak kochana
a miasto zapłaci za utrzymanie bezdomniaka

[quote name='D O R K A']Będziemy szukać luk a takie już widzę:)[/QUOTE]

uchwała jest nieprzemyślana dobrze, to na pewno

Posted

No to szczęscie , ze u mnie radni tak się nie wysilili, bo ja mam 2 sunie w bloku i czekam na kolejną , zeby dać jej ds. to paranoja jakaś a miało być lepiej .O koty w piwnicy tez miałam aferę az do prezesa spółdzielni kościólkowe dobre dusze skargi pisały.Dziś byłam na wizycie pa dla psiaka od nas ze schroniska i pies nie zostanie wydany. Myslałam , ze duzo juz wiem jakie ludzie mają podejście do zwierząt okazuje sie , ze ciągle jestem zaskakiwana .

Posted

Ta uchwała dotyczy tylko Radomia? Czy np. gmina Jedlińsk już pod to nie podchodzi?
Bo my byliśmy zgłosić się z psem do urzędu w Jedlińsku(podatek) to pani nam powiedziała, że oni rejestrują tylko groźne psy.

Posted

[quote name='lilith27']raczej zakupia czytniki. Po co miałalby by być cała ta akcja. ?

UWAGA
(dwa pieski, dwa kotki........)[/QUOTE]

Wszystko ok, ale czy psiaki ze schronu mają jakiś rabat w przypadku tego podatku? I czy ta ograniczona liczba oznacza, ze np. mogę mieć tylko np. 2 psy i nic poza tym? tzn. kota, konia czy cokolwiek innego?? oczywiście zakładając, ze warunki mieszkaniowe na o pozwalają.
i po co ten kawałek blaszki z UM skoro pies będzie oznaczony chipem?

Posted

Ta uchwala jest sprzeczna z prawem.nikt nie moze nalozyc obowiazku posiadania max 2zwierzat. Juz w wawie chcieli ograniczyc do 5. Toz powinien zajac stanowisko i sformuowac opinie prawna.bo jest cos takiego jak demokracja,prawa obywateli,prawo swobody.etc. Przeslijcie tekst uchwaly do tvn,polsat -ciekawy temat.

Posted

dzisiaj była tpzopoczno z wizytą po adopcyjną u Mańka :) (mix laba)

"byłam dzisiaj na tej wizycie. Pies wygląda dobrze, razem z drugim (bardzo wesołym labkiem) jest trzymany na podwórku, po którym oba psy swobodnie biegają. Mają dwie, ładne i ocieplane budy. Jest karmiony głównie karmą suchą,ale dostają też gotowanego trochę. pan mówił, że pies jest jeszcze trochę chudy i mógłby przytyć, ale jak na moje oko jest dobrze, wyląda na zadbanego. Przez pierwsze dni po przywiezieniu był trochę zdezorientowany, ale przyzwyczaja się, chociaż właściciel powiedział, że czasem jeszcze jest trochę nieśmiały. W stosunku do mnie był jednak sympatyczny, podchodził żeby go głaskać Jedyny problem jaki był to zęby- chyba mu się psują niektóre, ale jest umówiony na wizytę u weta, żeby usunąć te chore. Pan mówił, że Maniek(teraz ma jakieś inne imię, ale zapomniałam jakie) pilnuje domu Ogólne wrazenie bardzo dobre, trafił na fajnych właścicieli. Z tego co wspominał ten pan, to mówił o jakichś ranach na szyi ze schroniska- teraz nie ma po nich żadnego śladu."

+ dostanę nowe zdjęcia :)

Posted

[IMG]http://img267.imageshack.us/img267/6325/p1060330n.jpg[/IMG]
[IMG]http://img841.imageshack.us/img841/2253/p1060329nh.jpg[/IMG]
[IMG]http://img402.imageshack.us/img402/3149/p1060328h.jpg[/IMG]

i jeszcze jakieś stare odgrzebałam :)

[IMG]http://img828.imageshack.us/img828/6986/p1030584a.jpg[/IMG]
[IMG]http://img23.imageshack.us/img23/1559/p1030589b.jpg[/IMG]
[IMG]http://img820.imageshack.us/img820/3947/p1030590f.jpg[/IMG]