Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozumiem,to nie bede smarowac jej teraz .Wet mi mówił że podstawa jest wycieranie łapek do sucha,ale przyznam że czasami zapominam o tym.A może jakies porady jak potrktowac łapki zeby zmniejszyc zaczerwienienia (bo sa mocno czerwone) Viris a jaka masz zasypke???

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja zasypuję zwykłym alantanem. A jak nie mam pod ręką to smaruję maścią cynkową. Przetestowałam wiele różnych dziwactw i to najlepiej się u Klary sprawdza.

Posted

Ale maść cynkowa tez jest na wazelinie robiona. A z ta maść co Chefrenek mówiła to i tak musiałabym mieć recepte od weta ,a ja chce narazie jej to złagodzic bo do weta mogę iść dopiero 31,03

Posted

[quote name='moniaa7']Ale maść cynkowa tez jest na wazelinie robiona. A z ta maść co Chefrenek mówiła to i tak musiałabym mieć recepte od weta ,a ja chce narazie jej to złagodzic bo do weta mogę iść dopiero 31,03[/quote]Ale maść cynkowa ma za zadanie wysuszanie, a wazelina sama w sobie natłuszczanie. Nie ma tu sensu porównywanie że pierwsza zawiera drugą.... Wazelina jest dobra do zabezpieczenia zdrowych łap warstwą tłuszczu, maść cynkowa wysusza skórę zmienioną i powoduje jej gojenie ( akurat w tym przypadku o którym mówimy).

Posted

Masz racji Viris w sumie każda prawie maść jest robiona na wazelinie:)oj ja g... nie pomyslałam:)

ps. kombinuje i nie umiem wstawic tak żeby to zdjecie nie było w podpisie tylko obok mojego nicku

Posted

Sudokrem :)oj przypominają mi sie dzieciece pupki:)ale wiecie co wam powiem,wracam z pracy z tym hydrokortizonem ,zaparzyłam rumianek mysle przemuje jej te łapki wysusze i wsmaruje maś i zaglądam tam i zaczerwienienia sa znikome i tylko miedzy niektórymi palcamiu wogóle dzisiaj inaczej to wygladało,myśle że to dlatego że ani wczoraj ani dzisiaj nie była na spacerku dłuzszym(brak czasu-praca) i dlatego ale to dobrze zadowolana jestem :)

kurcze ja przez tą dogomanie teraz rozgotowałam parówki dzieciom heheh i musze nowe zagotować bo takich mi nie zjedza!ostatnio obiad przypaliłam heheh

• 10 months later...
Posted

Witam :)
Moja Beza miała straszne problemy ze skórą - piszę "miała" - bo teraz jest dużo lepiej.
Objawy, szeroko opisane zosttały na Tym forum - lizanie łapek, jeżdżenie tyłkiem po dywanie (zaczerwienienia w okolicach narządu rozrywkowego), drapanie się po pyszczku - to największy problem, bo rozdrapywała sobie pysia i powieki;
Był taki dzień, że mała biegała po mieszkaniu jak oparzona i widać było,że bardzo cierpi i swędzi ją dosłownie wszystko.
Stosowałam różne metody (nakazane przez weterynarzy): przemywanie zaczerwienionych miejsc Vagothylem, smarowanie Lorindenem N i tp...
Aby nie powstawały zadrapania, Beza chodziła w kloszu na szyi... Była z tego powodu bardzo nieszczęśliwa.

W końcu trafiłam Do doktora Dembele - na warszawskim SGGW.
I teraz jest rewelacyjnie!!!:multi:
Acha, wzięto zeskrobinę - nużycę wykluczono;
Z okazji tego, że Beza miała rok i dwa miesiące w chwili wizyty, lekarz stwierdził, że to nie jest koniecznie alergia - bo psina jest w wieku dojrzewania i ma odpowiednik ludzkiego trądziku młodzieńczego, który sam minie. Nie widział sensu w ładowaniu w pasa sterydów bez bezsprzecznej koniecznośći.
Zapisał krem [B]Diprogenta[/B] i kropelki do oczu [B]Dicortinef [/B](bo trzecia powieka spuchła ale gruczoł nie wypadł).
Kazał smarować łapki między palcami w ten sposób, że na gazik nabrać trochę kremu i szorować - umiarkowanie mocno - aby zetrzeć ewentualne strupki i martwy naskórek. Jeśli zacznie się sączyć osocze - to nie wymiękać. Następnie znowu wziąć trochę kremu i wcierać - wtedy lek zaczyna już działać antyświądowo i pies powinien stracić zainteresowanie i przestać lizać. To samo kazał robić z fałdkami na pysku. Jeśli jednak nadal ma ochotę lizać się lub drapać - trzeba mu pozwolić.
Najważniejsze czego się dowiedziałam, to fakt, że nie powinnam zabraniać Bezie się drapać i lizać łapek!!!
Taka sytuacja powoduję, że nawet w momencie gdy psa nic nie swędzi, drapie się on gdy tylko właściciel nie patrzy - taka mała autosugestia, że można bezkarnie poszaleć.
POMOGŁO
pierwszego dnia takiej "kuracji smarowaniowej" Bezik lizała łapki przez ok 2 godziny - myślę że z przyzwyczajenia :lol: Pozwoliłam jej na to i sama przestała.
Potem wszystko minęło. Beza odzyskała swój łobuzerski charakterek i jest znowu szczęśliwym bombelkiem skorym do zabawy - w "czasach swędzenia" była albo ospała (zapakowana w kołnierz), albo próbowała się nieustannie drapać i zabawa ją nie interesowała.
Teraz jest wszystko OK- oczywiście od czasu do czasu smarujemy pysia Diprogentą, ale 300 razy rzadziej niż poprzednio.:multi:
Podsumowując:

[LIST=1]
[*]Polecam doktora Dembele,
[*]Diprogenta rules :evil_lol:
[*]Jak psik liże, to niech liże - oczywiście w połączeniu z lekiem antyświądowym,
[*]Zyczę powodzenia i zdrowia.
[/LIST]
Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Posted

Witamy!
Czy jest może ktoś z Krakowa??? musimy zrobić testy na alergię ale nie wiem gdzie:( w naszej lecznicy robią te z krwi, koszt około 500zł 15 czynników...
Iorgu je teraz acace pacifica, ale nic to nie pomaga, nie moze jeść royala, bo nie toleruje, tak samo eukanuby...
Ma koszmarne gulki na ciele, nie krostki, tylko takie gulki które aż podnoszą mu sierść :( oczywiście czerwone łapki też, strasznie go wszystko swędzi :(
bardzo proszę, jeśli ktoś robił takie testy w Krakowie, albo zna jakiegoś b.dobrego weta, niech podzieli się tą informacją :)
Dziękujemy!

Posted

[quote name='iwo_i_iorgu']Witamy!
Czy jest może ktoś z Krakowa??? musimy zrobić testy na alergię ale nie wiem gdzie:( w naszej lecznicy robią te z krwi, koszt około 500zł 15 czynników...
[/quote]
Zobacz tutaj:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1114/testy-alergiczne-w-krakowie-129985/[/URL]

• 11 months later...
Posted

Witajcie, moja sunia przez 15 lat nie miała nigdy żadnej alergii (łaciata z przewagą białego) za to Fredek (czarny /pręgowany) już od małego boryka się z problemami zdrowotnymi :( Testy z krwi (koszt 750 zł) wykazał, że bulwik jest uczulony na mleko, wołowinę oraz jagnięcinę. Chcielismy gotować małemu pokarmy ale skończyło się na Royalu dla bf i chyba jest ok. Co do drapania niestety nie wiemy do końca co jest / było tego przyczyną bo zeskrobiny nie wykazały nużeńca.Freduś dostaje co tydzień zastrzyk (ale nie sterydy !) Wydaje się być dużo lepiej aczkowlwiek był okres,że mocno lizał łapy, teraz nie może bo... nosi kołnierz ochronny ze względu na ADHD, tj uraz rogówki.

• 1 year later...
Posted

Dla wszystkich użytkowników forum 5% zniżki na cały asortyment w [url]www.emusklep.pl[/url] Wystarczy poczas robienia zakupów wpisac kod: [COLOR="red"]dogomania.[/COLOR]

[quote name='kidimidi']Płyn ROZTOCZ STOP firmy ORO kupiłam w Kastoramie i naprawdę sobie go chwale.

Płyn PJK kupuje u weta z tego co sie orietuje to jest skrót tego leku ,ale jeśli chcesz to mogę zadzwonić do weta i zapytać sie o pełną nazwę.
Szampon też kupiłam u weta niestety nie wiem czy dostaniesz te preparaty u zwykłego weta bo ja kupiłam je u weta dermatologa.

Podaje Ci link do strony gdzie leczyłam mija bulwkę-
[URL]http://www.lecznica.gdansk.pl/[/URL]

Może jeszcze jedna dam Ci rade mi wet odradzał podawania sterydu tak od razu ,twierdził że sterydy podaje sie psu jeśli nic tak naprawdę nie działa a pies sie bardzo meczy i podaje sie steryd jako ostateczność.
Mojej bulwie wet dermatolog nie chciał podać sterydu twierdził że jak podamy sterydy i on przestanie działać to alergia wróci z powrotem i będzie błędne koło.
Teraz to nawet bardzo się ciesze ze bulwa nie dostała sterydu to pomogło mi wyjść na prostą z ta alergią.

a może spróbuj odczulania ja tez miałam bulwę odczulać ale dopiero wtedy gdy generalne porządki i wojna roztoczowa nie przyniesie sukcesu.

Szampon można kupić w internecie tylko nie wiem dlaczego on jest taki drogi ja u weta płaciłam mniej.

[URL]http://www.emusklep.pl/images/m26.gif[/URL] VIRBAC Allermyl-Szampon 250 ml

[URL="http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:popupWindow%28%27http://www.emusklep.pl/popup_image.php?pID=515%27%29"]
http://www.emusklep.pl/images/Allmeryl%20sklep.jpg[/URL]

[URL="http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:popupWindow%28%27http://www.emusklep.pl/popup_image.php?pID=515%27%29"] Kliknij aby powiększyć[/URL]

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/images/Allmeryl%20sklep.jpg[/URL]
Kliknij aby powiększyć

Łagodzi podrażnienia oraz świąd, przyśpiesza regenerację uszkodzonej skóry, oczyszcza naskórek. Dla psów o kotów o skłonnościach alergicznych. Zawiera innowacyjne składniki, działające w trzech kierunkach. -Łagodzenie reakcji immunologicznych i zapalnych skory (monosacharydy, oligosacharydy, wit. E), -Wzmocnienie integralności powłoki skórnej i stabilizacja bariery ochronnej naskórka ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) -Przywrócenie równowagi mikroflory skóry (oktopiroks). Bezzapachowy.

Price: 45,0 pln

[URL="http://www.emusklep.pl/product_reviews.php?products_id=515"][IMG]http://www.emusklep.pl/includes/languages/polish/images/buttons/button_review.gif[/IMG][/URL][/QUOTE]

• 2 weeks later...
Posted

Witam jestem po raz pierwszy na forum-właśnie się zarejestrowałam:)Mój problem dotyczy alergii mojego buldożka.Ma 6 miesięcy a biedulek przetestował 3 różne antybiotyki.Ma ranki między palcami(standard) które już się goją-pomogła maść ichtiolowa i dermatisan,ale trwało to trochę.Antybiotyków już nie bierze.Przez ostatnie 2 miesiące biegałam po różnych weterynarzach ale ciągle wychodziło coś nowego-mimo brania antybiotyków.Kolejną zmianę zauważyłam wczoraj na ogonku-strasznie się tam liże.Przecieram Dermatisanem i wcieram maść ichtiolową ale jakoś słabo pomaga.Wiem że już był taki temat ale może coś nowego wymyślili...A jeszcze sprawa karmy daje mu hypoalergenik ale wolałabym ją zmienić jak dla mnie droga ta karma(80 zł za 2 kg)wcześniej jadł royal dla buldożków-może można do niej wrócić?Każdemu dziękuje za pomoc.

• 7 years later...
Posted

Witam wszystkich Szukam rady i pomocy dla mojej 14 miesięcznej bulwy.Pierwszy raz trafiła do weta z problemem ucha(brązowa wydzielina i drapanie) dostała antybiotyk,przeszło i przez pewien czas było ok.Pozniej zaczęły wychodzić krosty na pysku,na faflach,na powiekach,brodzie.Drapala to strasznie,wet antybiotyk plus steryd i diagnoza przebialkowanie (jadła wtedy orijena)Wybrała leki,zmieniliśmy karmę na bizona z Tast od the wild przez chwile (około 3 tygodnie ) było super potem wszystko zaczęło wracać - ucho znowu brudne,ciepłe i ciagle drapanie,drapanie i krosty na pysku plus wylizywanie łap.Znowu wet i sterydy,poprawa na chwile i wszystko wraca.W między czasie Matylda zaczęła odmawiać jedzenia wiec zaczęłam kupować puszki dla psów wysokoalergicznych (3skladniki ) i mieszać z sucha.Niestety żadnej poprawy nie było,ciagle bardzo lizała łapki i drapała się.Diagnoza weta alergia,ale nie wiadomo na co.W między czasie zrezygnowaliśmy z suchej i zostaliśmy na puszkach ze względu na minimalny skład. Niestety nie ma żadnej poprawy,ciagle liże łapy,drapie się i jest problem z uchem.Znowu wet i znowu sterydy Poprzegrzebania neta zmieniłam karmę na eukanube dermatosis,Matylda je ja od miesiąca niby jest troszkę lepiej,ale nadal liże łapki,po zmianie karmy mniej się drapała,teraz niestety znowu zaczęła drapać pysk i ma już rany. Nie mam pomysłu co dalej robić i sama nie wiem czy to alergia.Czy to możliwe żeby pies był uczulony na wszystko ? Kurczak w orijenie,bizon w TOW,puszki z wołowina,a teraz ryba w eukanubie ? Prosiłam weta o zeskrobiny,ale usłyszałam,ze to alergia i nie ma sensu.Poradzcie co dalej robić,za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje