Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wersja pro jest bez sensu tylko dla psow z krotkim pyskiem, waskim pyskiem, dla malych ras, bla bla bla . Zostaja nam tylko ONki i podobne kufy a nawet tu ktos ostatnio dawal kaganiec w wersji pro dla rott ktory rowniez mial za duza ta nakladke bo wchodzila na nos, a nie ma ani krotkiej kufy ani za waskiej...

Posted

Bądź co bądź rott tez ma stosunkowo krotki pysk ;) nie bronie zadnego modelu, mowie tylko ze moj sie zużył, i juz takiego drugi raz nie zamowie, tylko wezme pro, bo dla mojego psa bedzie lepszy. No i pomijajac dlugosc pyska wazny jest tez sam model, bo przyznam, ze w niektorych rasach ta nakladka jest za szeroka. Teraz mam na asta, a nowy wezme na laba/husky, bo gdybym wziela na asta mialabym za szeroki pasek.

Posted

[quote name='Vailet']Bądź co bądź rott tez ma stosunkowo krotki pysk ;) nie bronie zadnego modelu, mowie tylko ze moj sie zużył, i juz takiego drugi raz nie zamowie, tylko wezme pro, bo dla mojego psa bedzie lepszy. No i pomijajac dlugosc pyska wazny jest tez sam model, bo przyznam, ze w niektorych rasach ta nakladka jest za szeroka. Teraz mam na asta, a nowy wezme na laba/husky, bo gdybym wziela na asta mialabym za szeroki pasek.[/QUOTE]

u wiekszosci ras jest za szeroka, jesli masz na prawde dobrze dobrany to wtedy faktycznie moze byc lepszy, ale u wiekszosci to troszke porazka, dobrze ze wreszcie u malych ras zaczeli robic to wyciecie. Wersja standard jest bardziej uniwersalna, bo wybierajac kaganiec trzeba patrzec na dlugosc szerokosc wysokosc zeby dobrze sie trzymal a jeszcze meczyc sie zeby dobrze dobrac nakladke ....

Posted

[quote name='Vailet']Mam prośbę do osob posiadajacych kaganiec chopo husky/dalmatynczyk pies, najlepiej pro, wstawilibyscie tu jego zdjecie na psie?[/QUOTE]

Wieczorem mogę wrzucić Chopo pro, ale suka:)

Posted

Ja tam z wersji pro jestem bardzo zadowolona. Może gdybym standardową dobrała lepiej to nie byłoby takiej różnicy ale w moim przypadku różnica jest diametralna. Pomijam fakt że kaganiec standardowy byl po prostu za długi ale na początku jakoś jeszcze się sprawdzał. Jednak po pewnym czasie - kilku kąpielach, ekstremalnych spacerkach, tarzanku itp. pasek podtrzymujący kaganiec po prostu się rozciągnął i cały kagan opierał się na nosie Huntera. Wersja pro jest idealna jak dla mnie. Kaganiec jest daleki od opieranie się na nosie, tylko zastanawiam się nad wycieciem filcu z przodu, bo tak jakby troszkę w oczy włazi. Bubciowi na początku wyraźnie nie pasował ten szerszy pasek ale wystarczyło kilka chwil i przywykł. Mógłby być odrobinkę "wyższy(?)" ale i tak pies może szczekać, pić i inne takie ;) [URL="http://imageshack.com/i/idkU6OQdj"][IMG]http://img661.imageshack.us/img661/7504/kU6OQd.jpg[/IMG][/URL]

Posted

mój też się właśnie rozciągnął i zamawiam niedługo nowy, więc byłabym wdzięczna za zdjęcia modelu na haskacze laby co tam jeszcze jest :lol:

Nina jak na moje oko jest ok z wysokością ;) faktycznie tego filcu z przodu bym się pozbyła

Posted

Mógłby mi ktoś zmierzyć rzeczywiste wymiary kagańca baskerville 5 ? głównie chodzi mi o szerokość przy oczach .
Musze w końcu zamówić tylko wolałabym mieć pewność co do rozmiaru .

Posted

Zastanawiam się, który rozmiar Baskerville'a wziąć dla JRT. Nie bardzo rozumiem, co oznacza "obwód kufy" - gdzie to mierzyć? Niemożliwe raczej, aby móc pies miał mniejszy obwód niż wszystkie wymienione... Na jednej stronie jest polecana dla rasy 1, na innej - 2. Oszaleć idzie.

Posted

[quote name='LadyS']Zastanawiam się, który rozmiar Baskerville'a wziąć dla JRT. Nie bardzo rozumiem, co oznacza "obwód kufy" - gdzie to mierzyć? Niemożliwe raczej, aby móc pies miał mniejszy obwód niż wszystkie wymienione... Na jednej stronie jest polecana dla rasy 1, na innej - 2. Oszaleć idzie.[/QUOTE]
Nie patrz na te wymiary w ogóle w necie, nie wiem jak oni to mierzyli .
Ja stawiam na rozmiar 2 dla jrt .

Posted

[quote name='Dogha']No to wymiary Baskera 5'ki:
Szerokość 8cm, ale rozszerza się ku dołowi, długość (tak od góry) 10cm, wysokość 14cm[/QUOTE]
Dzięki , długość nie byłaby najgorsza raczej ale szerokość 8 przy kufie to strasznie mało .
Potrzebuje koło 12 cm ...
Nie wiem czy ryzykować i próbować go jakoś uformować .

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

my mamy kaganiec od ponad dwóch miesięcy, zakładamy na każdy spacer i w końcu udało nam się załapać na zdjęcia. wersja pro sznaucer mini, jestem strasznie zadowolona z niego! Wiem że nie widać pyska, ale uwierzcie mi na słowo że pies swobodnie dyszy ;)

2014-09-22.jpg

2014-09-22.jpg

2014-09-22.jpg

Posted

Przymierzam się pomału do zakupu kagańca, może ktoś tutaj mi doradzi. Dla niego: http://oi59.tinypic.com/1zcjmzs.jpg Długość pyska to 6-7cm, szerokość 5,5cm, a wysokość 6,5cm. Patrzyłam na kagańce chopo i nie wiem czy dla niego dobry byłby jamnik/pudel, czy może sznaucer mini. Sznaucer mini suka wydaje się być ok, ale mam wątpliwości co do długości. Nie chciałabym też, aby kaganiec przysłaniał psu widok, ogólnie to już mam mętlik w głowie. :lookarou:

Posted

Przymierzam się pomału do zakupu kagańca, może ktoś tutaj mi doradzi. Dla niego: http://oi59.tinypic.com/1zcjmzs.jpg Długość pyska to 6-7cm, szerokość 5,5cm, a wysokość 6,5cm. Patrzyłam na kagańce chopo i nie wiem czy dla niego dobry byłby jamnik/pudel, czy może sznaucer mini. Sznaucer mini suka wydaje się być ok, ale mam wątpliwości co do długości. Nie chciałabym też, aby kaganiec przysłaniał psu widok, ogólnie to już mam mętlik w głowie. :lookarou:

sznaucer mini bedzie stanowczo za szeroki, jesli chcesz miec luzu na dlugosc to proponuje Ci kupic jamnika psa umnie , w wersji ocynkowanej , bo na szerokosc bedzie dobra suka, ale na dlugosc bedzie tak na styk , moze byc za krotka. A jak kupisz jamnik psa w wersji ocynkowanej to boki kaganca mozesz dogiac zeby dopasowac lepiej szerokosc. W wersji pokrytej gumoplastikiem nie ma takiej mozliwosci manipulacji bokami

Posted

W wersji pokrytej gumoplastikiem nie ma takiej mozliwosci manipulacji bokami

co Ty pleciesz w ogóle, kupiłam dwa kagańce chopo spaniel amerykański pokryte tym gumo plastikiem i te boki była za wąskie dla mojego cavaliera i bez problemu je odgięłam tak, że teraz idealnie pasują

Posted

[...] A jak kupisz jamnik psa w wersji ocynkowanej to boki kaganca mozesz dogiac zeby dopasowac lepiej szerokosc. W wersji pokrytej gumoplastikiem nie ma takiej mozliwosci manipulacji bokami

Bzdura, totalna bzdura.
Celowo wprowadzasz ludzi w błąd, żeby od Ciebie kupowali wersje ocynkowane?
Miałam dwa kagańce pokryte gumoplastikiem i w obydwu mogłam bez problemu dogiąć boki tak, żeby pasowały do pyska.
Posted

ja też bez problemu rozginałam boki w naszym kagańcu mimo że jest pokryty gumoplastikiem  :eviltong:

oczywiscie ze w wersji z gumoplastikiem da sie wyginac , ale w wersji ocynkowanej mozesz wyginac nawet o 90 stopni. Jesli jest duza roznica pomiedzy szerokoscia kufy, a kaganca to wersji gumowej az tak nie dogniesz...
Posted

Collie ja mam sznaucera mini sukę, mogą pomierzyć dokładnie i dam znać jakie ma wymiary, jamnik ma chyba wysokość mniejszą, więc nie wiem jak z dyszeniem.....
aha i ja też doginałam ;) a widać na zdjęciu powyżej jak z widocznością jest, jeśli masz obawy ;)