Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dla mnie ten baskerville na psie z długą kufą wygląda przedziwnie i osobiście bałabym się założyć go swojemu psu, z tego powodu, że przecież połowę pyska ma zupełnie nieosłoniętą. O ziajaniu nie wspomnę bo widać, że miejsca na otwarcie pyska jest dużo mniej niż w fizjologu.

Co kto lubi i do czego mu potrzebne, ale zdjęcia na wyżle mnie przekonały w 100%, że to nie jest kaganiec dla nas.

Posted

[quote name='Rumi.']Majkowska a myślałaś o chopo? (przepraszam nie pamiętam czy tutaj rozważałaś zakup) Widzę że mieszkasz w krakowie, a trzeba teraz strasznie tu uważać bo sypią trutki na szczury oraz parówki z żyletkami i gwoździami(w całym krk trzeba uważać), a z tego co widzę w baskerze bez problemu coś takiego zje, w chopo jest to trochę trudniejsze(choć nie mówię że niemożliwe). Ostatnio kupowałam w ipo sklepie dwa kagańce, jeden dla mojego psa drugi dla znajomego, oba psy były wymierzone przez nas i kagańce są idealne, co mnie przekonało że to mierzenie nie jest takie straszne.[/QUOTE]

Myślałam, oczywiście, dość długo przeglądałam, mierzyłam na wystawach kilka modeli, podawałam wymiary prosząc o pomoc, pisałam nawet do ipo sklepu itd. Nawet już się umówiłam z jedną koleżanka że mi zamówi a ja jej dam kasę.. Tylko jakoś nie mam wyobrażenia co do tego jaki ten chopo wziąć, a co się zdecyduję to ktoś odradza ten model. Pewnie jak będę miała nadmiar kasy to i tak wezmę coś co odpowie tylko wymiarami, a potem będę się bawić w wymiany :D

Wald nie ma problemu ze zjadaniem ,to nie ten typ co by na jakiekolwiek żarcie był łasy może leżeć kiełbasa i nie zje , najwyżej się ...wytarza jakby sie okazało że pachnie w miarę atrakcyjnie.
Bardziej kaganiec mi do tego żeby nikt nie psioczył, bo chodzę np z wózkiem i mi wtedy wygodnie mieć psa bez smyczy.
Ale to fakt, w baskerze zje, spróbowałam, dość duży kawałek suszonego filetu wciągnął i zabawkę też złapał, więc problemu nie ma.

Posted

Wald nie jest wg. mnie psem, który potrzebuje kagańca poza aspektem prawnym, więc w sumie nie ma aż takiej tragedii że część mordy jest odsłonięta ;) gorzej byłoby u nas, nam potrzeba szczelniuteńkiego kagańca :diabloti:

Posted

[quote name='Majkowska']Myślałam, oczywiście, dość długo przeglądałam, mierzyłam na wystawach kilka modeli, podawałam wymiary prosząc o pomoc, pisałam nawet do ipo sklepu itd. Nawet już się umówiłam z jedną koleżanka że mi zamówi a ja jej dam kasę.. Tylko jakoś nie mam wyobrażenia co do tego jaki ten chopo wziąć, a co się zdecyduję to ktoś odradza ten model. Pewnie jak będę miała nadmiar kasy to i tak wezmę coś co odpowie tylko wymiarami, a potem będę się bawić w wymiany :D

Wald nie ma problemu ze zjadaniem ,to nie ten typ co by na jakiekolwiek żarcie był łasy może leżeć kiełbasa i nie zje , najwyżej się ...wytarza jakby sie okazało że pachnie w miarę atrakcyjnie.
Bardziej kaganiec mi do tego żeby nikt nie psioczył, bo chodzę np z wózkiem i mi wtedy wygodnie mieć psa bez smyczy.
Ale to fakt, w baskerze zje, spróbowałam, dość duży kawałek suszonego filetu wciągnął i zabawkę też złapał, więc problemu nie ma.[/QUOTE]

podaj mi wymiary na pw. to może coś doradzę ;) a co znaczy że odradzają konkretne modele? ja używam w schronisku na wielkie psy i na moją sznaucerkę mini kagańce chopo pro pokryte gumoplastikiem i bardzo sobie chwalę ;) odradzano mi pro na małego psa, że to niepotrzebne itp. lecz w nim nie ma problemu z zasłanianiem widoków, gdzie w tych zwykłych przez to że pasek na pysk jest trochę niżej z tego co czytałam właściciele w niektórych wypadkach muszą wycinać część kagańca bo zasłania widok. w schronisku używam kagańca ON pies i był dobry na bullterriera, przez większe psy po malamuta ;) a masz rację co do psa bez smyczy w krk, moja koleżanka ostatnio na skałkach, w miejscu gdzie właściwie nikogo nie było, spotkała straż miejską na rowerach. Wystawiali mandaty za psy bez kagańca i smyczy, na szczęście kilka minut wcześniej założyła psu chopo i nie mieli do czego się przyczepić, ale zmierzyli dokładnie psa wzrokiem.

Posted

Mój pies w domu ma otwartą mordę jak psy tu pokazane na zdjęciach 'duszące psy'. Jak Szaman się zmęczy to ma rozdziawioną mordę to wygląda tak:
[IMG]http://www.iv.pl/images/36663756428569390407.jpg[/IMG]
Jak widać (o ile wyświetla fote :evil_lol:) do ziewania naprawdę nie wiele więcej potrzebuje.
Oczywiście osobiście uważam że to zależy od psa, np Magia tylko lekko otwiera pysk i wysuwa język. Szaman zdecydowanie rozdziawia gębę i dyszy całym chuchem.

Posted

A z ciekawości jak już tak o tym baskerville rozmawiamy - widział ktoś gdzieś może basketa dla doga albo lepiej basketa na dogu?

Co do Waldka wymiarów to juz kilkakrotnie podawałam, mam też takie foto z wymiarami dla pewności czy zmierzyłam dobrze :[IMG]http://i60.tinypic.com/zu2uqh.jpg[/IMG]

i w baskerze 4 wygląda tak :

Wg mnie miejsca jest podobnie tylko basker wyglada masywniej i optycznie skraca i sprawia ze pysk zdaje się kwadratowy...[IMG]http://i61.tinypic.com/21e11tw.jpg[/IMG]

Posted

w chopo ważniejsza jest szerokość(najważniejsza długość i szerokość), którą się mierzy w punkcie przecięcia warg i oczu, czyli u Walda mniej więcej jak się na pycholu zaczyna brązowa plama :D wysokość jest już formalnością, mierzy się ją dla pewności. chyba że nie zauważyłam tego wymiaru a jest napisany :roll:

Posted

Musieliśmy się zaopatrzyć w pierwszy kaganiec, kosztował całe 8zł :eviltong:
[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-1aR00tWYUcE/U80fkmAmLPI/AAAAAAAAEEk/JAFP7pJrloY/s650/DSC_0709-003.JPG[/IMG]

Posted

[quote name='Rumi.']w chopo ważniejsza jest szerokość(najważniejsza długość i szerokość), którą się mierzy w punkcie przecięcia warg i oczu, czyli u Walda mniej więcej jak się na pycholu zaczyna brązowa plama :D wysokość jest już formalnością, mierzy się ją dla pewności. chyba że nie zauważyłam tego wymiaru a jest napisany :roll:[/QUOTE]
Na focie jest kreska której nie opisałam, to o to chodzi? Jesli tak to za diabła nie wiedziałam jak zmierzyć , zrobiłam za to obwód całkowity .

Ten basker co Wald ma jest trochę za szeroki, ale myślę go podgotować i uformować żeby jeszcze był bardziej do dyszenia.

Posted

[quote name='Majkowska']Na focie jest kreska której nie opisałam, to o to chodzi? Jesli tak to za diabła nie wiedziałam jak zmierzyć , zrobiłam za to obwód całkowity .

Ten basker co Wald ma jest trochę za szeroki, ale myślę go podgotować i uformować żeby jeszcze był bardziej do dyszenia.[/QUOTE]

to nie ten wymiar, trochę dalej, tak jak szeroki musi być kagan(one są mniej więcej proste więc chodzi o policzki jakby). ja mierzyłam na oko trochę, bo się nie da miarką, dwoma palcami szerokość brałam i przykładałam do miarki.
tu jest to dość dobrze opisane [url]http://archiwum.allegro.pl/oferta/kaganiec-fizjologiczny-chopo-sznaucer-miniaturowy-i4149877173.html[/url]

cyt: [FONT=Verdana][U][B]SZEROKOŚĆ[/B][/U][/FONT][FONT=Verdana]: [/FONT][FONT=Verdana]Wskazuje wymiar najszerszego miejsca klatki kagańca, odpowiadający najszerszemu rozmiarowi psiego pyska. Znajduje się on na przecięciu lini osadzenia oczu psa i kącików ust. W kagańcu to miejsce na lini mocowania zewnętrznej krawędzi filcowo / skórzanej wkładki).

możliwe że będę zamawiać kaganiec jeszcze jakoś w te wakacje, jakby co to dam znać jakbyś się zdecydowała ;)
[/FONT]

Posted

[quote name='Agata_Roki']Musieliśmy się zaopatrzyć w pierwszy kaganiec, kosztował całe 8zł :eviltong:
[/QUOTE]

niezły ten kaganiec! bardzo dobrze leży wg. mnie jak na taki z zoologa. pewnie średnio z trwałością ;) ale jak pies nie szoruje w trawie to może trochę Wam posłuży :)

Posted

To nie z zoologa, w centrum chińskim są w przeróżnych rozmiarach właśnie za 8zł :) Musimy już mieć do autobusów czy pociągu, ale pieseł widzę,że i dyszeć nawet daje w nim radę, pysk pewnie jeszcze mu się zmieni (ma niecałe 7msc) dlatego myślę,że jak już przestanie rosnąć to zainwestujemy w fizjologa i kaganiec będzie z głowy na długo ;)

Posted

U mnie w chińskim centrum wszystkie rzeczy jak śmierdzą, że bałabym się dać psu np. zabawki stamtąd :D Choć patrzyłam na ubranka, ale jak na razie to jedynie takie malusie są :D A akurat kagańców nie widziałam.

Posted

chińskich zabawek nie polecam, tzn. zdaję sobie sprawę, że z zoologów też nie są handmade fair trade :D ale te z marketów chińskich, najtańsze, to horror, capią oponą i się rozwalają po paru minutach.

Posted

On właśnie nie śmierdział - a wiem jaki to zapach,bo oglądałam linki do rowerów i ręce śmierdziały mi aż w domu :lol: porównałabym go do tych plastików z zoologa, ta skórka na pasku i w środku na nos całkiem przyjemna w dotyku. U nas jest naprawdę spory wybór - oprócz zabawek,których też psu nie kupię,są spore legowiska,mamy stamtąd miski metalowe, worki na kupy, nawet transporter dla chomika jednak ten o dość wątpliwej jakości. Wszystko w wodzie z octem jak się wymyje to nawet jakby śmierdziało i tak potem przestaje ;)

Posted

no worek na kupę to akurat nie musi być porządnej jakości ;) ale zabawkę pies ma mimo wszystko w gębie, nieraz się zdarzy że jakiś połknie kawałek oderwanej gumy, chińskie - najtańsze - robione są z wątpliwej jakości materiałów i nie posądzałabym ich o nietoksyczność.

no, ale skoro kagan nie capi, to w sumie nie tak źle bo cenowo to nic ;) jeszcze jeśli to jest do komunikacji to w ogóle bajka.

Posted

[quote name='Majkowska']Ziewać, no własnie, ostatnio zauważam że wszyscy o tym ziewaniu.
Ktoś może mi wytłumaczyć po co pies ma w kagańcu ziewać i czemu to takie ważne?
[/QUOTE]

Bo jak piesek się stresuje, to ziewanie mu pomaga, a często kaganiec zakłada się w stresujących pieska sytuacjach. Np. moja suka notorycznie chce sobie ziewnąć w MPK, ale nie może, bo aż tak dużego kagańca nie mamy. Coś tam sobie próbuje... i jakoś ta jazda mija.

Posted

te materiałowe kagańce mnie przerażają. Już widzę zbierające się bakterie, gnijącą ślinę z resztkami jedzenia, podczas noszenia go przez psa w takich temperaturach :/ bo przecież nie da się go prać co 15 minut. Do tego marna wentylacja, gorący oddech i... no, nie wydaje mi się, żeby psu było w tym dobrze... ja swojemu nigdy w życiu nie zrobiłabym czegoś takiego

Posted

Ja swojej suczce założyłam w środek upału i poszłam na miasto:
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/id8xoAdE_L0dT0bW3h2lzcYJKsFBUC5eGH77jEiaPdk=w867-h650-no[/IMG]
[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/R6C4GcFr3HgQymp6Tjr65LTJAtYWwDdqtJQfAgCBywQ=w867-h650-no[/IMG]
[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-ZHUtSruIQSs/U81BoYfJbbI/AAAAAAAAD4g/oCtkc8JphJU/w867-h650-no/2014-07-21+11.37.02.jpg[/IMG]
I było nawet super ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']te materiałowe kagańce mnie przerażają. Już widzę zbierające się bakterie, gnijącą ślinę z resztkami jedzenia, podczas noszenia go przez psa w takich temperaturach :/ bo przecież nie da się go prać co 15 minut. Do tego marna wentylacja, gorący oddech i... no, nie wydaje mi się, żeby psu było w tym dobrze... ja swojemu nigdy w życiu nie zrobiłabym czegoś takiego[/QUOTE]
O tym samym pomyślałam. Miałam kiedyś przez krótki czas dla Tiny skórzany dość mocno zabudowany i on po krótkiej jeździe w tramwaju/autobusie był cały mokry, że aż się odkształcał. Nigdy więcej czegoś tak zabudowanego i namakającego.

Posted

Sorry za offa, ale Yuki nawet jak pies ma dobrze dopasowany kaganiec i może w nim ziajać pełną paszczą to spacery w sam środek upału nie są dobrym pomysłem ;)

Majkowska według mnie przyzwoity ten kaganiec, mógłby być większy ale tragedii nie ma :)

Posted

[quote name='zahirka11']Sorry za offa, ale Yuki nawet jak pies ma dobrze dopasowany kaganiec i może w nim ziajać pełną paszczą to spacery w sam środek upału nie są dobrym pomysłem ;)

[/QUOTE]
ja ze swoimi chodzę w sam środek upalu na spacer, bo tak pracuję, że jak z nimi nie wydję w sam środek to nie wyjdą wcale na spacer :) i jakoś od 10 lat mój labrador żyje :) wszystko zalezy od psa i od tego jakie warunki spacerowe mu zapewnimy w ten upał.

Posted

[quote name='Rinuś']ja ze swoimi chodzę w sam środek upalu na spacer, bo tak pracuję, że jak z nimi nie wydję w sam środek to nie wyjdą wcale na spacer :) i jakoś od 10 lat mój labrador żyje :) wszystko zalezy od psa i od tego jakie warunki spacerowe mu zapewnimy w ten upał.[/QUOTE]
Dzięki za "obronę" :)