Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Majkowska']Amber,a jakie wymiary obecnie ma Twój dob?
Bo przyznam się że ostatecznie przechylam się w stronie chopo właśnie dobiego , tylko jedni porponują sukę , inni z kolei twierdzą że tylko i wyłącznie pies.[/QUOTE]
Długość kufy ok. 12 cm, obwód ok. 29 cm.
[quote name='zuzaw']Wielkie dzięki za adres :Rose:
Teraz ma ok 62 cm i wazy koło 28 kg .5 dni temu skończył 7 mies.[/QUOTE]
On będzie pewnie trochę drobniejszy niż mój... Zawsze tez możesz pomyśleć nad modelem suka :)

Posted

[quote name='zuzaw']Dzięki.A myślałam,że już wiele się nie zmieni ;)
Teraz mamy taki po poprzednim psie,który ubieram tylko w ramach treningu/przyzwyczajania się.W takim razie wstrzymuje się jeszcze z zakupem porządnego.[/QUOTE]

ja bym na Twoim miejscu tez juz kupila wlasciwy ( nie wiem czy masz psa czy suke) doberman pies i tyle , psa mozesz juz przyzwyczajac a kaganiec juz mu kufy nie zleci. Mozesz zamowic rowniez u mnie :) Pozdrawiam

Posted

[B]diabelkowa[/B] to na pewno się do Ciebie zgłoszę niedługo.Teraz przez kilka dni będę w rozjazdach to nie miała bym jak odebrać paczki ale jak wrócę będę "działać". Zastanawiam się właśnie tylko czy kupować na psa czy na sukę.Bo oczywiście mam psa :) ale on "w typie" nie znam rodziców a na razie dosyć drobny mi się wydaje.

Posted

Czy ktoś robi kagańce z taśmy na miarę? Potrzebuję dla Jetsa coś większego niż nasz skórzany(niby może pysk otworzyć, ale to za mało na dłuższe spacery). Mam obawy, że fizjologiem może wyrządzić sporo krzywdy, chociaż z drugiej strony pies jest w kagańcu :roll: On wgniecie małe psy w glebę przecież...

Posted

[quote name='Naklejka']Czy ktoś robi kagańce z taśmy na miarę? Potrzebuję dla Jetsa coś większego niż nasz skórzany(niby może pysk otworzyć, ale to za mało na dłuższe spacery). Mam obawy, że fizjologiem może wyrządzić sporo krzywdy, chociaż z drugiej strony pies jest w kagańcu :roll: On wgniecie małe psy w glebę przecież...[/QUOTE]
[url]http://www.pitbull-shop.pl/p603,kaganiec-nylonowy-dowolny-rozmiar.html[/url]

Posted

[quote name='Naklejka']Czy ktoś robi kagańce z taśmy na miarę? Potrzebuję dla Jetsa coś większego niż nasz skórzany(niby może pysk otworzyć, ale to za mało na dłuższe spacery). Mam obawy, że fizjologiem może wyrządzić sporo krzywdy, chociaż z drugiej strony pies jest w kagańcu :roll: On wgniecie małe psy w glebę przecież...[/QUOTE]

Jak ma powody to po co się martwić :razz:, mój oszołom opanował do perfekcji 'szmacenie' ujadaczo-podgryzaczy :diabloti:

Posted

[quote name='Maron86']Jak ma powody to po co się martwić :razz:, mój oszołom opanował do perfekcji 'szmacenie' ujadaczo-podgryzaczy :diabloti:[/QUOTE]

Czasem wolałabym, by psa jakiegoś nie uszkodził :eviltong: Popołudniu go obmierzę dokładniej. Kiedyś go mierzyłam, wyszło na to, że dobry byłby rozmiar na doga.

Posted

[quote name='Naklejka']Czasem wolałabym, by psa jakiegoś nie uszkodził :eviltong: Popołudniu go obmierzę dokładniej. Kiedyś go mierzyłam, wyszło na to, że dobry byłby rozmiar na doga.[/QUOTE]

Lepsze uszkodzenie i wtedy nikt nie puszcza kurdupli do twoich psów, niż zagryziony pizdryk :diabloti:

Posted (edited)

Nie chodziło o podbiegacze, bo z nimi nie mam jakiś wielkich problemów. Jak coś podbiega, to czasem popuszczę smycz, a wtedy Jetsu robi skok na pieska bez użycia zębów. Wystarczy :eviltong: Czasem chodzimy na spacery z innymi psami i zdarzają się spięcia, wtedy ten kaganiec może się przydać. No i też będę go mogła spokojniej puścić ze smyczy w parku. Jednak w skórzanym ma za mało miejsca na otwarcie paszczy, ale do weta i autobusu jest idealny, chociaż i na spacerach grzecznie w nim chodził, normalnie bawił się z psami, bez nadmiernego zmęczenia i przegrzania.

Kufa ma jakieś 12cm długości, wysokość 13-14cm, a szerokości za bardzo zmierzyć nie umiałam

Edited by Naklejka
Posted

U mnie na psa w typie pasuje nowofundland samiec i ma jakieś 0.5cm luzu z przodu (długość kufy 10,5cm), wysokość jak by była mniejsza to by paszczy nie mógł sobie rozdziawić, boki dogięłam na zewnątrz i jest ok. Mieściła się też suka w typie mastifa pirenejskiego, tylko że tu pasek mocniej popuszczony i było bardziej 'na styk'.
Dog niemiecki za to był o wiele za długi i za szeroki (chociaż niby też można dogiąć).
Ja swojemu mierzyłam szerokość ... wtykając mu miarkę w paszczę, nie był co prawda zachwycony, ale palców nie odgryzł :eviltong:

Posted

[quote name='diabelkowa']Talia podal dlugosc i szerkosc kufy i napisz na PW to cos sie dobierze :)[/QUOTE]
Nie zmierzę bo mała ma dopiero 3mc, ale pewnie za kolejne 3-4 już będzie miała dorosłe rozmiary.
Liczyłam że może ktoś ma dla swetera fizjologa, albo że gdzieś producent zaleca. Ja przeglądałam stronę chopo i tam nie było nic dla seterów ani żadnych wyżłów.

Posted

Talia nie sugeruj sie tymi metkami bo np takie same wymiary kaganca ma bullterier i dalmatynczyk, na bullowate biora kagance na boksery, na bernenczyki na nowofundlandy, ostatnio dla goldena sprzedawalam na owczarka wiec po prostu mierzyc, nawet w jednej rasie kufa kufie nie rowna

Posted

właśnie widzę po tych wymiarach że to jakiś kosmos. Jak Jets ma praktycznie taką samą miarę jak Wald i Leda ...

Jestem gdzieś pomiędzy dobkiem a dalmatyńczykiem, może airedale , ale za cholerę nie wiem czym prócz 1 cm szerokości się różnią...

Posted

[quote name='diabelkowa']Talia nie sugeruj sie tymi metkami bo np takie same wymiary kaganca ma bullterier i dalmatynczyk, na bullowate biora kagance na boksery, na bernenczyki na nowofundlandy, ostatnio dla goldena sprzedawalam na owczarka wiec po prostu mierzyc, nawet w jednej rasie kufa kufie nie rowna[/QUOTE]
W takim razie wstrzymam się te 3-4mc i odezwę jak już trochę podrośnie :)

Posted (edited)

Powiedzmy, że ma jakieś 11cm szerokości. Nowofundland jest zdecydowanie za krótki.
Zgłupiałam, dlaczego na pełnej misce wymiary są inne niż w ipo sklepie? To i to przecież chopo.

Edited by Naklejka
Posted

[quote name='Talia']Jaki rozmiar chopo wybrać dla gordonki? Za kilka mc musimy kupić żeby mogła jeździć pkp i komunikacją miejską.[/QUOTE]

Ja kupiłam smarkaczowi zwykły plastik z zoologa za 19zł a fizjologa zamówiłam dopiero teraz, jak mała skończyła 8 m-cy ;)