Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

Od jakiegoś czasu niepokoi mnie zachowanie mojego psa. Jest to jamnik, suczka i wkrótce będzie miała 13 lat. Na co dzień jest to bardzo żywy pies, który ciągle chce się bawić, zaczepia, biega itd. Jakiś czas temu zauważyłem, że dziwnie się zachowuje, objawy te zniknęły po kilku dniach, był krótki czas przerwy i teraz znów się pojawiły, a mianowicie:

Pies chodzi po domu wystraszony, ucieka w różne miejsca, rozgląda się, nasłuchuje, przygląda się np. ścianie, czy patrzy gdzieś jakby coś widział. Gdy wychodzę z domu, pies ucieka na korytarz, mimo tego że wcześniej był na dworze. Potrafi cały dzień chodzić za mną po domu, mimo tego że siedząc zasypia ze zmęczenia, jeśli coś stuknie gdzieś, ucieka w panice.

Nie wiem co się z nim dzieje, czy ktoś jest w stanie mi coś poradzić?

Posted

moze pojawił sie jakis iracjonalny lek w nastepstwie zmian w ukł. nerwowym ( pies wiekowy ) - sprubój na poczatek feromony DAP lub karmy uspokajajace ( Royal CALM ) , ew. zilowe leki uspokajajace dla ludzi ( 1/4 tbl ) i obserwoj. zapewnij spokoj, a anpewno gdy ucieka nie glaskaj i nie pytaj "co sie stalo" , bo to tylko utwierdza psa w niepokoju, dajac mu poczucie ze ty tez nie jestes pewny sutuacji. podejdz poklep i stanowczo poinformuj psa ze jest ok, i np. wez na spacer , przy braku poprawy skontaktuj sie z weterynarzem

Posted

może też dochodzić do jakiś zmian w obrębie mózgu- rosnący guz...niestety nowotwory też mogą dawać podobne objawy ...najlepiej wybrać się z psem do weterynarza na kompleksowe badania..

• 3 weeks later...
Posted

Może macie nowego sąsiada ?
Albo odwiedza Was lub sasiadów ktoś kogo psiak nie akceptuje.
Zastanów się co w Waszym otoczeniu zmieniło się tuż przed pojawieniem się tych objawów u psa.